Сряда, 17 Януари 2018 06:49

На Антоновден архимандрит Висарион ще служи в Смолян, на Атанасовден – в Чепеларе

Написана от
Оценете
(0 гласа)

На Антоновден архимандрит Висарион ще служи в Смолян, на Атанасовден – в Чепеларе

 

На 17 януари – Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще служи в параклиса „Покров Богородичен“ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян заедно с иконом Запрян Шиков.

Светата Литургия ще започне в 9 часа. Именно на олтара в този параклис стои иконата на преподобни Антоний Велики /251-356/, който в този ден на 105-годишна възраст починал с озарено от небесна радост лице. Той е символ на пълно монашеско послушание и отдаденост на Господа Иисуса Христа. Смята се за основател на християнското монашество, един от пустинните отци. Роден е в Египет. От младежки години става отшелник с пълна вяра. 20 години пребивава усамотен в пустиня. При тежки духовни изпитания и изкушения в една пещера – твърд, за да спази обета си, сам Иисус Христос му се е явил с думите, че постоянно бди над него, нека не се бои от нищо.

Св. Антоний бил последователен противник на арианската ерес. Известна е неговата сразяваща реч в защита на християнството, произнесена, когато бил на 104 г. Година по-късно умира, завещавайки да бъде неизвестен гробът му, но по-късно мощите му били открити и пренесени във Виена. Той е покровител на монасите, на бедните и сиромасите, застъпник е за душеболните, нервнонапрегнатите особено в днешно време.

Свети Антоний, моли Бога за нас!

 В четвъртък /18 януари/ архимандрит Висарион ще възглави божествената св. Литургия в Чепеларе  за храмовия празник на църквата „Св. Атанасий Велики“. В служението от 9,30 часа ще участват секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и енорийският свещеник протойерей Станимир Минков.

Свети Атанасий Велики /296-373/, Патриарх Александрийски, е един от най-видните за времето си богослови. Приема се, че той първи пренесъл в Европа зародилото се монашество в Египет. На 18 януари се почита денят на последното му завръщане като православен епископ в Александрия, тъй като бил гонен от арианите  5 пъти от този пост. На 2 май се отбелязва денят на неговата смърт /Летен Атанасовден/. Свети Атанасий Велики е оставил голямо литературно- богословско наследство. На Първия вселенски събор /325 г./ остро разобличил ереста на свещеника Арий, който проповядвал, че Христос не е равен на Отца. Това противоречи на Божието Триединство – Св. Троица.

Свети Атанасий, моли Бога за нас!

 Архиерейско наместничество в Смолян

Последно променена в Сряда, 17 Януари 2018 06:50
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате