Вторник, 02 Декември 2014 09:53

Изложбата „Родопски легенди и разкази“ ще гостува в Кърджали Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Изложбата „Родопски легенди и разкази“ ще гостува в Кърджали

 

Изложбата на РИМ-Смолян „Родопски легенди и разкази“ ще гостува на Регионален исторически музей – Кърджали. Тя ще бъде открита на 9 декември от 17.00 часа. Изложбата е в рамките на проект „Мобилност на музейна изложба „Родопите през погледа на две изкуства“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изложбата има за цел да представи пред музейната публика един неочакван и непоказван досега визуален разказ за легенди и истории от Родопите.  Тя акцентира върху произведения на графичното изкуство. Подбраните графики тематично представят легенди за Орфей – митичния певец и неговата любима Евридика, Момчил юнак, Крали Марко, исторически събития и архитектурни паметници.  
Експонирани са 24 оригинални графични творби на известни български художници – Григор Спиридонов, Зафир Йончев, Здравко Захариев, проф. Никола Хаджитанев и Петър Стайков, творчески провокирани от легендата за Орфей и преданията за Момчил юнак, от нерадостната историческа съдба на родопското население преди шест века.
Две от графиките са представени във вид, подходящ за хора със зрителни потребности – тактилни изображения и информационен текст на Брайлов език, съобщиха от музея в Смолян.

Последно променена в Вторник, 02 Декември 2014 09:54
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате