Четвъртък, 07 Септември 2017 15:04

Важни икономически проекти в област Смолян се неглижират, според Дора Янкова

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Важни икономически проекти в област Смолян се неглижират, според Дора  Янкова

 

Важни проекти в област Смолян, които могат да създадат икономическо оживление в региона се неглижират от държавата, заяви на пресконференция  народният представител от БСП  Дора Янкова. Тя представи пред журналисти акцентите в програмата на левицата за новия политически сезон. Според Янкова изпълнителната и местната власт изостават от виждането за по-модерно развитие на Смолян. От регионалното ръководство на БСП настояват да се обяви бедствено положение по отношение на горите в региона, заради пораженията от боров корояд.

Смолян има капацитет да се направи  малък технологичен или високотехнологичен парк,  смята Дора Янкова. По нейно мнение икономическото развитие на региона може да се съживи, ако се привлече един от проектите, свързани с високите технологии. Като примери се посочва възможността за създаване на IT  център,  който да изпълнява  аутсорс  задания от големи фирми.

   Според депутата от левицата е необяснимо неглижирането от страна на властта на важни за Смолянска област проекти като каскадата „Горна Арда”, плановете за експлоатация на геотермалното находище „Ерма река” край Златоград, разработването на Давидковското минно поле. Дора Янкова ще внесе питане към Министерството на енергетиката за причините да се обяви, че проектът „Горна Арда” се замразява. Тя ще настоява в бюджета за 2018 г. да се предвиди финансиране за продължаване на проекта за геотермалното находище при Ерма река.

 Относно действията за справяне с проблема с боровия корояд в горите в Родопите, Дора Янкова определи ситуацията като престъпно бездействие от страна на горските власти и отговорните институции. Областният лидер на БСП Милко Гавазов настоява да се обяви бедствено положение по отношение на горите в региона.

Информацията е на БТАV

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате