Сряда, 05 Април 2017 14:27

Продължава добивът на повалена от снеголом дървесина в Смолянско

Написана от
Оценете
(0 гласа)
Продължава добивът на повалена от снеголом дървесина в Смолянско
 
Над 310 хил. кубика дървесина е добита през 2016 г. от санитарни и принудителни сечи в област Смолян, информират от Регионалната дирекция по горите.  Дърводобивът от санитарни и принудителни сечи в областта е 57 процента от общата получена дървесина през миналата година, тъй като приоритетно се добиват терените, засегнати от природни бедствия и нападения от дървесен корояд.  На церемония в Смолян по повод Седмицата на гората днес бяха връчени отличията „Лесовъд на годината”.
        През миналата година са издадени разрешения за сеч за 475 хил. куб. метра  поразена от снеголом и корояди дървесина на площ над 26 хил. хектара. От планираните санитарни и принудителни сечи са добити над 65 процента от засегнатата дървесина. И през тази година ще продължи добиването на падналата и съхнеща дървесина, поразена от снежното бедствие през 2015 г. и нападения от корояди. От Районната дирекция на горите посочват като един от основните проблеми здравословното състояние на иглолистните гори и насаждения от бял бор, където са съсредоточени най-голяма част от засегнатите площи.
 С приза „Лесовъд на годината” бе отличен инж. Михаил Илиев от Държавно горско стопанство- Славейно.
Две хиляди фиданки ела, бор, смърч и атласки кедър бяха раздадени днес на жители на Смолян. Дръвчетата за залесяване са осигурени безвъзмездно по повод Седмицата на гората.Информацията е на БТА.
Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 14:31
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате