Неделя, 04 Март 2018 19:23

Около 4000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове селото Избрана

Написана от

Около 4000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове селото

 

300 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник. Около4 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото.Кметът Николай Мелемов откри  кукерския празник. В словото си той посочи, че  Широка лъка е най-българското и най-патриотичното място в нашата община. Затова кукерския празник е много важен, защото утвърждава българщината. Той пожела на присъстващите на маскарадните игри много емоции, настроение и добри спомени.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празникаЗа първи път беше представена и битовата пиеса, показваща традициите на Сирни заговезни в Широка лъка, наречена „Прошка“ или „Заговелка“. Самодейният състав към читалището представи традициите от преди 100 години, когато се е искала прошка от родители и близки, за да се припомнят традициите на празника. След това се изявиха още четири кукерски състави от селата Климент,  Васил Левски и  Домлян, Карловскои Осетеново , Павел баня.

Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.

Кметът на Широка лъка Васил Седянков, благодари на всички, които помагат на селото и за празниците, и за делниците.

Зрелищният маскарад уважиха и депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев.

Оркестър „Родопски солисти” свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

http://www.smolyan.bg/bg/news/view/3844

 

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате