Събота, 11 Ноември 2017 20:35

Министър Вълчев: Три милиона лева повече ще получат професионалните гимназии Избрана

Написана от

Министър Вълчев: Три милиона лева повече ще получат професионалните гимназии

 

 

 Допълнително финансиране за професионални паралелки  с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда е предвидено за следващата година, съобщи пред журналисти в Пампорово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.  Той заяви, че са предвидени 3 млн. лв. за допълнителното финансиране, а идеята е да се насърчат  професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда. Министър Вълчев се срещна днес в Пампорово с представители на общини и директори на образователни институции от област Смолян.

 Диференцираното финансиране на професионалните паралелки в зависимост от бъдещото търсене е предложено според министър Вълчев със закона за държавния бюджет и като промяна в закона за предучилищното и училищното образование. Предстои да бъде разработен механизъм, по който ще се предоставя допълнителното финансиране. Знаем в кои сектори са тези паралелки,  със сигурност ще засегне техническите професии,  допълни Красимир Вълчев. Според него е възможен диференциран подход и при разпределяне на тези средства,  така че паралелките с най-остър недостиг да получат повече от тези с по-малък дефицит на пазара на труда.  Трябва да   насърчим учениците за включване в такива професионални паралелки, защото за последните  десетилетия професионалното образование загуби известна атрактивност, смята образователният министър.  Той прогнозира, че това  ще бъдат позициите, за които в най-голяма степен ще растат доходите заради недостига на пазара на труда. В много случаи те ще изпреварят според министъра възнагражденията за позиции, изискващи висше образование, за което вече има примери в различни предприятия.  От една страна искаме да насърчим учениците със стипендии, а от друга да преструктурираме профилите на професионалните гимназии в съответствие с това търсене на пазара на труда, заяви Красимир Вълчев.

  Коментирайки  завишените средства за образование в бюджета за 2018 г.,  образователният министър прогнозира, че общините ще получат  различно увеличение. В общия случай това, което видях като увеличение е от 3-4 до над 20 процента, средното е може би между 5 и 10 на сто, допълни Красимир Вълчев.  Промените, които сме направили в разпределителния механизъм в общия случай водят до увеличаване на средствата в по-малките училища и детски градини, а отделно от това сме въвели допълнителна диференциация на финансирането за малките отдалечени общини, обясни министърът. Той посочи, че всички общини ще получат допълнително финансиране /за образование/, независимо от това, което е за увеличението на възнагражденията.

        Голямото предизвикателство за системата в краткосрочен и дългосрочен план според министър Вълчев е да има повече учители, „повече млади хора, които да се включат в педагогическа професия”, а основна мярка за постигането е увеличаването на възнагражденията им.

        С общините в областните центрове се водят разговори и се търсят възможности да се продължи финансирането за кариерните центрове след 31 декември, уточни министърът на МОН.

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1688810

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате