Бизнес

Бизнес (170)

Бизнес

Откраднаха  проводници за 1800 лв. от трафопост в Смолян

 

 

Кражба на 80 метра медни проводници на стойност 1800 лв. беше установена на 20.09.2017 г. в трафопост на ул. “Дичо Петров“ в гр. Смолян, собственост на „Електроразпределение Юг“ (част от EVN България).

Кражбата е в резултат на неправомерно проникване в трафопоста и посегателство на медни проводници от два трансформатора, съобщиха от пресцентъра на дружеството. В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота. За случая са уведомени органите на МВР Смолян.

Във връзка с поредния случай на кражба на съоръжения от електроразпределителната мрежа дружеството изразява отново своето безпокойство от подобни посегателства върху енергийната инфраструктура. Данните сочат, че само за периода януари – август 2017 г. на територията, обслужвана от „Електроразпределение Юг“ са били откраднати 2915 м проводници и са установени 27 кражби в трафопостове за 64 530 лв. – средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите. За решаването на проблема с кражбите ЕVN България работи заедно с местните власти и органите на МВР като вярва, че само при силна обществена нетърпимост, строги мерки и санкции подобни кражби могат да бъдат ограничени.

Недялко Славов: "Михалково"АД е една от най-бързо развиващите се местни компании
 
21559067 10210212648572057 8877895973900678826 n
 
Областният управител на Смолян Недялко Славов присъства на   откриването на новата логистична база на "Михалково"АД край Пловдив. Той определи базата като  изключително модерна придобивка, оборудвана по функционален начин и  разположена на комуникативно място на обходния път на Пловдив. "Заедно с изпълнителнителните директори на компанията Димитър Дългъчев и Георги Гетов прерязохме лентата. Водосвет отслужи Негово високопреосвещенство Митрополит Николай. Казах в приветствието си, че "Михалково"АД е една от най-бързо развиващите се местни компании. Изразих увереност, че новата логистична база ще допринесе за нови клиенти и ще разшири присъствието на михалковската вода на пазара!", каза Недялко Славов.
Подчертах, че тази благотворна вода е природен дар, натурален продукт от нашата Родопа планина и с всяка капка от нея пренася частица от мягията на Родопите!
Оббластният управител на Смолян благодари на  "Михалково"АД и за това, че подкрепят редица общественополезни каузи в региона и пожела  успех на компанията!
21686077 10210212649372077 4163436471240077922 n

За девета поредна учебна година EVN България ще проведе обучения по енергийна ефективност в училищата

Програмата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“ обхваща общо в 57 училища за над 12 000 ученици през учебната 2017/18 г.

През учебната 2017/18 г. EVN България ще осъществи за девета поредна година обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата.
EVN България организира „енергийни уроци” в училища от всички 9 административни области, които се обслужват от EVN България – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. През 2017/18 г.програмата включва обучения за общо над 12 000 ученици от 545 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 57 училища.

Занимателните уроци „Часът на Иви и Енчо” се провеждат от преподавателите в 4 учебни часа през годината в Часа на класа. За целите на обучението EVN България разработва и безвъзмездно предоставя одобрени от Министерство на образованието и науката (МОН) материали, полезни и занимателни подаръци за учениците и класа.

И през новата учебна година в рамките на инициативата EVN България ще проведе различни конкурси с награди за участниците. През изминалата учебна 2016/17 г. първо място в конкурса за четвъртокласниците за изработване на макет на Екоград беше спечелен от ОУ „Братя Миладинови“ гр. Бургас,
aтехни подгласници бяха СОУ „Княз Борис Първи“ с. Старцево (oбщина Златоград, област Смолян) и ОУ „Хр. Смирненски“ гр. Раковски (обл. Пловдив).


Целта е учениците по класове да представят идеи за екологичен град, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично. Победителите в конкурса печелят големите награди – екскурзия до енергийно съоръжение на дружеството с незабравим детски празник и подобряване на материалната база на училището-първенец.

Инициативата на EVN България е одобрена от МОН и се осъществява в партньорство с регионалните управления по образование (РУО). EVN България стартира обученията по енергийна ефективност в училищата през 2009 г., като до края на учебната 2017/18 г. общо над 28 100 ученици ще са преминали обучения за разумно използване на природните ресурси.

Програмата за обучение „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология” е част от корпоративната социална отговорност на дружеството. Инициативата изразява ангажимента на компанията към обществото и околната среда. Цел е изграждане на самосъзнание сред подрастващите за разумно и безопасно използване на енергията и опазване на околната среда.

Повече информация за инициативата на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“:

Понеделник, 11 Септември 2017 12:28

Михалково открива нов логистичен център в Пловдив

Написана от

Михалково открива нов логистичен център в Пловдив

IMG 20170911 153522

 

На 19 септември 2017 г. от 11 ч.  компанията за бутилиране на минерална вода Михалково открива официално най-новата си продобивка – новия Логистичен център на Околовръстния път – Южна дъга в Пловдив.

Логистичният център е разположен на площ от от 6 500 кв.м, от които 1500 кв.м  закрита. Инвестициите са в отговор на дълготрайния успешен растеж на компанията през последните години. Това ново съоръжение ще позволи да се посрещнат индивидуалните изисквания на клиентите по най-добрия и най-бърз възможен начин.

Логистичният център е построен на стратегическо място:

  • на няколко километра от Автомагистрала Тракия;

  • в Пловдив, от където всяка точка на страната може да бъде достигната за не повече от 5 часа;

  • на по-малко от 2 км от първия по рода си за страната интермодален терминал в с. Златитрап, на който може  да се осъществява прехвърляне на товари от автомобилния към железопътния транспорт;

  • само 3 часа път делят логистичният център и от пристанище Бургас.

С изграждането му ще се оптимизира дейността по складиране на готовата продукция. Той е оборудван с най-новата в технологично отношение автоматизирана складова шатъл система, която позволява по–рентабилно, лесно и сигурно използване на стелажите и едновременно с това увеличава значително полезно-използваемата площ и повишава капацитета на съхранение, което ще позволи по-гъвкаво обслужване на потребителите.

Логистичният център е изцяло с осветителни тела с LED светлинни източници, които намаляват консумираната електроенергия, а и предоставят високо качество на светлината с добро цветопредаване, което оптимизира условията на труд за персонала. С това комплексът е още по-природосъобразен.

Построяването на новия логистичен център е инвестиция от първостепенна важност за компанията. Благодарение на нея ще се увеличат наличностите и ще се намали времето между заявка и доставка.

IMG 20170911 153709

За компанията

„Михалково”   е един от най-старите производители на бутилирана минерална вода в България – вече 61 години добива и бутилира любимата на поколения българи естествено газирана вода „Михалково“ – единствената в България. Следвайки световните тенденции в потребителското търсене „Михалково“ разширява непрекъснато своето портфолио и допълва продуктовата си гама. Освен естествено газираната вода компанията бутилира изворна вода „Михалково“ в различни PET разфасовки, стъкло и в екологична картонена опаковка Bag-in-box от 10, 14 и 15 литра, ароматизирана естествено газирана вода и нискокалорични безалкохолни напитки „ВИТУ“.

Близо милиард долара приходи от мляко „Момчиловци“ в Китай

 

Годишните приходи от продажбата на кисело мляко с марка „Момчиловци“ в Китай са близо 6 милиарда юани, което се равнява на около 930 млн. долара. Това обяви представител на Bright Dairy, компанията, която произвежда киселото мляко с марка „Момчивовци“ по време на Третия фестивал на киселото мляко в родопското село. От компанията заявиха, че киселото мляко, носещо името на Момчиловци се превърнала в любима марка на китайците. Производството на мляко с марката "Момчиловци" в Китай стартира през 2009г., като освен традиционният вкус, вече на пазара се предлагат и плодови млека. Предстои и пускането на млека с цитросови плодове, които бяха презентирати по време на фестивала в Момчиловци. Китайската компания избира млякото да носи името на родопското село, след като представители на фирмата го посещават и остават очаровани от красивата природа, спокойните възрастни хора.

Зам.-министър Милко Теофилов: Имаме амбицията   да открием туристически информационен център в Шанхай

 

 

 

 Имаме амбицията другата седмица да открием туристически информационен център в Шанхай, заяви пред БТА  заместник-министърът на туризма Милко Теофилов.  Той присъства на откриването на третия Фестивал на киселото мляко в Момчиловци.  Празникът се организира в партньорство с китайската компания „Брайт Деъри“, която наложи на пазара в Китай млечни продукти с марка „Момчиловци”. В Китай всички знаят, че България е родният край  на киселото мляко, а Момчиловци е познато като селото на дълголетието, посочи в словото си при откриванетоДжан Хайджоу, посланик на Китайската народна република. Третото издание на фестивала се провежда с мото „Киселото мляко – новият път на коприната”. 

За Министерството на туризма  е изключително важно да създадем един интегриран продукт, който да насърчава туризма в 4 сезона,  заяви заместник-министър Теофилов. Според него фестивалът в Момчиловци е  инициатива в тази посока.     От началото на годината до юли се отчита 50 процента ръст на китайски туристи в България, заяви заместник-министърът. Около 16 хил. китайски туристи са преминали през страната ни през първото полугодие. Обобщените данни от януари до юли показват според заместник- министъра, че 4.9 милиона чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от 7.2 на сто в сравнение с 2016 г.

        Относно планираното откриване на български туристически информационен център в Шанхай,  Милко Теофилов допълни, че се работи по насърчаване на инвестициите в тази област.  Там ще имаме разговори с потенциални инвеститори, с представители от правителството и местната власт, за да направим всичко възможно да насърчим инвестициите в тази област, заяви заместник-министърът.  По негова оценка китайският турист като профил е доста взискателен, той се концентрира върху културната същност и се интересува от историята на страната, която посещава. В този смисъл общини като Смолян са едни от най-интересните, защото можем да предложим историята на Орфей, много музеи, църкви, смята Милко Теофилов.  Той посочи статистически данни за туристическия поток в община Смолян, достигнал през първото полугодие около 130 хил. посетители.

        Китайската компания, добивайки вдъхновение от селото на дълголетието, създаде бранд „Момчиловци”, посочи посланик  Джан Хайджоу. Според него компанията „Брайт Деъри“ е постигнала с тази марка  големи успехи на китайския пазар.  Китайските туристи, посещаващи България  непременно питат къде се намира Момчиловци и искат да посетят селото, известно с киселото мляко, допълни дипломатът.  

        Фестивалът на киселото мляко продължава до 10 септември. За празника в родопското село пристигна китайска делегация, в която участват представители на фирмата производител на млякото с българско име, журналисти, творци.

        Домакините от Момчиловци посрещнаха азиатските гости с песен на китайски език.  Изпълнението в акомпанимент на родопска каба гайда бе от възпитаниците на първия курс по китайски в селото, организиран от институт „Конфуций”.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1648598

e

Петък, 08 Септември 2017 20:40

Киселото мляко става новия път на коприната

Написана от

Киселото мляко става новия път на коприната

 

Родопското село  за три дни ще бъде столица на киселото мляко, събрало  българи и китайци , пленени от магията на дълголетието   

 

DSC 0238DSC 0377

Стартира третият фестивал на киселото мляко в смолянското село Момчиловци. Празникът се организира в партньорство с китайската компания „Брайт Деъри“, която наложи на пазара в Китай млечни продукти с марка „Момчиловци”. Домакините от Момчиловци посрещнаха азиатските гости с песен на китайски език.  Изпълнението бе от възпитаниците на първия курс по китайски в селото , в акомпанимент на родопска каба гайда.

„В Китай всички знаят, че България е родният край  на киселото мляко, а Момчиловци е познато като селото на дълголетието“, посочи в словото си при откриването на фестивала Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република. Третото издание на фестивала се провежда с мото „Киселото мляко – новият път на коприната” и неговият старт бе даден със своеобразното разгъване на свитък на пътя на коприната от ръководителите на китайската компания, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-министърът на туризма Милко Теофилов и Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай. 

„Китайската компания, добивайки вдъхновение от селото на дълголетието, създаде бранд „Момчиловци”“, посочи дипломатът. Според него компанията „Брайт Деъри“ е постигнала с тази марка  големи успехи на китайския пазар.  Китайските туристи, посещаващи България  непременно питат къде се намира Момчиловци и искат да посетят селото, известно с киселото мляко, допълни дипломатът.  

От началото на годината до юли се отчита 50 процента ръст на китайски туристи в България, заяви в Момчиловци заместник-министърът на туризма Милко Теофилов. Около 16 хил. китайски туристи са преминали през страната ни през първото полугодие. Обобщените данни от януари до юли показват според заместник- министъра, че 4.9 милиона чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от 7.2 на сто в сравнение с 2016 г.

 

DSC 0392

„За Министерството на туризма  е изключително важно да създадем един интегриран продукт, който да насърчава туризма в 4 сезона,  а фестивалът в Момчиловци е  инициатива в тази посока“, посочи още  заместник-министър Теофилов. Той добави още , че предстои откриването на български туристически информационен център в Шанхай. По думите на Теофилов  , китайският турист като профил е доста взискателен, той се концентрира върху културната същност и се интересува от историята на страната, която посещава. В този смисъл общини като Смолян са едни от най-интересните, защото могат да предложат история, много музеи, църкви. Той посочи, че  туристическият поток в община Смолян, достигнал през първото полугодие около 130 хил. посетители.

„ За всички нас, жителите на Момчиловци , е чест и гордост, че за трети пореден път селото ни е домакин на Фестивала на киселото мляко,  който стана символ на приятелството между Момчиловци и китайската компания, произвеждаща млечен продукт с името на прекрасното ни  село. Едно приятелство, което събира две различни култури и популяризира  Момчиловци като магнетично място със съхранен традиции, вяра и мъдрост“, каза в приветствието си към гостите кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Фестивалът на киселото мляко продължава до 10 септември. За празника в родопското село пристигна китайска делегация, в която участват представители на фирмата производител на млякото с българско име, журналисти, творци.

Утре от  10 ч. ще бъде направена символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“. В основата й ще бъде зазидана капсула на времето с послание за идните поколения, отправено от двете страни. Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът  да започне напролет. Като нов елемент тази година присъстват конни състезания и възможността всеки желаещ да поязди безплатно в близост до заработилия по време на фестивала демонстрационен център на 2 км. от Момчиловци във фермата на Ивайло Данчев. Там гостите ще могат да дегустират млечни продукти и ще видят как се произвежда киселото мляко, прославило Момчиловци в Китай.

По време на фестивала ще бъде проведен  Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Ще има редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран  и скоростно изяждане на кисело мляко. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите на фестивала през трите дни. Те ще станат свидетели и на демонстрация на кунг фу и тай– чи китайски артисти.

Важни икономически проекти в област Смолян се неглижират, според Дора  Янкова

 

Важни проекти в област Смолян, които могат да създадат икономическо оживление в региона се неглижират от държавата, заяви на пресконференция  народният представител от БСП  Дора Янкова. Тя представи пред журналисти акцентите в програмата на левицата за новия политически сезон. Според Янкова изпълнителната и местната власт изостават от виждането за по-модерно развитие на Смолян. От регионалното ръководство на БСП настояват да се обяви бедствено положение по отношение на горите в региона, заради пораженията от боров корояд.

Смолян има капацитет да се направи  малък технологичен или високотехнологичен парк,  смята Дора Янкова. По нейно мнение икономическото развитие на региона може да се съживи, ако се привлече един от проектите, свързани с високите технологии. Като примери се посочва възможността за създаване на IT  център,  който да изпълнява  аутсорс  задания от големи фирми.

   Според депутата от левицата е необяснимо неглижирането от страна на властта на важни за Смолянска област проекти като каскадата „Горна Арда”, плановете за експлоатация на геотермалното находище „Ерма река” край Златоград, разработването на Давидковското минно поле. Дора Янкова ще внесе питане към Министерството на енергетиката за причините да се обяви, че проектът „Горна Арда” се замразява. Тя ще настоява в бюджета за 2018 г. да се предвиди финансиране за продължаване на проекта за геотермалното находище при Ерма река.

 Относно действията за справяне с проблема с боровия корояд в горите в Родопите, Дора Янкова определи ситуацията като престъпно бездействие от страна на горските власти и отговорните институции. Областният лидер на БСП Милко Гавазов настоява да се обяви бедствено положение по отношение на горите в региона.

Информацията е на БТАV

С дискусия дадоха официален старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ във филиала на ВСУ в Смолян

 

 

С дискусия дадоха официален старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ във филиала на ВСУ в Смолян

 

„За нашия град е огромна привилегия да има така специалност, защото дава друг облик и друга перспектива на целия ни регион”, каза кметът Николай Мелемов по време на дискусията

Официалният старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ за тази учебна година беше даден днес  във Филиал Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър”. Проведе се и дискусия на тема „Данъчен и митнически контрол – професионализъм за висока ефективност.“ В нея ще взеха  участие студенти, преподаватели, както и представителите на ръководството на Агенция „Митници“.

„За нашия град е огромна привилегия да има така специалност, защото дава друг облик и друга перспектива на целия ни регион. Пожелавам здраве и успехи на всички студенти и преподаватели”, каза по време на дискусията кметът Николай Мелемов.

Изключителен интерес от студентите има по магистърската програма „Данъчен и митнически контрол” във филиала на ВСУ „Черноризец Храбър” в Смолян, оповестиха от ръководството на университета. 106 са записалите се по тази програма за учебната 2017 /2018 г. , а за  2016/2017 са били 87. 

Един от приоритетите на университета е свързан с предлагането на актуални учебни програми, отговарящи на съвременните изисквания и търсене от бизнес и държавни структури, като мярка за задържане на младите хора в страната и преодоляване на негативните демографски тенденции. Създаването на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ е от изключително значение именно тук – в Смолян, коментира президентът  на университета проф.Анна Недялкова.

 Програмата  е част от мисията на Варненския свободен университет да съдейства за развитието на ключовите приоритети на Родопския регион и заявените потребности в тази област. В резултат на изграденото устойчиво партньорство със структурите на местната власт и местната администрация първият випуск на магистърската програма е  положил  една стабилна основа, която изгражда стойностен професионален капацитет и експертен опит. Това е станало възможно с подкрепата на областния управител Недялко Славов и неговия екип, както и на кметовете на общини в региона, посочи проф.Недялкова.

 Доказателство за значението на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ и приноса й за устойчивото развитие на това направление в региона е подкрепата на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и главния секретар на Агенцията  Цветан Мадански. 

Целта на обучението е да се подготвят качествени кадри, задоволяващи повишените изисквания на пазара на труда в областта на данъчния и митническия контрол чрез добре структуриран и съдържателен учебен план, качествено обучение и непрекъсната връзка с експерти от практиката.

Магистърската програма предлага възможности за перспективна реализация в област Смолян. Основната цел на обучението е студентите да бъдат добре теоретично подготвени за решаване на практическите проблеми свързани с функционирането на митническата и данъчна администрация в областта на упражнявания от нея контрол.

  

 

http://www.smolyan.bg/bg/news/view/3636

   

 

Фахри Молайсенов на празника на Мадан: Във всяко едно населено място реализирахме по нещо значимо за хората

 20170825 194828

 

"Във всяко едно населено място в община Мадан успяхме да реализираме по нещо значимо за хората", заяви кметът на община Мадан Фахри Молайсенов на официалното откриване на празника на града и Ден на миньора. Кметът  подчерта, че сериозно внимание се е обърнало във всички сфери, като здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, култура, спорт и др.

„Въпреки икономическата криза, Мадан намери начин да се развива. Успяхме да рехабилитираме пътища и улици, не само в града, но и в малките населени маста на общината. Изградихме нови детски площадки, спирки и др. Работата ни в тази посока ще продължава. Имаме и осигурено финансиране за нов площад, като освен него ще ремонтираме и двете централни сгради – тази на общинската администрация, която от няколко дни е с нова покривна конструкция, както и читалището“, сподели пред празнуващите Молайсенов.

Той обърна и специално внимание на един друг проект реализиран от община Мадан, а именно сондажът за термалната вода.

„Всички знаете, че през март в Мадан бе открита термална вода. От взетите проби и направените анализи на водата показват, че тя е с много добри качества и лечебни свойства. Тя няма аналог в България“, категоричен бе кмета на Мадан.

Той обясни, че именно в тази посока вече са предприети мерки за развитието на този сондаж, като вижда в него още перспектива за развитието на цялата община. Молайсенов обясни на хората и какви усилия са положени за запазването на лечебното заведение в града и неговото реновиране.

„Най-голямото богатство на Мадан, сте вие, неговите жители, трудолюбиви и сърдечни хора“, добави Молайсенов .

Той бе категоричен, че крачка по крачка община Мадан се доближава до представите за една съвременна и Европейска община.

Кметът не пропусна да благодари на  представителите на минната промишленост, които успяха през годините да спасят рудодобива в града и запазиха работните места на стотици жители на общината.

„Искам да благодаря на всички деятели, които ежедневно работят за запазване на основният ни  поминък в общината – рудодобива. Специално искам да изразя своята благодарност към хората, които в един от най-трудните моменти за „Горубсо“, успяха да предотвратят фалита на дружеството. От тогава до днес, проф. д-р на т.н инж. Николай Вълканов, инж. Румен Цонев и хората им  не пестят сила и енергия и смело инвестират в рудодобива“, добави още Молайсенов.

От своя страна проф. д-р на т.н инж. Николай Вълканов също поздрави жителите и гостите на Мадан с празника.

„За пети път заставам пред вас, като през годините обещавахме, че „Горубсо Мадан“ ще е водещо предприятие. Днес това вече е факт. Само преди дни, директорът му получи награда за фирма с най-висока производителност за 2016 г. – с 33%. Това се случи в последните пет години. Заедно с нашите приятели от КЦМ – Пловдив, ние инвестирахме общо 100 млн.лв. Само през тази година инвестициите възлизат на 15 млн.лв. Това означава, нови машини и технологии и нови възможности, разбира се и по-добро заплащане“, коментира от официалната трибуна проф. д-р на т.н инж. Вълканов.

Той разкри още, че за миналата и настоящата година, „Горубсо Мадан“ е лидер и по производителност в класацията на Минно-геоложката камера.

С приветствие към хората се обърна и областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Преди всичко искам да се обърна към жителите на общината и от свое име, както и от името на правителството и лично от името на премиера Бойко Борисов да ви поздравя по повод празника на града и Деня на миньора. Пожелавам ви много здраве, мир, единение и благоденствие на всички жители на общината“, обърна се към хората Славов.

Областният управител бе категоричен, че правителството има визия за развитие на всяка една община в страната, особено в трудни региони като нашия.

„Нашето правителство има за цел да насърчава местните потенциали и така да създава местна устойчива икономика, защото осъзнава, че тя е основа за социален мир и спокойствие между хората“, добави Славов.

20170825 200109

„Всяка година Мадан съгражда, благодарение на добрата политика на местната власт. Така е било от създаването му като рудодобивно селище“ , заяви народният представител на БСП от Смолянска област Дора Янкова. Тя бе категорична, че самият модел за управление на общината и стигането до всяко селище с дейността на местното самоуправление и правителство е нещо важно.

„Мисля, че трябва да поздравим властта. Мисля също, че нашият природен ресурс е в добри ръце и се управлява и стопанисва добре“, добави Янкова.

Народният представител на ГЕРБ от региона д-р Красимир Събев също приветства своите съграждани с празника.

„Може би политиците сме длъжници  на хората и трябва да се обединим, в такъв момент, когато виждаме, че населеното място и общината върви напред. Надявам се на следващият празник този площад да е преобразен, защото правителството наистина не дели общините на малки и големи  и им предоставя възможности. Именно това правителство преди дни отпусна 1 млн.лв. за площада в Мадан“, коментира д-р Събев.

„Извървяхме един доста труден път през годините. Минахме през най-трудните години на рудодобива, на „Горубсо“ . Устоявахме ги, защото бяхме единни и заедно и успяхме този отрасъл от затихващ и отписан от икономиката ни, да го върнем в икономическото ни пространство и да се развива. Това беше, защото бяхме тук, заедно на площада. Минахме през няколко много важни структури в нашата община, които  също бяха пред  закриване. Това е болницата, Дружеството по заетост и др. Да, но ние отново бяхме заедно и ги устоявахме и те днес са в разцвет“, заяви от трибуната народният представител на ДПС от региона Хайри Садъков, който също е от Мадан.

Той бе категоричен, че община Мадан си има истински стопани в лицето на кмета Хайри Молайсенов и неговият екип, които мислят за развитието на общината.

„Община Мадан е с най-висок коефициент на полезно действие на инвестиции, които предоставя страната ни и Европейският съюз“, категоричен бе Садъков.

С приветствие и поздрав към населението се обърнаха и депутатите на ДПС от Благоевград Елхан Кългов и от Кърджали  Ерол Мехмед.

На официалната трибуна бяха още председателят на ОбС – Мадан Бехчет Сираков, инж. Румен Цонев  - изпълнителен директор на „КЦМ 2000“ АД, изпълнителният директор на „Горубсо Мадан“ АД инж. Сергей Атанасов, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет, Неделчо Бонев – член на надзорния съвет на „Горубсо“.

Между официалните гости на празника на Мадан и Ден на миньора бяха още народните представители на ДПС  Адлен Шефкет и Салиха Емин, кметът на община Мики Република Гърция Джемил Гъмза, кметовете на общините Рудозем , Баните, Чепеларе, Неделино и Белица - Румен Пехливанов, Милен Белчев, Славка Чакърова, Боян Кехайов и Радослав Равански, Изет Шабан  - областен председател на ДПС – Кърджали, Салих Аршински – областен лидер на ДПС – Смолян.

Поздравителен адрес за празника бе изпратен и от президента на Република България Румен Радев.

След официалната част започна и народното веселие на площада в Мадан с оркестър „Пим“, със солист Тинчо Севдалинов. Вечерта, публиката имаше удоволствието да се наслади и на изпълнението на фолк дивата Глория, след което бе и концерт на гръцкия изпълнител Диогенис Франсанас.

За днес са предвидени самодеен концерт на читалищата от община Мадан, веселие с оркестър „Южни ритми” и Митко Дамянов /Пандьо/, естраден концерт на група „Петте сезона” и Стефан Диомов, както и концерт на Алисия  .

Страница 1 от 13