Петък, 13 Май 2016 19:05

Община Рудозем с близо 1 млн. лв. финансова корекция за проект Избрана

Написана от

Община Рудозем с близо 1 млн. лв. финансова корекция за проект


Община Рудозем обжалва наложена финансова корекция от близо 1 млн. лв. за проект, изпълняван през 2008-2009 г., информира кметът на града Румен Пехливанов. Санкцията е издадена след доклад на ОЛАФ за съмнение за извършена измама по проекта, за който прокуратурата образувава и досъдебно производство. 
Корекцията от 100 процента от стойността на проекта е непосилна за общината, която е в тежко финансово състояние според кмета Пехливанов.
Финансовата корекция е за финансирания с европейски средства проект "Ремонт и реконструкция на сградите на НУ "Васил Априлов", ОДЗ "Снежанка" и Детски ясли", изпълняван по времето на предишната управа на общината. Според Румен Пехливанов дейностите по проекта са реално извършени и средствата са използвани за това, за което са били предназначени. 
Съмненията за измама от доклада на ОЛАФ се отнасят за избрания подизпълнител. При провеждането на обществената поръчка, спечелилият изпълнител е подписал документ, че няма да използва подизпълнители, но въпреки това са наети още две фирми. Единият подизпълнител е фирма, която е бивша собственост на тогавашния кмет на Рудозем. При изпълнението на обекта тази фирма вече е била продадена от него. Дали в случая става дума за измама и злоупотреба, това се изяснява в рамките на образуваното досъдебно производство. 
Корекцията около този проект е част от финансовите проблеми, наследени от предишното ръководство на общината според кмета Румен Пехливанов. По негови изчисления заварените дългове са около 6 млн. лв. в началото на миналия мандат, а сега са намалени до близо 4 млн. лв. Румен Пехливанов коментира, че е необходимо кардинално решение от страна на държавата за решаване на проблемите със задлъжнялостта на общините.
Предстои да бъде насрочено дело по обжалването на корекцията от страна на Община Рудозем. /БТА/

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате