Сряда, 26 Април 2017 13:03

Родопчанка събра колекция от 764 крави Избрана

Написана от

Родопчанка събра колекция от 764  крави

Родопчанката Милкана Йорданова събра в  колекция близо 800  сувенирни крави.  Събирането на необичайната колекция стартира преди десетина години, като в нея няма повтарящи се сувенири. „Започнах събирането им случайно, след като открихме къщата за гости . От тогава се превърна в традиция, всички гости и приятели да ми носят подаръци – крави“,  разказа Милкана, която е председател на Сдружение Планинско мляко и собственик на мандра в смолянското село Смилян.

Колекцията съдържа крави от почти всички точки на земното кълбо.

 „Имам сувенири от Китай, Япония, Америка, като най-много са от Унгария“, добави Милкана Йорданова. Кравите са изработени от различни материали, като се започне от плюшени, дървени, метални, керамични и т.н. За „свещените“ крави има специално отделен кът в къщата за гости, който обаче с годините отеснял и сега неговият стопанин мисли да го разшири. За последните няколко години колекцията й се е увеличила с няколко стотин екземпляри.

18010132 1276907355738494 3227066271993640238 n

„Стана им тесничко, пък чакам и да се отелят, ще им трябва още място“, с усмивка на уста обяснява Милкана. Тя е категорична, че тази й страст ще продължи и за в бъдеще, като с радост подчертава, че за тази колекция имат заслуга приятелите и гостите на комплекса.

"Всички„ вече знаят, идват ли при мен, задължително с крава, а пък аз ги изпращам с кашкавал“, смеейки се добави родопчанката, чиято съдба от десетилетия е свързана с кравите и производството на млечни продукти в Смолянско.

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате