Вторник, 15 Август 2017 05:38

Широка лъка отбелязва своя празник Избрана

Написана от
Широка лъка отбелязва своя празник 
 
С тържествена заря-проверка от 101-ви Алпийски батальон, Широка лъка отбеляза 139 години от Освобождението и почете паметта на загиналите във войните. 

Военната церемония бе част от тържествата за отбелязване на храмовия празник на църквата „Успение Богородично”, който има  183-годишна история . Слово произнесе кметът Васил Седянков.

  Църквата „Успение Богородично” в Широка лъка е сред най-старите храмове в Смолянска област. Построена е само за 40 дни през 1834 г. след издаден султански ферман, с който се разрешава да се издигне християнски  храм. Централните икони на иконостаса са от ранния период на Захари Зограф.  Местни жители  разказват, че в храма в миналото е идвал да извършва празнични богослужения Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка.

 През тази година Широка лъка отбелязва 185-годишнина на просветното дело в селото, каза  кметът Васил Седянков. Родопското село, съхранило история и архитектура, подготвя създаването на Музей на духовността в сградата на някогашното класно училище. Проектът за реставрация на училищната сграда е внесен за одобрение и съгласуване в институциите, а през тази есен се планира да се извърши консервация на рушащата се постройка на първото класно училище в Родопите.

Снимка: Коста Начев

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате