Смолян

Смолян (5046)

Смолян

Понеделник, 19 Февруари 2018 15:25

Нови случаи на хепатит в Златоград

Написана от
Нови случаи на хепатит в Златоград 

Нови случаи на заболели от вирусен хепатит  А са  регистрирани през изминалата седмица в Златоград. Това става ясно от справка за епидемиологичната обстановка в областта, изготвена от Регионалната здравна инспекция в Смолян. Новите случаи са два, на мъж и жена от 30 до 35 години, като между тях няма епидемична връзка. Припомняме, че от началото на месеца в Златоград се регистрира бум на заболелите от хепатит, като от началото на годината болните са вече девет, при осемнадесет за цялата област. Болните са на възраст от 11 до 45 години. Заради установените случаи от РЗИ – Смолян са връчили предписания на всички общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в училища и детски заведения в града за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. Всички заведения за обществено хранене също са предприели мерки, като задължително хлориране на съдовете за готвене и сервиране. Жителите на града са изключително притеснени от продължаващите случаи на хепатит в града, като твърдят, че бройката на болните е различна от отчетената, тъй като имало и хора, които търсили медицинска помощ извън територията на област Смолян. Основните тревоги са и относно източника на заразата на болестта. Според медици обаче няма място за тревога, тъй като това е болестта известна повече като болестта на мръсните ръце. Обикновено възниквали подобни огнища на всеки 5-6 години и по всяка вероятност се е натрупала критична маса от хора без имунитет към вируса и е необходимо спазване на строга хигиена до отшумяването на болестта.

Устойчивото енергийно развитие на област Смолян обсъдиха на среща в областна администрация

 

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие към Областна администрация Смолян. Информация във връзка със задълженията по Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници за изготвяне на годишни отчети и сроковете за представянето им в АУЕР представи Петя Нешева – главен експерт от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Пловдив. Тя запозна присъстващите с европейските цели до 2020 година за намаляване на емисиите на вредни парникови газове, увеличаване дела на енергията, добивана от възобновяеми източници, намаляване на първичното енергийно потребление. Представи начините за изпълнение на Националната цел за енергийни спестявания и очакваните резултати. Нешева обърна внимание на водещата роля на общините за реализиране на Националната цел.

 Във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян, инж.Костадин Капитанов от Областна администрация Смолян представи актуална информация. Регионът ни заема едно от челните места за страната по изпълнение на програмата. За област Смолян са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.

През 2017 година са извършвани дейности по саниране на 49 сгради в региона.  Към днешна дата за 54 сгради в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, касаещи сдружения на собственици, подали документи до 01.01.2016 година, са завършени. За тях са въведени мерките за енергийна ефективност и са издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване – в зависимост от категорията на обекта. По общини тези 54 многофамилни жилищни сгради са разпределени – 7 в община Девин; 7 в община Златоград, 7 в община Мадан, 4 в община Рудозем; 28 в община Смолян и една сграда в община Чепеларе. Изпълняват се строително-монтажни работи (СМР) по 29-та сграда в община Смолян.

       Експерти, отговарящи за програмата, и кметове от общините в област Смолян изказаха благодарности към Областна администрация за ползотворната съвместна работа. Те коментираха положителния ефект от енергийното обновяване на обществени и многофамилни жилищни сгради, както за домакинствата, така и  за по-приветливия облик на населените места.

       Заместник-областният управител Андриян Петров изрази удовлетворение от страна на Областна управа за успешната реализация на първия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян. Той отбеляза, че за нашия регион енергийното обновяване на обществени и жилищни сгради има значителен икономически и екологичен ефект, поради климатичните условия, предопределящи по-дълъг отоплителен сезон. Петров обърна специално внимание и върху въпросът, свързан с добросъвестното стопанисване на обновените сгради и контрола от страна на общините, отбелязвайки, че собствениците трябва да проявяват отговорно отношение към вложената в жилищните им сгради инвестиция.

       Кметовете на община Чепеларе – Славка Чакърова и община Мадан – Фахри Молайсенов споделиха впечатления от участието си в семинар през 2017-та година по обмяна на опит  в Осло, Норвегия в областта на енергийната ефективност.

      Изпълнителният директор на Асоциация на Родопските общини (АРО) – Златка Николова представи проект Rhodoshop – пилотна програма за подпомагане на инвестициите в областта на енергийната ефективност чрез създаване на структура за пълно обслужване в Родопския регион на България. Проектът е финансиран по програмата за изследвания и иновации Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Информацията е на пресцентъра на Областна администрация.

94-годишен мъж  от девинското село Беден почина при пожар в къщата си

94-годишен мъж  от девинското село Беден почина при пожар в къщата си.

Мъжът живял сам. Предполага се, че пожарът е пламнал от печка на дърва,от която паднала жар и  запалила дървения 

По случая е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Смолян.

Понеделник, 19 Февруари 2018 08:41

Започва Великият пост

Написана от

Започва Великият пост


Той продължава седем седмици

Великденският пост е най-важният от четирите постни периода през годината. Тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април. Постът не е просто диета – въздържанието от определени храни (най-вече на тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, в който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/zapochva-velikijat-post.html

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в чепеларското село Малево

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в чепеларското село Малево. Проявата е във връзка с отбелязването на 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. В тържествената програма ,която започва в 16.00 часа, ще вземат участие ОУ „ Цар Симеон І“ , с. Павелско, самодейци от читалищата в Павелско, Малево и Чепеларе. Бюст-паметникът е изграден с дарения от местните хора и с помощта на Община Чепеларе. Има исторически сведения, че именно в Малево е имало квартира на Васил Левски. Подготовката за направата на паметника  е започнала още от миналата година. 

Отборът на ОУ „Иван Вазов“ стана първенец  в Националния шампионат по ски 
IMG 0001
 
Отборът на ОУ „Иван Васов“ - Смолян стана първенец в Националния шампионат по ски за ученици.  На трето място  се класира тимът на Първо СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - Смолян. Възпитаниците на смолянските училища успяха да се класират в Топ 3, в шампионата в който взеха участие 125 състезателя от 29 училища и 3 детски градини от цялата страна, съобщи Христо Богомилов – главен ръководител на шампионата. Втори е  тимът на СУ“Братя Каназиреви“ - Разлог. Надпреварите се проведоха в края на миналата седмица в Пампорово на писта "Стената". Национален ученически шампионат по ски алпийски дисциплини за момичета и момчета от 6 до 18 години се провежда за осма поредна година. Участниците бяха разделени в шест групи, съответно момчета и момичета. Най-малките мериха сили в един манш по  трасе от 110 м с 14 врати. При по-големите надпреварете бяха в два манша в трасе с 18 врати и дължина от 160 м. Победителите в различните възрастови групи бяха наградени с медали, а отборите получиха купи. Наградите на състезателите бяха връчени от Марин Захариев – зам.- кмет на Община Смолян, Радослав Рачков - директор ски зона при „Пампорово“ АД и Христо Дангалов - председател на ски клуб "Родопа". Организатори на шампионата бяха Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ), “Пампорово“ АД , Община Смолян и с финансовото съдействие на Министерството на младежта и спорта. От името на БАСУ на Община Смолян и „Пампорово“ АД бяха връчени плакети за "Изключетелен принос в развитието и успехите на ученическият ски спорт".

Ателие за изработка на родопски мартеници отваря врати в музея в Смолян

 

Ателие за изработка  на родопски мартеници отваря врати днес в Регионален  исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. В него могат да участват всички, които искат да изпробват сръчността на ръцете си и творческото си въображение в съчетание със старите родопски традиции, независимо от това на каква възраст са. Музеен експерт ще разкаже за обичаите около празника Първи март и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Разказът е увлекателен и за малки, и за големи, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието. Канят се всички – от децата, учениците и студентите до работещите дами, баби с внуци, а така също и гостите на града. Нужните материали и пособия са осигурени от музея. Ателието ще работи всеки делничен тази седмица от 14.00 до 16.00 ч., като е необходимо е да се направи предварителна заявка.

Започват богослуженията преди Великден в храм „Св. Висарион Смоленски“ и в църквите в Духовната околия

След Неделя Сиропустна  /Сирни заговезни/  от понеделник - 19 февруари, започват великопостните богослужения. Участието в тях е благодатно време за всеки вярващ, а и за начинаещ, докоснат от Бог. От понеделник до четвъртък ще се чете на части Великият покаен канон на св. Андрей Критски, роден през 660 г. в Дамаск, починал през 740 г. на остров  Лесбос. Той е един от великите православни  проповедници, църковен поет и композитор. До 7-годишна възраст бил ням. След причастяване с Христовите Тайнства проговорил. Замонашен млад,  като дякон в Константинопол 20 години се грижел в Дом за сираци. Започнал да пише стихове и песнопения, прославящи множество светии. За чистата му вяра и усърдно служение бил ръкоположен за архиепископ на остров Крит, където също развил огромна духовна и благотворителна дейност. Неговият Велик покаен канон се смята за един от образците в църковната поезия, докосвайки сърцето на всеки, който го чете или слуша.  Той „пробужда  душата от греховния сън,  за строго самоизпитание, разкаяние и изправяне на живота“.

В катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ -  Смолян, отец Иван Марински в понеделник от 16 часа започва отслужване на  Велико повечерие с Канона на св. Андрей Критски - първа част. Всяка вечер до четвъртък включително също от 16 часа ще продължи  четенето на този Велик покаен канон.

В понеделник и вторник от 8 часа ще започва отслужване на  Утреня, Часове и Вечерня, а в сряда - Преждеосвещена Литургия, която е характерна с това, че даровете са осветени на по-раншна Златоустова или Василиева литургия.

В петък /23 февруари/  от 17 часа в храм „Св. Висарион Смоленски“ отец Иван Марински  ще отслужи Малко повечерие с Богородичен акатист - I статия. Този Акатист е химн за възхвала на Божията Майка - „стълбата небесна, по която е слязъл Бога при нас“. Той ще се чете пет петъка до Възкресение Христово, придружено с молитви за имената на вярващи, записани за Акатиста.

На Тодорова събота /24 февруари/ Утренята в храм „Св. Висарион Смоленски“ ще започне в 8 часа, а св. Литургия – в 9 часа. От 17 часа ще има Вечерня.

Светата  Литургия на Тодорова събота от 9 часа в храм „Св. Неделя“ в Райково ще бъде възглавена от предстоятеля на храма Негово Високопреподобие архиерейския наместник архимандрит Висарион. Той ще възглави и празничната св.Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в Неделя Православна – 25 февруари.

Утренята ще започне в 8 часа, а празничната св. Литургия - в 9 часа.

Заповядайте!

От Архиерейското наместничество  в Смолян

Скиори в носии ще се спуснат с националния флаг по пистите в Пампорово по случай 3 март
 
 
Националният празник на България -3 март за втора поредна година ще бъде отбелязано   със ски и сноуборд спускане в народни носии от връх Снежанка в Пампорово 
 
 
Събитието ще бъде в 11:30 часа на 3 март. Слтотици скиори и сноубордисти ще понесат националното знаме от Кулата "Снежанка" на Пампорово. Празничното ски шествие ще премине по писта №6 и ще завърши на Плаца на Студенец 2, където точно в 12 часа ще звучи тационалният химн на България и ще се извие огромно хоро! 
 
 
 
По случай годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор отново ще съберем традиция и иновация в едно от най-колоритните съвременни събития в сърцето на Родопите, заявиха организаторите от вила "Комета" и Пампорово АД.
 
През 2018 година се навършват 140 години от Освобождението на България. Поводът е голям и си заслужава да отбележим годишнината по впечатляващ начин,добавят още инициаторите. 
 "Който е присъствал на предишното събитие, знае колко силно, зареждащо и сплотяващо беше чувството да се пуснем заедно по родопските склонове, преоблечени в традиционни носии и под съпровода на гайди", припомни един от основните инициатори на проявата  Антония Каменичка.
Епичното спускане тази година ще бъде увековечено от професионалните дрон пилоти от Copter House, а копие от филма, заедно с послание към бъдещите поколения (в което всеки ще може да се включи), ще бъде  заровено в капсула на времето на връх Шипка на 6 септември 2018, когато пък се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България.
Пожарникари спасиха коте от покрива на хотел "Смолян" 
 
 
20180216 131450
Пожарникарите на Смолян  спасиха животинче,  изпаднало в  беда. Те бяха потърсени от възрастна жена, която сигнализирала за  коте, изпаднало  в беда . Животното бе на покривната конструкция между етажите на хотел "Смолян". Наложи се огнеборците да използват спасителна стълба, за да свалят бедстващото коте. По време на спасителната акция се оказало, че има счупен прозорец на един от етажите, през които животното се е опитвало да се спаси, но неуспешно. 
" Аз го наблюдавам от два дни, малко е и не може да слезе, дожаля ми и повиках пожарникарите на помощ", коментира възрастната жена. С помощта на екипа огнеборци  котето вече е на свобода и е напълно невредимо.
Страница 1 от 361