Сряда, 19 Октомври 2016 05:46

Невястата" - най-новият спектакъл на ансамбъл "Родопа" - заявка за фолклорна опера

Написана от
Оценете
(0 гласа)
Невястата" - най-новият спектакъл на  ансамбъл "Родопа" -  заявка за фолклорна опера"Невястата" - най-новият спектакъл на ансамбъл "Родопа" е заявка за фолклорна опера, много изкуства са преплетени в постановката - актьорско майсторство, театър, балет, танци, вокални изпълнения, разказа в интервю за БТА режисьорът Адриян Петров.
Фолклорният спектакъл "Невястата" пресъздава легендата за родопската девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл, а вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас според режисьора Адриян Петров. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на "Родопа". 

Премиерното представление днес е част 
от програмата на Празниците на Смолян

"Невястата" предизвика изключителен интерес сред публиката още преди премиерата и всички билети вече са изкупени. Премиерното представление е днес в зала 1 на Родопския драматичен театър като част от програмата на Празниците на Смолян и честването на 104 г. от Освобождението на Родопите.
Най-новият спектакъл на ансамбъл "Родопа" е заявка за фолклорна опера според Адриян Петров. Актьорът, който е и заместник-областен управител на Смолян, режисира постановката. Според него традицията на фолклора е съчетана с модерни технически средства, използвайки мултимедия и интерактивна сценична среда.
Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа". Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов.
Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

Родопският фолклор 
е силен и въздействащ

Родопската музика носи много драматизъм, защото такава е историята и съдбата на региона, твърди известният гайдар и директор на ансамбъла Петър Янев. Според него родопският фолклор е толкова силен и въздействащ, тъй като всичко изпято е преживяно. "Това са съдби, вплетени в музиката, песните и танците на Родопите. Отражение на реалния бит и душевността на родопчанина", смята Янев.
Според гайдаря постановката "Невястата" е опит да се излезе от рамката на досегашните формати за представяне на фолклорните ансамбли. Да не е познатият вариант на фолклорна концертна програма - танц, песен, танц, хор, оркестър. Идеята за този спектакъл зрее доста дълго в "Родопа" в период, в който ансамбълът не е показвал нова композиция или шоу. Представлението е много близко до душевността и музиката на Родопите, а ние сме само проводници на това, което имаме от поколения, смята Петър Янев.
Хореографията на музикалния спектакъл е дело на Сийка Василева, Спас Стойнев и Стефка Барбудова.
Според оценките на публиката спектакълът носи магия на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда. Поради големия зрителски интерес, "Невястата" ще има и втора премиера в Смолян на 27 октомври. След това ще се покаже на различни сцени в страната, гастролирайки в 24 града през зимата и пролетта. 

Последно променена в Сряда, 19 Октомври 2016 05:57
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате