Сряда, 14 Март 2018 10:19

Мелемов откри заседанието на експертната работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале Избрана

Написана от

Мелемов откри заседанието на експертната  работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале

 

 

Кметът на Смолян Николай Мелемов откри заседанието на експертната работна група , която ще трябва да даде решение на проблема със свлачището при Тикале, което затвори пътя Смолян – Мадан. „ Радвам се, че тази среща се случва, за да се вземат важни решения, които да успокоят хората и да набележим адекватни мерки за справяне със ситуацията”, посочи Мелемов.

В заседанието участват водещи геолози, експерти, представители на държавни и общински институции, ангажирани с проблема.

Председател на експертната група е доц.д-р Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет. Той посочи, че задачата им е да извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището, да направят предварителна оценка и набележат мерки за стабилизиране на терена в този участък и успокояване на процесите. Да предложат възможности за постепенно отваряне на пътя и възстановяване на движението, ако на този етап това е възможно. До 19 март експертната комисия трябва да даде становището си за възможностите за стабилизиране на проблемния участък.

Първоначалните огледи и видео кадри с дрон над свлачището показаха пукнатини с размери до 100-150 метра. Пътят Смолян – Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян-Рудозем. В момента се изгражда и обходен път от с.Влахово до с.Тикале.

След срещата в общината, експертната група отиде да извърши оглед и картировка на свлачището, след което ще се дадат препоръки за спешни мерки за стабилизиране на свлачищната зона.

Пресцентър на община Смолян

Колеги, от експертната група казаха, че в 16.00 часа днес ще бъдат в община Смолян в 247 зала, за да споделят впечатленията си от огледа и какви мерки ще набелязват. 

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате