Събота, 21 Ноември 2015 21:22

Младен Койнаров: Тази велика публика ме направи певец Избрана

Написана от

 

Младен Койнаров : Тази велика публика ме направи певец 

 

Известният родопски изпълнител Младен Койнаров  чества бенефис  в  зала №1 на РДТ.  Почетният гражданин на Смолян  навърши наскоро 70 години и 45 години творческа дейност. Той бе представен от гл.художествен ръководител на ФА „Родопа” Адриан Петров.  Младен Койнаров е роден на 15.09.1945 г. в село Оряховец, община Баните. Приет е след конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопа” – Смолян през 1970 г,  солист е на ансамбъл “Родопа”.Той се утвърждава като един от най-популярните изпълнители на родопската песен. Носител е на Сребърна и Златна лира, присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Неговият глас е звучал във филма „Време разделно”. Койнаров  издирва и  записва  над 350 народни песни, над 70 записа има в БНР. Неизброими са концертите, в които е участвал. Пее с Валя Балканска и Христина Лютова.   

 

 В бенефиса участваха  Валя Балканска, ФА Родопа, НУФИ ” Широка лъка”, хор “Никола Кенов”, Българка джуниър квартет, фамилия Илчеви и много негови ученици. Младен Койнаров събра на концерта най-верните си почитатели на родопския  фолклор.  Не напразно след края на концерта той каза”: „ Публиката –тази велика публика ме направи певец. Нейната любов ми даваше сили и глас”.

 

Секретарят на община Смолян Момчил Николов връчи на юбиляря поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов.  В него се казва: „ Радвам се, че като кмет на община Смолян имам възможността да изразя своето искрено уважение към Вашия самобитен талант и значим принос за съхраняване и популяризиране на родопската народна песен. Като солист на ФА „Родопа” –Смолян,  Вашият глас и песни с неповторимото си звучене остават като образци в пъстрата фолклорна палитра и в националната ни певческа съкровищница. Пожелавам Ви здраве, лично щастие и нови творчески успехи”  .  

 

Койнаров получи поздравителен адрес и от културния министър Вежди Рашидов, който го нарича неуморен труженик в полето на българската музикална култура и образование.

 

Юбилярят получи много цветя и поздравления от свои колеги и от вярната си публика, съобщиха от пресцентъра на общината.

 

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате