Сряда, 16 Март 2016 12:38

Преизбраха Неджми Дъбов за районен мюфтия на Смолян Избрана

Написана от

Преизбраха Неджми Дъбов за районен мюфтия на Смолян


Неджми Дъбов остава на поста  районен мюфтия на Смолян. Това стана, след като  на проведената  Районна мюсюлманска конференция той бе преизбран, съобщиха от ръководството на Районното мюфтийство. Правилното разбиране на религията е естественият щит срещу екстремизма, в Смолянски регион има изграден такъв имунитет, коментира Неджми Дъбов на пресконференция след избирането му за втори мандат.
 
 Досегашният районен мюфтия остава лидер на мюсюлманите в следващите 5 г. Дъбов е избран като единствена кандидатура. Религиозният лидер заяви, че е представил пред форума отчетен доклад за периода 2011-2016 г.  за административната, благоустройствената, образователната, социалната и публичната дейност на мюфтийството.  През този мандат мюфтийството е изкарало 70 нотариални акта за джамии и меджиди в областта, разгърнати са поредица от дарителски акции, завършени са сградите на нови джамии, изпълнени са проекти  с европейско финансиране.  Около 800 деца от региона посещават организираните 65 Коран курса в джамиите,  а близо 250 изучават в училище „Религия”-  ислям. Около 25 000 лв. са събрани като дарения в джамиите в областта през 2015 г. Мюфтийството подпомага 38 сираци в областта като част от национална инициатива на Главно мюфтийство.
 Категорично осъждаме атентатите, където и да се случват, заяви Неджми Дъбов по повод рисковете от разпространение на радикален ислям. Той допълни, че на проповедите в джамиите се припомня, че самоубийството е категорично забранено в исляма. Осъждаме тези неща, но те не бива да дават основание и предпоставка за ограничаване на религиозни права, смята районният мюфтия. Той е категоричен, че в Смолянска област няма данни или симптоми за разпространение на радикални идеи.
Неджми Дъбов бе един от обвиняемите в т.нар. „дело на имамите”.

 

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате