Четвъртък, 17 Март 2016 11:57

В Рудозем ще има най-модерната линия за преработка и обогатяване на оловно-цинкова руда Избрана

Написана от

В Рудозем ще има най-модерната  линия за преработка и обогатяване на оловно-цинкова руда

       

В Рудозем се внедрява най-модерната и иновативна за България линия за преработка и обогатяване на оловно-цинкова руда, съобщи директорът на „Рудметал” Митко Младенов. Според него модулната линия е не само по-ефективна, но и решава сериозни екологични проблеми, свързани с флотацията. С доставената апаратура се внедрява безцианидна технология на обогатяване. В новата линия на  „Рудметал” са инвестирани над 10 млн. лв., предаде БТА.Сред въведените иновативни технологии в новата линия е използването на колонни флотационни машини, които според Митко Младенов са по-ефективни и дават по-високо качество на концентратите. Поточната линия работи на пълен кръгооборт на водата, което спестява  необходимостта от хвостохранилище, допълва директорът. В комбинация с използването на безцианидна технология на флотация, екологичните ползи от внедреното производство са сериозни. Допълнителна икономия на реагенти ще се постигне  с монтираното устройство, което отделя около 40 процента от безрудната маса във вид на филц преди ситното трошене и смилането. Получаваният филц ще се реализира в строителната сфера.

        Доставката на част от оборудването за линията е по европейски проект с безвъзмездно финансиране от 2.9 млн. лв. Основните машини вече са монтирани на площадката, а екип от турски специалисти свързват линията и внедрява системата за автоматизация. Предвижда се модулната линия да бъде окончателно готова до 2 месеца, след което да се премине към цикъла на 72-часови проби.

        Капацитетът на линията е за преработка на 110 хил. тона руда годишно. Добитата от „Рудметал” оловно-цинкова руда може да осигури около 60 процента от потенциала на линията. В минното предприятие планират в бъдеще да се доставя и руда от чужбина, вероятно от Гърция или Турция.

        Линията е изключително важна и мащабна инвестиция за „Рудметал”, коментира Митко Младенов. Рудодобивното дружество бе единственото в региона без собствена флотационна фабрика, което го поставяше в неравностойно положение спрямо конкурентите.

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате