Петък, 03 Март 2017 06:11

Родопски хайдути вадят пушката на Капитан Петко войвода за националния празник

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Родопски хайдути вадят пушката на Капитан Петко войвода за националния празник

 

По инициатива на Сдружение „Родопски хайдути “ , за втора поредна година,  пушката на легендарния  закрилник на родопските и тракийски българи – капитан Петко войвода , ще води шествието по случай националния празник в гр.Смолян , кв.Устово . Пушката на войводата се съхранява в РИМ „Стою Шишков” в гр.Смолян. Приемствеността на родолюбието в младите поколения, е основен момент в развитието на здравите родопски корени . Именно затова, пушката на войводата ще се носи от най-възрастния и най-младия „хайдутин”. Сборният пункт  ще бъде от 9:00ч. в „Хаджичоневата къща“, кв.Устово. В 10:00ч. отец Васил, при църквата Св.Никола в кв.Устово,  ще отслужи молебен в памет на борците за свобода. Мероприятието е отворено за граждани и всеки може да се включи в подходящо хайдушко или цивилно облекло, по реда определен от организаторите .

В с.Орехово  ще бъде проведено шествие до „Човешката пещера”  водено от секретаря на сдружението -Тони Шопов, който е и председател на местното читалище. В пещерата намират смъртта си голяма част от жителите на селото по време на турското робство .

В гр.Пещера и с.Момчиловци , местните членове на сдружението, ще поднесат венци и цветя по случай 3-ти март .

Заместник-председателят Георги Касабаджаков и сподвижници, ще присъстват на родолюбива сбирка в гр.Карлс руе – Германия .

По случай националният празник се проведоха уроци по родолюбие в СОУ  "Св. Климент Охридски", гр.Пещера  и в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Момчиловци. По инициатива на местната организация в с.Момчиловци, сдружението ще пусне в обръщение първото издание на вестник „Комитликъ”. В него ще бъдат разказвани интересни истории, свързани с хайдушкия и комитски живот. Вестникът може да се закупи в „Хаджичоневата къща“ – музей в гр.Смолян, кв.Устово , както и на мероприятията провеждани от сдружението .

Нека бъдем истински родолюбци, нека развеем българския трибагреник – символ на свободата !

Сдружение "Родопски хайдути"

Последно променена в Петък, 03 Март 2017 06:11
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате