Неделя, 25 Септември 2016 06:56

Показаха останки от къща, в която се смята, че се е укривал Дельо войвода

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Показаха останки от къща, в която се смята, че се е укривал Дельо войвода

 

Следващата 2017 г. ще бъде обявена в Златоград за година на Дельо войвода, чествайки 240-годишнината от кончината на легендарния хайдутин, според предложение на инициативен комитет в града. „Дельо е най-безспорният герой и обединяваща фигура на Златоград“, коментира Величко Пачилов, автор  на книгата „Излел е Дельо хайдутин”.  Проф. Николай Овчаров и краеведът Величко Пачилов показаха  останките от къщата, за която се смята, че се е укривал Дельо войвода.

 Изследователят на златоградските легенди и история, 85-годишният  Пачилов цитира предания и разкази на хора, родени в края на 19-и век. Според тях в къщата на Сариеви е имало отвор и тайник, в който е влизал легендарният войвода. В спомените на онова поколение Дельо хайдутин е почитан и уважаван и от християни и от мюсюлмани.  Къщата, в която се е криел и живял Дельо е рухнала окончателно през последните години,  но зидовете все още са си там. Планира се да се направи Музей на Дельо и на хайдутството, в съседна къща в Етнографския комплекс се планира да се направи, допълни проф. Овчаров.

Историята на Дельо е може би една от най-интересните и любопитните в нашето минало според проф. Николай Овчаров.  По думите му  почти няма исторически документи за родопския хайдутин, а източниците са преди всичко легенди и предания. Събирайки всички налични данни, археологът изчислява, че героят на Златоград е роден около края на 17-и век и е живял в първата половина на 18-и.  За година на легендарната смърт на Дельо Хайдутин, убит със сребърен куршум според легендите,  проф. Овчаров допуска като условна датировка  1777 г. До тази година се е стигнало, след като Величко Пачилов съпоставил християнския и мюсюлманския календар и движението на празниците Рамазан и Великден. Приемайки 1777 г. за неговата смърт, златоградчани ще празнуват догодина 240-годишнина от кончината на Дельо войвода.

Последно променена в Неделя, 25 Септември 2016 06:56
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате