Сряда, 29 Ноември 2017 15:15

В Община Златоград започват проучвания за търсене на нови алтернативни източници за водоснабдяване

Написана от
Оценете
(0 гласа)

В Община Златоград започват проучвания за търсене на нови алтернативни източници за водоснабдяване

 

 

В Община Златоград започват проучвания за търсене на нови алтернативни източници за водоснабдяване. Това стана ясно по време на извънредната сесия на местният Общински съвет, която бе свикана заради проблема с водата от река Върбица.

Взети са необходимите проби, като качеството на водата е с нормални показатели, уверяват от ВИК. Превантивно е спряно водоподаването от кладенците при река Върбица.

 „Единствено подаваме от четвърти краденец, който е в коритото на река Неделинска и който е с 10-15 метра над коритото на река Върбица.Взети са порби ,пратени са в нашата лаборатория. Резултатаите са превъзходни ,водата е с превъзходни питейни качества ,няма никаква пормяна“, каза  Костадин Тотев, зам.-директор на ВиК-Смолян

Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика, констатираха експертите. След интензивните валежи, значително е повишен дебита на р. Ерма, преминаваща през хвостохранилището и вливаща се в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък.  

 „Според мен наистина тук е мястото да се коментира в целия състав на ОбС   за намиране на решение,  което да даде в някаква степен спокойствие за населението. Дали ще бъде пречистване на водите, които пием от тези кладенци, дали ще бъде ново водоснабдяване, но трябва да се вземат мерки, които да успокоят хората“, каза Мирослав Янчев-кмет на Община Златоград

Хората в Златоград се притесняват, че водата им е зъмърсена, а пробите от изследванията за тежки метали ще бъдат готови до седмица. 

Последно променена в Сряда, 29 Ноември 2017 15:16
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате