Четвъртък, 18 Февруари 2016 10:25

Съвет от столетник: Наведнъж всичко не може да стане Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Съвет от столетник: Наведнъж всичко не може да стане

Родопа планина е „майка” на дълголетници и столетници. Само преди дни, дядо Тома от Смолян отпразнува 103-тия си рожден ден.

Възрастният мъж, надхвърлил век живот, е в добро за възрастта си здраве. Не чува добре, болят го ръцете и краката, но за рождения си ден отново спретна  качамак за любимите си хора.

„Те станаха много годините, я не вярвах, че ще изкара тези години, 103 години”, казва той.

Дядо Тома е родом от село Пещера. Постигнал всичко с много труд в живота си. Още от малък поема грижата за домакинството в свои ръце, защото баща му починал. Грижил се за нивите, а  стадото водил на паша в Беломорието.

Столетникът е бил огняр, охранител, участвал е в строителството на язовир Батак, изградил е и къща в Смолян. Доволен е от  живота, защото се радва на седем внучета и четири правнучета. Най-малката - Мария, зарадва всички с появата си на бял свят на сто и третия празник на дядото.

Дядо Тома най-много обича мляко и постни гозби, а в качамака да има повечко масло. Не преяжда обаче никога. Дъщеря му казва, че от него само можем да се учим.

„Той идва, ние ходим, не го оставяме сам. Винаги е доволен от нас. И само вика: Добре, че си дъщеричке тук до мене близо, да имам къде да отида”, разказва дъщеря му Мария.

Зет му твърди, че дядо Тома е много спокоен човек и никога не повишава тон.

„Най-хубавият човек. Винаги е много принципен. За труда - да ти посее картоф, да ти посее фасул, лично той си ги сее. Събере картофи, изкара ги сложи ти да се опекат и носи, вика: Ето моя обяд, от мен”, разказва Слав Камбуров.

„Годините, нали знаеш, неусетно минават, една след друга и една след друга и оооп - 100 годни. Мислил ли съм аз че ще изкара 100 години при тая тежка работа. Ама колкото и да е минаха. Станахме столетници”, казва дядо Тома.

А заръката на столетника, за да стигнем неговата възраст е да намалим малкото темпото в ежедневието си, защото „наведнъж всичко не може да стане”.

Източник: http://btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/reportazhi/savet-ot-stoletnik-navednazh-vsichko-ne-mozhe-da-stane.html

Последно променена в Четвъртък, 18 Февруари 2016 10:25
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате