Четвъртък, 07 Септември 2017 19:40

Изложба на Унгарския културен институт представя носиите на Карпатския басейн в Смолян Избрана

Написана от

Изложба на Унгарския културен институт представя носиите на Карпатския басейн в Смолян


И през настоящата 2017 г. в Смолян се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година през месец септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Това широко европейско движение се осъществява под постоянното мото „Европа, общо наследство” – като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Традиционно РИМ „Стою Шишков” – Смолян, съвместно с Община Смолян и Kлуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков” – Смолян, организират различни инициативи, посветени на Дните.

Програмата тази година стартира на 11 септември с откриване на изложба на Унгарския културен институт в София и завършва на 30 септември с отворени врати на постоянна експозиция и временни изложби в музея.


Една от най-живописните части на традиционната европейска селска култура са разнообразните носии на различните народи, етнографски групи и региони. Унгарското селско облекло се формира паралелно със стиловите епохи на народното изкуство. Пред втората половина на XIX век, с навлизането на фабричните тъкани, дрехите – особено женското облекло – се превръщат в подходящ израз на специфичните особености на даден регион или селище.

Облеклото като система от символи издава обществения статус, възрастта, семейното положение на своя притежател, подсказва за различните празнични поводи, може да бъде подходящо дори за изразяване на лични чувства. Богатството от форми на народната носия се определя от приетия в местната общност идеал за красота, който се променя според епохата. Дребните елементи в носията често се променят и под влияние на променящият се вкус на всяко следващо поколение, на модата и модернизацията.

Настоящата изложба е поглед върху сбирката на частния колекционер Дьорд Барна. Тя представя богата колекция, съдържаща 280 носии от 19 региона и 120 селища, като 173 от тях могат да бъдат видени върху манекени в цял ръст. Сбирката показва празничните носии от селата и опидумите в периода от края на XIX до средата на XX век на четирите големи региона на Карпатския басейн – Задунавието, Фелвидек (дн. Словакия), Алфьолд (Голямата унгарска равнина) и Трансилвания. Наред с унгарските етнографски групи са показани и разнообразните носии на немските, южнославянските, румънските, българските и други народности. Богата е подборката от носии от унгарските територии извън сегашните граници на Унгария: от Трансилвания (днес Румъния) – Калотасег, Сек (рум. Сик), чанго, както и от Фелвидек – облеклата от региона на Зобораля. Значителна стойност имат трансилванските саксонски носии и облеклата от Тороцко (рум. Риметеа). За музея особена ценност представляват 42-те колоритни носии от региона на етнографската група матьо (Мезьокьовешд, Тард, Сентищван).

Изложбата „Носиите на Карпатския басейн“ на Унгарския културен институт в София ще гостува на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян от 11 септември до 6 октомври 2017 г.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 11 септември от 17.00 ч.

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате