Сряда, 05 Ноември 2014 11:02

Ремонтираха музей в Смолян след сигнал на общинския съветник от БСП Радой Краев Избрана

Написана от

Ремонтираха музей в Смолян след сигнал на общинския съветник от БСП Радой Краев  

След сигнал на общинския съветник от БСП – Смолян Радой Краев община Смолян се задейства и ремонтира покрива на къщата-музей „Ласло Наги“ в кв. „Долно Райково“ на областния град. В понеделник местната администрация съобщи, че е направила хидроизолация и е пренаредила тиклите по покрива на сградата, който бе в окаяно състояние. Ремонтирани са и някои от дървените конструкции, както и комините.

За рушащата се сграда алармира първи Радой Краев на 16 септември т.г.  Тогава той подаде сигнал, че  къщата-музей „Ласло Наги“ в смолянския квартал „Долно Райково“ се руши. Той останал поразен след като видял, че уникалната сграда в родопски стил, която е събрала спомените за уникалния унгарски поет, преводач, публицист и график, е покрита с найлон, защото покривът е в окаяно състояние. Музеят е открит в края на 1981 г. в Гьорджевата къща, обявена за паметник на родопската архитектура. Ласло Наги е носител на Международна Ботевска награда (1976), почетен гражданин на Смолян (1976). Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия. Община Смолян е побратимена с унгарската община Киш Пещ.

„Щастлив съм, че община Смолян си свърши работата и спаси една уникална сграда от рухване. Не съм съгласен обаче администрацията да се грижи за собствеността си само когато алармираме медиите. Това трябва да бъде постоянна задача“, обясни съветникът от левицата. Той бе категоричен, че ще продължи да отстоява проблемите на Смолян и скоро ще внесе поредица от сигнали на граждани.


БСП - Смолян

Пресцентър

 

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате