Сряда, 07 Март 2018 07:00

Започна преброяването на дивата балканска коза в Западните Родопи

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Започна преброяването на дивата балканска коза в Западните Родопи

 

Регионална екоинспекция в Смолян започна преброяването на дивата балканска коза в Западните Родопи. Проучването за състоянието на защитения вид се извършва по Методика на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, в рамките на който експерти на инспекцията и горски служители обхождат предварително определени маршрути. На територията на екоинспекцията, такива маршрути са обособени в държавните ловни стопанства (ДГС) „Кормисош“ -  Лъки и „Извора“ - Девин. Освен в ловните стопанства, устойчиви и нарастващи популации на защитения вид се наблюдават и в Държавните горски стопанства в Хвойна, Смолян, Борино и Триград.

Едно от местообитанията на дива коза, които всяка година се наблюдават, се намира в района на туристическия маршрут „Каньона на водопадите“. Там  преминаващите туристи и при малко повече късмет могат да наблюдават „Властелина на скалите“. Данните от проучването показват, че на отделни места има и разселване на екземпляри към нови територии.

Балканската дива коза е подвид, разпространен в планините на Балканския полуостров. У нас се среща в скалните комплекси на Родопите, Рила, Пирин и Стара планина, на надморска височина от 600 до 2900 метра. Видът е обявен за защитен през 2007 г. с влизането на страната ни в ЕС. Включен е в Приложиние № 2 и Приложение № 4 на Директива 29/43 ЕЕС, Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие и Червената книга на Република България  с природозащитен статус „застрашен
Последно променена в Сряда, 07 Март 2018 07:01
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате