Новоназначени военнослужещи от 101-ви алпийски полк в Смолян положиха клетва

 

 

46 новоназначени военнослужещи от 101-ви алпийски полк в Смолян тържествено положиха  клетва. Ритуалът се състоя на площад „Свобода” в Стария център на родопския град. 

Новоназначените военнослужещи ще преминат 40-дневно обучение в Единния център за начална подготовка в Плевен. След приключване на обучението и успешното полагане на изпити, те ще станат военнослужещи на безсрочен договор и ще се влеят в редовете на полка, където ще започнат тренировки за придобиване на способности за специализирана подготовка.

На тържествения ритуал присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриан Петров, ръководители на службите за национална сигурност,  представители на регионалния и общинския съюз на   офицерите и сержантите от запаса и резерва, военно-патриотични организации и гости.

Назначаването на новите военнослужещи се налага, след като м края на 2018 г. бе взето решение батальона в Смолян да се трансформира в полк. Предстои обявяването на нов конкурс за попълнение на свободните щатове в полка, като това трябва да стане до края на настоящата година.

КРОС иска извънредна сесия на Общинския съвет заради свлачището  по пътя Смолян-Мадан

Какви са мерките на държавните институции за намаляване риска за населението, питат от КРОС

Общинските съветници от КРОС внесоха днес предложение за свикване на извънредна сесия на ОбС във вторник, 20 март, във връзка със свлачището на пътя Смолян – Мадан в района на с. Тикале. Към предложението за сесия те правят и питане към кмета Н. Мелемов, след като свлачищните процеси са започнали още през декември 2017г., какви превантивни мерки са предприети от държавните институции за намаляване риска за местното население.

От КРОС предлагат на сесията да бъдат изслушани представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областната управа – гр. Смолян, EVN, ВиК, ОД МВР, кметовете на засегнатите населени места.

Създадени са ненормални условия на живота и здравето на 11 населени места с население от 2 000 души, като те нямат достъп до медицинска помощ, социални и логистични услуги. Съществува опасност от дългосрочна изолация на местното население, риск за живота на хората, преминаващи пеша през района,  риск за електро и водоподаване в района за дълъг период от 6 месеца, допълнително оскъпяване на основните хранителни продукти поради удължаване на пътя с 40 км. Затвореният участък ще засегне и туристическия поток към Гърция по време на летния сезон. Това са констатациите, направени от КРОС, поради което общинските съветници от коалицията смятат за наложително да бъде свикана извънредна сесия на ОбС.

„Блокирането на пътната артерия засяга 11 населени места от Община Смолян и провокира социално и икономическо напрежение...Считаме , че населението и ние като общински съветници трябва да бъдем информирани за конкретните действия на националните и местни институции относно действията по обезопасяването, разчистването и укрепването на свлачището и възможностите за алтернативни маршрути, както и за продължителността на възстановителните работи“, се казва в искането.

В питането си към кмета от КРОС настояват и за публичен достъп до информация за свлачищните процеси, за да може местното население, както и частния бизнес, да планират основните си ежедневни дейности и да бъде нормализиран социалният живот на района. За решаване на проблема да се направи анализ на ситуацията с участието на кметовете на засегнатите места и система от мерки за гарантиране на сигурността на хората в района на свлачището.

КРОС питат кмета също какви са мерките за изчистване на свлачището и неговото трайно укрепване, както и на каква стойност са строително-монтажните дейности и краен срок за възстановяване на пътното движение.  Каква е организацията по обслужване на откъснатите села от МВР, пожарна и аварийна безопасност и бърза помощ, тъй като предвиденият обходен път с. Тикале – с. Влахово няма да бъде разрешен за преминаване на автомобили над 3.5 тона – т.е. автобуси и пожарни коли. Има ли превантивни мерки срещу прекъсване на водо- и електрозахранването в района, обезопасяване на пешеходния трафик в района с осветление, има ли организация за превозване на работещите и учащите в Смолян, предвиден ли е ремонт на пътната настилка по маршрута кв. Райково – с. Фатово – гр. Рудозем, където е пренасочен автомобилният поток, където има участъци със силно нарушена пътна настилка.

От КРОС настояват за създаване на график за всички основни и съпътстващи дейности за нормализация на социалния живот в района.

Възстановено е движението по пътя Девин -Михалково
 
IMG-19315b81f68ad1d3a59c41fa97ded853-VIMG-5518ccb21c1c16d517aa3bf1d97418c3-V
 
Възстановено е движението по пътя Девин -Михалково, при 53 км. , съобщават от Областно пътно управлениев Смолян. Вчера  отсечката бе блокирана от срутище, което затрудни движението. Днес автомобилите преминаваха с изчакване от около час, докато тежката техника на пътноподдържащата фирма в област Смолян-  "Трейс", отстраняваше падналите 1 500 кубика камъни на пътното платно. Участъкът вече е разчистен и нормалното движение на амтомобилите е възстановено. 

Безплатен скрининг за туберкулоза организира МБАЛ – Смолян

 

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. От  12-ти до 16-ти март ще се проведе „Седмица на отворените врати“. Безплатните медицински консултации ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

По време на кампания през декември м.г., проведена в смолянската болница, са преминали 93 човека, на които са извършени прегледи. От тях с риск от заболяване са 86, а на 74 човека са направени проби манту и 26 рентгенографии на бял дроби. С латентна туберкулозна инфекция са 11 човека, които се наблюдават. Няма открити болни от туберкулоза.

Община Смолян организира безплатен транспорт до засегнатите от свлачището населени места по пътя Мадан-Смолян

 

 

Във връзка с възникналата ситуация със свлачището на пътя Мадан -Смолян, кметът Николай Мелемов информира гражданите, че се организира безплатен транспорт, считано от 16.03.2018г.  

РАБОТНИ ДНИ

І. Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале – град Смолян, кв.Устово - 6:00 ч.

Град Смолян, кв.Устово – с.Катраница -18:00ч.

ІІ. Маршрут: с.Търън – гр.Смолян – 7:00ч.

               Автогара гр.Смолян ( по спирките за градски транспорт) – с.Търън - 14:30ч.

ПОЧИВНИ ДНИ

Маршрут: с. Катраница, с. Река, с. Градът, с. Тикале с. Търън – Град Смолян кв.Устово - 7:00 ч.

Град Смолян кв.Устово – с.Катраница -18:00ч.

 

46-гoдишнинaтa oт възpoдитeлния пpoцec oтбeлязвaт в Бapyтин

 

С възпоменателен митинг в Барутин, ще бъде отбелязана 46- годишнината от възродителния процес и насилствената смяна на имената в доспатското село.

В програмата е предвидено да има изказване на официалните гости, поклонение пред паметника на загиналите в събитията, както и курбан. Очаква се, членове на централното ръководство и народни представители на Движението за права и свободи да участват в традиционния възпоменателен митинг. Мероприятието ще се проведе на 17 март (събота)в центъра на Барутин от 10:30 ч. и е организирано от Областният съвет на ДПС - Смолян.

При трагичните събития през 1927 г. са загинали двама жители на с. Барутин, трима са ранени, а десетки са били интернирани в различни краища на страната.

Необичайно! Градушка удари през март Дядовци и Правдолюб, всичко побеля

 

Необичайна градушка колкото лешници се изсипа над ардинските села Дядовци и Правдолюб. За около 15 минути над двете крайградски надвисна тъмен облак. От проливната градушка побеля всичко.Много автомобили спряха докато отмине природната стихия.

За пръв път в живота си виждам да вали градушка през март. Това е необичайно явление. Отивах на гости с колата си при родителите си в махала „Касаплар“ към село Дядовци. Изведнъж небето почерня и от него се изсипаха ледени топчета. Бях принудена да спра колата си, за да отмине облакът“, сподели млада жена от Ардино.

Градушка през март е особено нетипично метеорологично явление, тъй като този вид валежи са характерни за летния сезон или по-топла пролет. Но все пак женският месец често е съпътстван от аномалии, оттам - и асоциацията с нрава на нежния пол.  

Гюнер ШЮКРИ

Четвъртък, 15 Март 2018 13:42

Новият председател на РЛК е д-р Момчил Хубчев

Написана от
Новият председател на РЛК е д-р Момчил Хубчев
 
Новият председател на РЛК е д-р Момчил Хубчев. Това стана на  пpoвeлото се  вчера отчeтнo-избopнo cъбpaниe нa Paйoннaтa лeĸapcĸa ĸoлeгия в Cмoлян.  Това съобщиха за медиите  от  cъcлoвнaтa opгaнизaция.
Най-младият кмет в Родопите предпочете строителството 
 
 
 Ниските заплати на кметовете от малките населени места се оказват проблем, особено за младите хора. Такъв е случая и с бившият вече кмет на рудоземското село Корита Анит Божанов. Той предпочете да зареже  от кметския стол и да започне работа в строителния бранш. Младият мъж започна с голям ентусиазъм кметуването си, като дори сам ремонтира кметския си кабинет. Той бе изпълнен с оптимизъм, че ще бъде полезен на хората и ще работи за развитието на населеното място. Но тъйкато  заплатата му като кмет била около 600 лв., а като строителен техник, какъвто е по професия,възнагражденето било три пъти повече, той предпочел да зареже кмутеването. В селото обаче не предстоят предсрочни частични избори, тъй като по сега действащият закон, населеното място ако е по-малко от 350 души, кметът не е избираем. Така той е заменен на поста от кметският наместник Диляна Сариева. Това е поредният кмет на село в Смолянско, който заради ниските заплати напуска поста си. Само преди дни това направи и кметът на девинското село Беден, който предпочете да замине на гурбет във Франция.

РИОСВ – Смолян разпредели квоти за билки под специален режим

 

Отпуснатите за 2018 г. квоти билки под специален режим за Смолянска област са в размер на 100 кг. сухо тегло цвят от Иглика (Primula veris L.).  Те  бяха определени със заповед на министъра на околната среда и водите  на базата на подадено заявление от билкозаготвителнен пункт в с. Момчиловци, община Смолян. Разпределението бе извършено със заповед на директора на РИОСВ – Смолян след заседание на междуведомствената комисия, а квотите са предоставени на фирмата заявител. Еконспекцията осъществява контрола по изпълнението на заповедта. При извършване на търговска дейност с лечебни растения

Страница 1 от 178