Бизнес

Бизнес (155)

Бизнес

Затворена група във “Фейсбук” предупреждава за данъчни проверки

 

Затворена група във Фейсбук“, създадена от търговци по Черноморието предупреждава участниците си за данъчни проверки. В социалната мрежа са публикувани и снимки на инспектори на НАП, направени по време на проверки, за да могат собствениците да се ориентират кои са служителите на приходната агенция. Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения.До момента инспектори на НАП са извършили над 2500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието, при които са констатирани близо 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установена разлика в касовата наличност и др. Приходната агенция извършва и съвместни проверки с МВР, като при контролните действия на обходните патрули са посетени над 740 обекта. Проверките ще продължат до края на туристическия сезон, като основен акцент е отчитането на оборотите и издаване на касови бележки. Данъчни инспектори следят и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Контролът  се осъществява от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите. Установените при проверките обороти от продажби се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. За пръв път през тази година неиздаването на касови бележки се санкционира освен с глоба, но и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци, допълват от НАП.Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..    

Над 200 души присъстваха на семинар в Мадан, организиран по инициатива на евродепутатa Неджми Али 

Над 200 души присъстваха на семинар в Мадан, организиран по инициатива на евродепутатa Неджми Али и с подкрепата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Той бе на тема "Програма за развитие на селските региони 2014-2020 г" и предизвика изключителен интерес с практическата си ориентираност.

На събитието присъстваха евродепутатът Неджми Али, народният представител Хайри Садъков, председателят на Областния съвет на ДПС в Смолян Салих Аршински, председателят на Областния съвет на МДПС Шабан Билянов, кметът на община Неделино Боян Кехайов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, кметът на община Мадан Фахри Молайсенов и кметове на малки населени места.

Присъстваха също земеделски производители с вече реализирани проекти по различни програми, който бяха едни от основните участници в дискусията. След презентациите много млади хора проявиха желание да се развиват в тази насока и имаха възможността да се информират директно от лекторите за допълнителни сведения.

Работна среща за пътната безопасност се проведе в Рудозем

 

В Рудозем директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов, началникът на РУ-Мадан – гл. инспектор Младен Бакалов и началникът на сектор „Пътна полиция“ – гл. инспектор Костадин Марковски проведоха среща с кмета на общината Румен Пехливанов. Тя бе във връзка с подобряването на пътната безопасност на територията на община Рудозем. Предстоят да бъдат проведени такива срещи и в останалите общини от област Смолян.

На работната среща бяха разгледани въпроси, свързани със състоянието на пътната сигнализация, пътна маркировка и пътни знаци в рудоземска община. От областна дирекция на МВР – Смолян поеха ангажимент да бъде засилен контролът с техническите средства за спазване на скоростта на движение по пътищата.

Обсъдена беше темата за активизиране на контролната дейност от полицейските служители по спазване правилата за безопасност на движението на пешеходци, мотоциклетисти, водачи на други МПС, както и установяване на нарушения, свързани с неправилното спиране и паркиране в общинския център и в населените места в община Рудозем.

За подобряване състоянието на пътната обстановка на територията на ОД МВР – Смолян, ще бъдат включени сили от звената „Териториална полиция“ при ОД МВР - Смолян – полицейски и младши полицейски инспектори, с оглед рационалното осъществяване на пътния контрол.

Областна дирекция на МВР – Смолян предприема необходимите действия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм на територията на областта и за подпомагане на контрола по основните направления на движение.

Проведената работна среща е безспорно доказателство за доброто взаимодействие на МВР с държавните и местни структури в региона.

Топлото и сухо време увеличава опасността от горски пожари

 

Във връзка с топлото и сухо време, при извършването на лов и туризъм в гората, е добре да имате в предвид, че:

•         Огън в гората можете да запалите само на специално обезопасени и обозначени за това места. Преди това се уверете, че имате достатъчно количество вода и други подръчни средства за бързото му погасяване при поява на вятър и при бързо напускане на мястото. Предварително си подгответе тупалки от зелени клони, с които да действате в случай на пожар. Не забравяйте, че е опасно паленето на огън при наличие на силен вятър;

•         Неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари не бива да се изхвърлят в леснозапалима среда;

•         За да се предотвратят горски пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки, които да се поддържат чисти от суха растителност.

          Извършването на селскостопански дейности в земеделските земи, съседни на горските територии, също могат да предизвикат пожар ако:

•         Се палят стърнища;

•         Когато след дърводобив се оставят сухи клони и отпадъци в горските участъци;

•         Прясното сено се складира още преди да е изсъхнало.

Над 50% от насажденията от ягоди са унищожени в Осиково 
 
 Лошите метеорологични условия, студът и многото валежи, унищожили над 50 % от реколтата от ягоди в девинското село Осиково. Известното  с производството на ягоди село през последните няколко години, отчита една от най-слабите си години. „Изключително неблагоприятно време за производство на ягоди. Първият цвят го попари слана и сняг, после студове и много дъждове, ягодата загнива на място. Отчитаме една от най-слабите години на производство на ягоди в нашето село“, коментира кметът на Осиково Велин Палигоров. В момента изкупната цена на ягодите с добро качество върви около 2,70 и 2,80 на килограм  Няма семейство в селото, което да не обработва площи с насаждения от ягоди, като повечето посеви са на терени, които не позволяват обработка с машини, а всичко става на ръка. Това е основният поминък в селото и лошата година ще се отрази зле на домакинствата. Въпреки това, Осиково се стяга и за своя празник през август, когато се чества и денят на ягодата. Тогава се връчват награди на най-добрите производители с голям добив, призове за развитие на нови сортове и т.н. 

До 30 юни търговците подават годишните финансови отчети

Всеки търговец по смисъла на Търговския закон трябва да заяви за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя финансов отчет за 2016 г. до 30 юни 2017 г. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си отчет чрез икономическо издание или чрез интернет. Бюджетните предприятия и еднолични търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов отит, не публикуват финансов отчет. От НАП обръщат внимание, че фирмите без дейност също са задължени да представят ГФО  до края на месец юни тази година, като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговския регистър. В закона са предвидени и санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували финансов отчет. За ръководителя на предприятието – глоба от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0.1 до 0.5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет.

Представят доклад за напредъка на Южна България според  Регионалния план за развитие

 

На 15 юни 2017 година в град  Смолян  ще се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Южен централен район под председателството на  областния управител на Смолян  Недялко Славов, съобщиха от Областната администрация.

На срещата ще присъства заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, представители на министерства, областните управители на областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, на ВУЗ и на професионални гимназии, представители на управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, и представители на НПО.

В рамките на заседанието ще бъде представен годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие  на Южен централен район /2014-2020 г./ за 2016 г. Основната цел на доклада е да представи обща картина на изпълнението на плана и да покаже постигнатия напредък по изпълнението на  целите  и приоритетите на Плана въз основа на индикаторите за наблюдение.

От Областна администрация - Смолян ще представят подготовката на „Териториален пакт за партньорство за развитие на Родопите“. Те съгласуват европейските, националните, регионалните програми и свързаните с тях политически инструменти и финансови ресурси с целите на „Европа 2020“. Те дават възможност да се изготвят политики, отчитащи местните условия и обхващащи трите стълба на Стратегията (интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж).

На предстоящото съвместно заседание представители на управляващите органи на оперативните програми ще докладват актуална информация за активните и предстоящи схеми по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г.

Започна  приемът на документи за  „Мисия Смолян-2017”

 

 

Започна  приемът на документи за участие в младежката кампания „Мисия Смолян-2017” . Те се приемат от 12 до 23 юни т.г. включително - от 08,30 ч. до 12,00 ч. и от 13,00 ч. до 16,30 ч. в приемна до централния вход на общинска администрация – Смолян.

Кандидатите за участие в Младежка кампания „Мисия Смолян – 2017” е необходимо да са навършили или да навършват 15 години не по-късно от 16.07.2017 година, да са ученици или завършили средно образование през учебната 2016/2017 г. и да са с постоянен адрес в град Смолян или в селата от Община Смолян.

Документите, които е необходимо да се представят за включване в кампанията са регистрационна карта с декларация по образец, качена на електронния сайт на Община Смолян, която може да се получи и в приемната за подаване на документи; карта за предварителен медицински преглед, попълнена от личния лекар, удостоверяваща здравния статус на ученика; лична карта на кандидата за участие в кампанията.

„Мисия Смолян-2017“ ще се проведе в две работни смени. Първа смяна ще се проведе от 3 до 14 юли, а втора смяна от 17 до 28 юли.

И тази година община Смолян ще проведе Младежката кампания „Мисия Смолян-2017” .  Инициативата е свързана със създаване и поддържане на чиста и приветлива околна среда в град Смолян и в населените места в общината.

Петък, 09 Юни 2017 13:22

Смолян засилва връзките с Украйна

Написана от

Смолян засилва връзките с Украйна

Община Смолян засивла връзките с Украйна. Това става ясно след като родопският град  беше посетен от украинския посланик Микола Балтажи. Това е петото официално посещение на дипломата в Смолян, припомнят от Община Смолян, където посланикът бе приет от кмета Николай Мелемов.

„С община Смолян отдавна работим ползотворно и искам да продължим сътрудничеството си, а с кмета Мелемов сме в прекрасни приятелски отношения“, обяви Негово Превъзходителство. Посланик Балтажи и градоначалникът на Смолян обсъдиха въпроси касаещи двете страни.

Дипломатът  представи ситуацията в Украйна, Донбас, в Крим, как се осъществяват реформите от Украинското правителство и пътя на страната към  европейската интеграция. От  11 юни т.г. украинците ще получат правото свободно да пътуват из Европа, тоест безвизовия режим става реалност.  

„Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм“, посочи Балтажи.

„Най-важно  е да има икономически обмен, за да се помогне на наши фирми да установят контакти с украински. По този начин ще има реален икономически ефект от сътрудничеството ни“, коментира кметът на Смоялн Николай Мелемов.    

Постъпило е предложение от кмета на  град Хмелницки  от Западна Украйна за обсъждане възможностите за побратимяване със Смолян.

Балтажи благодари на  Мелемов, който две поредни години организира и посреща  на лагер в Смолян деца, пострадали от военните събития в Украйна.  

РИОСВ – Смолян с поредица инициативи за Световния ден на околната среда

 

 

РИОСВ – Смолян организира поредица от образователни инициативи по повод   Световния ден на околната среда – 5 юни под мотото: „Да свържем хората с природата”. В рамките на кампанията експерти от инспекцията запознаха ученици от СУ „Свети Кирил и Методий“ в с. Сатовча и ІІ ОУ „Проф. Доктор Асен Златаров” в Смолян с разделното събиране на отпадъци и видове възобновяеми енергийни източници,  тяхното приложение и ефективност.

На 3 юни служители на РИОСВ – Смолян посетиха ферма за отглеждане на Северни елени (Rangifer tarandus) с деца от различни възрастови групи и ги запознаха с интересни факти за биологията на вида и местните растителни видове, източник на храна за елените.

Представители на инспекцията взеха участие в ІІІ-то ученическо отборно състезание „Екологична и климатична грамотност”, организирано от ПМГ „Васил Левски” в Смолян на 5 юни.  В състезанието се включиха деца от няколко смолянски училища. Природозащитниците от V до XІІ клас решаваха различни екологични казуси и забавни задачи, свързани с опазването  на природата.  По-късно през деня служители на  РИОСВ – Смолян, педагози, ученици от V ОУ „Юрий Гагарин” и американски младежи, присъстваха на интересна среща, организирана от сдружение „Екосвят Родопи” в Смолян. На срещата бе споделен опит за дейности, свързани с опазване на околната среда в Америка и България.

Страница 1 от 12