Смолян

Смолян (8344)

Смолян

11 години от откриването на ГКПП Златоград-Термес
 
С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване, отслужен в параклиса „Св. равноапостоли Константин и Елена” от отец Виктор, се отбелязаха единадесет години от официалното откриване на четвъртата пресечна точка между България и Гърция.
На мероприятието присъстваха Председателят на Общински съвет Златоград г-н Емил Хумчев и директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Смолян -  комисар Стоян Мандажиев.
В приветствието си към присъстващите, Кметът на Община Златоград Мирослав Янчев изрази радостта си, че за единадесета поредна година имаме възможността да бъдем заедно при отслужването на благодарствената молитва и молебен за безаварийно пътуване през пункта. ГКПП Златоград – Термес – Ксанти изигра изключително важна роля между 370 километровата ивица между Гоце Делчев и Свиленград. Първото КПП, което беше открито, беше Златоградското. Изказа огромни благодарности на всички, които са оказали помощ и подкрепа в осъществяването на идеята за пункт в Златоград, който да прави връзка със съседна Република Гърция. Функционирането на контролно-пропускателния пункт с южната ни съседка благоприятства за развитието не само на местната икономика, а и за икономиката на цяла Южна България и целия родопски регион. Това дава тласък и в развитието на българо-гръцките взаимоотношения.
През изминалата 2020 година, заради пандемията от коронавирус, през ГКПП  Златоград – Термес – Ксанти са преминали 16 000 моторни превозни средства и приблизително 35 000 лица. В края на месец март пункта беше затворен за преминаване!
От началото през 2010 г. до сега са преминали над 1 400 000 моторни превозни средства и близо 4 400 000 пътници.

 

Нова социална услуга се разкрива в Община Чепеларе

 

Община Чепеларе стартира процедура за набиране на потребители на специализираната социална услуга „Асистентска подкрепа” и персонал за предоставянето й

Новата услуга се разкрива в изпълнение на Закона за социалните услуги и Правилника за прилагането му със Заповед № РД 01 2445/22.12.2020г. на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане и Решение на Общински съвет – Чепеларе № 196 от 30.12.2020г.

Социалната услуга е с капацитет 20 потребители. Включва почасова грижа и подкрепа за самообслужване; движение и придвижване, изпълнение на ежедневни и домакински дейности; комуникация.  Предоставя се в домашна среда след извършена индивидуална оценка на потребностите индивидуален план за подкрепа

Предоставя се от асистенти, преминали подбор и обучение, назначени на трудов договор до 01.01.2022г.

 1. Потребители на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съгласно Закона за социалните услуги, са следните целеви групи:
 • лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;
 • деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Кандидатите за потребители заявяват желанието си да ползват социалната услуга „Асистентска подкрепа” по настоящ адрес, като необходимите документи за кандидатстване са следните:

           -Заявление-декларация (по образец)    

           -Документ за самоличност (за справка);

           -Документ за самоличност на упълномощено лице/законен представител (ако е приложим, за справка);

            -Удостоверение за настойничество/попечителство (ако е приложим, копие);

           - Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (копие); протокол на ЛКК или    

други медицински документи – актуална епикриза и др. (ако е приложимо, копие);

           - Пълномощно (свободен текст, в случай, че документите не се подават лично от кандидата за потребител).

      При невъзможност да се предостави социалната услуга на всички желаещи поради достигнат максимален брой на потребителите, кандидатите се включват в списък на чакащите за ползването и. Осигуряването на услугата за лицата, включени в списъка, ще става съгласно поредността на вписване.

 1. 2. Кандидатите за длъжност „Асистент“ за предоставяне на социалната услуга „Асистентска подкрепа” по реда на Закона за социалните услуги, е необходимо да подадат следните документи:
 1. Заявление – декларация (по образец):
 2. Документ за самоличност (за справка);
 3. Автобиография (по образец) ;
 4. Документ за завършено образование (копие);
 5. Сертификат/и или удостоверение за завършен обучителен курс по сходни програми/проекти (копие, ако са приложими);
 1. Документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит (копие, ако са приложими);
 2. Декларация от лицето, че е пълнолетен български гражданин, не е поставено под запрещение, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер за лишаване от свобода, не е лишено по съответния ред от правото да заема определена позиция и не са му налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие (по образец);

Изисквания към кандидатите за работа:

 • Образование - първа степен на професионална квалификация и/или завършен VІ клас;
 • Да не страда от заболявания, за които е противопоказна трудова заетост в областта на предоставянето на социални услуги;
 • Да не са поставени под запрещение, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, да не са лишени по съответния ред от правото да заемат определена позиция и да не са им налагани мерки като извършители по Закона за защита от домашното насилие;
 • Да имат желание за работа с хора с увреждания и възрастни хора над 65 години, готовност за предоставяне на услугата на повече от 1 потребител след провеждане на подбор и съответно обучение .

Документи се приемат всеки работен ден от 9:00 до 12:30 и от 13:30 до 17:30ч. на адрес:

Образци на документите могат да се намерят в община Чепеларе – гр. Чепеларе, ул. „Беломорска“ №46, ет.1, стая 1  бивша сграда на“Дом за юноши“ и на официалния сайт на община Чепеларе - раздел „Проекти”

            За допълнителна информация: тел. 0885323005

Митрополит Николай пристига в Чепеларе за Атанасовден

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Атанасий“ - град Чепеларе, на 18 януари /понеделник/ от 9 часа. В служението за храмовия празник ще участват още викарият на митрополита Знеполски епископ Арсений с духовници от Пловдив, също председателят на църквата отец Апостол Аралски, както и свещеници от Смолян, водени от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Свети Атанасий Велики /296-373/ е египетски духовник, оставил голямо литературно-богословско наследство, един от най-видните за времето си радетели на чистотата на вярата, първи разпространител на монашеството в Европа по модел на египетското. Стълб на Православието. Управлявал Александрийската църква повече от 40 години, нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата.
Нека на Атанасовден заедно да въздадем почит и благодарност за застъпничеството към нас на Св. Атанасий Велики, като присъстваме на храмовия празник в Чепеларе.
Архиерейско наместничество - Смолян

Два са новите регистрирани случаи от Ковид-19, няма починали

 

Излекуваните от Ковид-19 в областта са 18, дехоспитализирани са 4 пациенти.

Два са новите регистрирани случаи - мъж на 64 г. от община Мадан, хоспитализиран в МБАЛ-Смолян и жена на 34 г. от община Чепеларе, на домашно лечение. Проучени са и са установени контактните им лица.

Свекърва се жалва в полицията, че снаха й биела 11-месечно бебе

 

В РУ-Мадан около 19:40 часа е получен сигнал от 49-годишна жена от гр. Мадан, която съобщаваща,че снаха ѝ – 25-годишната Р.С. от гр. Якоруда, е нанесла побой над детето си – 11-месечно момченце. Инцидентът е станал в апартамента, в който живеят майката и детето. Незабавно след получаването на сигнала служители на РУ-Мадан извършват проверка по случая. Уведомена е Агенция за закрила на детето, момченцето е изведено от дома и е предадено на бащата. Материалите от проверката са докладвани в прокуратурата. Работата по случая продължава.

Снабдяват родопско село с хляб по въжен мост заради залят мост  от река Арда

 

 vlcsnap 2021 01 14 14h01m00s096

 Река Арда повиши значително нивото си заради поройните дъждове през последните дни. Ахмед Ефендиев управлява  Вехтино и Дирало в Община Мадан вече пета година. За пореден път става свидетел как реката залива моста към Дирало, където живеят около 30 души.

 „При проливен дъжд този мост е потопен и трудно снабдяваме населението със стоки от първа необходимост“, каза кметският наместник на селата. Родопчани обаче са намерили начин да оцеляват в трудни моменти

 „Имаме на разположение един въжен мост, който на зор заман, през него минаваме, носим хляб и продукти, дори и болни, ако някой се наложи.  И днес сутринта го пренесохме през въжения мост, като отсреща чака друга кола, която го кара в селото“, каза Ефендиев.

 

139029929 3693639890675475 1402628965360434245 n

Шофьорите на бусовете, които снабдяват селото с продукти,  също са предпазливи и не   минават по моста докато реката не се оттече.

„Значи тука, когато падне повече дъжд , мостът направо го залива  и това село е откъснато от света“, обяснява Раиф, шофьор на бус за търговия.

Мостът е строен преди много години и за да се реши проблема е нужно изцяло ново съоръжение, което изисква голям ресурс

 „В Дирало в момента чакаме да се оттекат реката, водите, за да може да има достъп до населеното място, нищо друго не можем да направим. Да се радваме, че нямаше спешни случаи. На този етап дъждовете спряха, ще се оттекат водите и ще имаме достъп до населеното място.“, обясни Явор Орлов, зам.-кмет на Община Мадан.

139173434 446139129729977 342189139942153312 n

Поройните дъждове  отключиха свлачище и прекъснаха пътни връзки в Община Мадан. 68-годишен мъж се размина по чудо със смъртта, след като подпорна стена се стовари върху колата му.

 „И  давам назаден и изведнъж усетих страшно, страшен удар и стената падна. Две парчета колкото една кола, тука отзад на колата паднаха. Даже много интересно ми стана, че съм жив! Голям късметлия съм, втори живот живея.  Обстановката в Общината вече е нормализира, а екипи работят усилено по отстраняване на щетите.

Скатове засипаха дворове и къщи в доспатски села
 
 
Скатове засипаха дворове и къщи в доспатски села. Днес продължава разчистването на падналите свлачища в общината, след като дъждът най-накрая спря. Община Доспат вчера обяви частично бедствено положение, което до обяд днес се очаква да бъде отменено.

В общината има десетки свлачища, включително на основен републикански път от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. Вчера пътя беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 м, багер успя да разчисти едното платно и канавката, днес разчистването там продължава, каза Николай Велинов от община Доспат.

На мястото има светлинна сигнализация, но е опасно и е необходима допълнителна техника, пътноподдържащата фирма има за задача да разчисти пътното платно и да укрепи ската, каза зам. – областният управител Андриян Петров.

Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Късак и Чавдар. В Чавдар са евакуирани хора от къща, след като скала се стоварва върху част от нея. „Къщата е близнак, хората са се пренесли в другата й част. Нарушения има по конструкцията на сградата, но не е застрашена от срутване. Трябва обаче да се укрепи и ремонтира“, каза Велинов.

В Любча скат буквално се е втечнил и се е изсипал върху две жилищни сгради. Вчера свлачището бе затворило улица, а в дворовете имаше 1 м високи наноси, които се разчистват. В селото има още три по-малки свлачища на улици.

В с. Барутин продължава отводняване на три къщи на ул. „Тракия“, където е компрометирана 30 м дига на реката и вчера общински служители пълниха чували с пясък, за да я укрепят и отводнят имотите. В селото реката е отнесла и дървен мост, който е единствена връзка за земеделските имоти в м. Ширината.
68-годишен мъж от Мадан по чудо се размина със смъртта
 
 
138411611 2818977018419200 9091645733487730476 o
 
68-годишен мъж от Мадан по чудо се разминал със смъртта. Докато маневрирал на улица в миньорския град, подпорната стена се стоварила върху колата му. Хасан Дрянков ходил на гости на свой приятел на улицата, на която става инцидентът и когато си тръгнал всичко се свлича зад гърба му. Колата е смачкана от камъните, но шофьорът е невредим.
От Община Смолян предоставиха  кашони с храна на пострадалите семейства, които останаха без дом след като свлякла се земна маса събори къщата им
 
 
 
2B8D12EA0 9C84 4EAE 8A68 14862D798D1A
От Община Смолян предоставиха  кашони с храна на пострадалите семейства, които останаха без дом след като свлякла се земна маса събори къщата им на ул.“Младост“ в Смолян от проливните дъждове. Две от семействата се настаняват в подготвените общински жилища в Смолян и кв.Райково. Създадени им са  всички необходими условия за нормален живот.   Семействата, останали без къща, посрещнаха с радост новината, която чуха от зам.-кметът Марин Захариев, че на  сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща. Те благодариха за помощта и за бързата реакция от страна на община Смолян. 
В съборилата се снощи  къща е имало единадесет човека. Петима  от тях са получили различни наранявания и им е оказана медицинска помощ в Смолянската болница. В момента в здравното заведение са 7 годишно дете с три счупени ребра и 50-годишна жена. 
Вторник, 12 Януари 2021 19:37

Радо Янков е 17-и на Световната купа в Австрия

Написана от
Радо Янков е 17-и на Световната купа в Австрия
 
 
138627793 3435087043267404 8158662316442171469 o
Нищожните 0.07 стотни оставиха Радо Янков на едно място извън финалите днес в старта по паралелен слалом за Световната купа в Бад Гащайн (Австрия).
След стабилно каране българинът остави фаворити (като Фишналер и Корати) след себе си, но уви завърши квалификацията на така неприятното 17-то място.
Първите 4 позиции в отсявките останаха окупирани от руснаците, начело с Андрей Соболев. При жените квалификациите спечели младата звезда от същият отбор - София Надиршина!
Българският отбор се прибира за подготовка в България, пожелаваме успех, здраве и днес да е само една от многото крачки напред!!????????
Следващият старт на Янков за Световната купа е на 30-ти януари в Москва!
Страница 1 от 596

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

 

 

 

 

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018mihalkovo

ECOPACK MIHALKOVO 200-200 web

Pamporovo 728х90 Ver1B 1

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

 

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 

В момента има 69  гости и няма потребители и в сайта