Вторник, 01 Април 2014 11:34

Смолянски акушер-гинеколог майстори къщи и църкви от слама и хартия Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Смолянски акушер-гинеколог майстори къщи и църкви от слама и хартия

„Трябва да е било, когато съм бил ученик в гимназията, в  съседство на нас бяха починали хора при катастрофа, бях останал сам вечерта и тогава започнах с една такава къщичка, съвсем импровизирано, плод на моята фантазия изцяло. Първоначално имахме един такъв сувенир вкъщи, къщичка от клонки на елха, направена на една дървесна гъба, но за сламките незнам как дойде идеята. Самата къщичка е изработена от картон, по същият начин са направени и по-големите“. Така д-р Антон Лалов-агушер-гинеколог в Смолянската болница  започна разказа за своето хоби, което в последствие се оказа, че не е единственото.

„Много трудно е да се намери сламата като материал, тя трябва  да е ожъната като сноп, както е расла на в нивата. Като се разцепи стръкчето и като се разгъне става лентичка“, каза Лалов. Първоначално материал докторът си я набавял от  роднини на снаха си, която е от Враца. „Незнам колко неща съм изработил. Преди съм правил неща от хартия , наподобяваща дървен фурнир.Сред произведенията му са къщички, мелнички, църкви. Прави неща, видяни някъде, които го грабват. Една от неговите къщички е идея от снимка на проект на вилно селище в Момчиловци,  видяна във  фейсбук.  Църквата пък  е от с. Гела – „Манастирът“ . Друга е направена по снимка от   списание „Светът отблизо“, показваща   Марамуреш - Румъния, където има около 100 такива дървени църкви от 13 век.  Д-р Антон Лалов сподели, че повечето неща, които прави,  подарява на близки  и приятели. Макетът на църквата от с. Гела е обещал да дари на църквата „Св.Дух“ в Смолян.

За изложба лекарят още не е мислим, но има идея следващия негов модел да бъде най-големият православен храм в Родопите –църквата „Св. Висарион Смоленски“.

„Остава ми време да се занимавам с това, въпрос на разтоварване. По този начин  търся спокойствие и начин да избягам от ежедневието , затова е хоби“, каза още акушер-гинекологът в смолянската болница.

Друго негово хоби се оказва отглеждането на рибки. С това той се занимава от над 30 години.  „Тези са циклиди, срещат се в Африка,  когато стане оплождането,  женската съхранява оплодения хайвер в устата.. Около един месец рибката спира да се храни, докато от хайвера се оформят живи риби. Забелязвам ги , хващам ги и изкарвам живите рибки и хайвера и той впоследствие започва да се развива. Красиво е и ако човек се загледа и стои пред тях по-дълго време, това успокоява“, разказва пред аквариума, който краси кабинета му д-р Лалов. Лекарят има стаж 24 години в болницата като акушер-гинеколог, бил е и директор на здравното заведение.

Докторът също обича много да свири на акордеон  и пее. Синът му пък свири на гайда,  заедно с  приятели  направили групата Бон Бог и вече са започнали  записи.   Преди години Лалов е направил звукозаписи на няколко песни със сина си, но всичко е останало в суров вид. Може би след кратко време ще видим на бял свят и първия самостоятелен албум на доктора!

Последно променена в Вторник, 01 Април 2014 11:57
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате