Смолян

Смолян (9203)

Смолян

 Детска книжка за вредните ефекти от замърсяването на въздуха издадоха в Смилян
 
 261816415 228709762682497 1666706117530399809 n
 
258200363 597741701551769 7260885507131163416 n
Детска книжка за оцветяване, разказваща чрез игри и картини за рисковете, които замърсяването на въздуха носи за човешкото здраве, както и начините за превенция, беше издадена в Смилян от НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" в партньорство с неформална родителска мрежа „Въздух за децата“.
Книжката е уникална с това, че представените картинки са съобразени с местния контекст, включвайки например добре познатата Часовникова кула, както и традиционни за региона дрехи и архитектура. Не на последно място, книжката е насочена към проблеми на замърсяването на въздуха близки до населени места като Смилян, които на пръв поглед не се свързват с мръсния въздух – такива предпоставки са горене на стърнища, отоплението с дърва и горенето на текстил и др. Издаването на книжката е поредна инициатива от кампанията в Смилян, като тя започна през септември, когато излезе от печат брошурата с медицински съвети за родители "Предписания за по-чист въздух", а през октомври се проведе информационна среща за родители с д-р Снежана Бакърова.
„Смилян е важно за нашата инициатива населено място, защото това е първи опит за нас темата за замърсяването на въздуха и здравните рискове, които то носи за децата да излезе не само извън София, но и да бъде насочена директно към по-малки населени места. Смилян е невероятно красиво място, което без съмнение се радва на хубав планински въздух, това обаче не означава, че не среща проблеми през зимния сезон или такива, свързани с начина на живот на населението. Информираността е изключително важна за всички родителите и жителите в Смилян показаха голям интерес към темата и готовност да отстояват здравето на своите деца“ – сподели Виолина Желязкова от Въздух за децата.
Книжката е съставена с помощта на целия екип на читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927", експертът „Околна среда и качество на въздуха“ Миля Димитрова и в частност на координатора на проекта Илия Годев. В началото на месец ноември бе предоставено по едно копие от нея за всички деца, обучаващи се в ДГ "Дъга"- Смилян и филиалите й в Смилян и в Могилица и в начален етап на образование в ОУ "Св. св. Кирил и Методий"- Смилян, както и за педагогическия персонал в двете образователни заведения. На родители и учители бяха осигурени екземпляри от брошурата за родители „Въздух за децата. Предписания за по-чист въздух“, излязла от печат в началото на м. септември тази година. Преподавателите вече използват двете издания, разработени по проекта като ресурс за работа по теми, свързани с околната среда и човек и общество. Те са чудесен повод за разговор и за смислени самостоятелни занимания на децата в условията на онлайн обучение.
Ограничен брой копия от двете книжки са на разположение в читалището за родители и за преподаватели в детски градини и в начален етап на образование Желаещите преподаватели от учебни заведения в Община Смолян могат да ги заявят на тел 0897961519, за да ги получат в уговорен предварително ден и час, предвид че в условията на извънредна епидемиологична обстановка, служителите в читалището ще работят дистанционно до 7.12.2021 г.
Годишният календар на Етнографския комплекс в Златоград е илюстриран с портретите на български царици
 
Годишният календар за 2022 г. на Етнографския комплекс в Златоград е илюстриран с портретите на български царици, информира управителят на комплекса инж. Александър Митушев. Репродукциите за календара са част от картините, представени на изложбата „Първите дами на Средновековна България“ на художничката Марина Варенцова – Русева.
Художествените изображения на български царици обогатяват фонда на Етнографския комплекс, включващ колекция от портрети на български царе. Живописните портрети на първите дами на Средновековна България са рисувани с консултациите на видните историци проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов. Затова всичко в картините е автентично – облеклата, накитите, инсигниите, допълва инж. Митушев. В Етнографският комплекс тече подготовка и за календара за 2023 г., който ще бъде с картини, изобразяващи най-важните битки на българското Средновековие.
АКВА СПА ХОТЕЛ ЗЛАТОГРАД бе отличен с първо място за „Най-динамично развиващ се хотел на 2021 г.“
 
261013261 759071648822517 3652620641791360960 n
АКВА СПА ХОТЕЛ ЗЛАТОГРАД бе отличен с първо място за „Най-динамично развиващ се хотел на 2021 г.“ на 26-тите годишни награди на БХРА (Българска хотелска и ресторантьорска асоциация). Церемонията се провежда в „Гранд хотел Милениум“ София. Наградите връчват президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на туризма Стела Балтова и председателят на УС на БХРА Георги Щерев.
През месец септември хотелът получи още едно отличие- от Дестинация България за „Най-добър хотелски комплекс на 2021г.“
" Хиляди благодарности към всички Вас- приятели, гости на хотела, които ни вдъхновявате и мотивирате в желанието ни непрекъснато да разширяваме и подобряваме предоставяните услуги. Вашите идеи и оценка на направеното ни стимулират да продължаваме да се доказваме като модерен креативен екип и да заслужим нови награди!", заявиха от мениджърският екип по повод поредното престижноотличие за АКВА СПА ХОТЕЛ ЗЛАТОГРАД.
 4H4A7968
 
Необходима е по-голяма активност от страна на туристическия бранш за икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост. В него се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, което в пълна степен се отнася и за туристическия бранш. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията, на която бяха връчени годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Асоциацията е първата професионална организация в сферата на туризма, която от 1996 година отличава постиженията в областта на хотелиерството, мениджмънта, ресторантьорството и инвестициите.
 
„Комбинацията от здравна, икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес“, отбеляза държавният глава. Президентът посочи, че кризата е разкрила липсата на стратегическа визия за развитие на туризма, а по думите му без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15 процента от БВП от туризъм, към който страната ни се стреми.
 
„Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма. В съвременния динамичен свят той е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане“, каза още Румен Радев. Според президента туризмът е и добро средство да бъде разказана историята на България, разкрита красотата на нашата култура и природа, както и да бъде показано нивото на националната ни амбиция.
 
„Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентоспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда "България" и тук туризмът е водещ“, подчерта още в словото си държавният глава.
Променяме имейл и телефон за контакт с НАП чрез нова електронна услуга
 
Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“. Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.
Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП. При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.
Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП - https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.
 
 25 ноември- Международен ден срещу насилието над жените
 
25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Той е приет по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и други), упражнявано върху жени. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година.
За домашното насилие не трябва да се мълчи! Търсенето на помощ от институциите не трябва да се отлага, за да бъдат избегнати фаталните последствия от недопустимо и нечовешко отношение! Научете правата си, за да можете да се защитите! Законът за защита от домашно насилие урежда правата на лицата, пострадали от домашно насилие, мерките за защита и реда за тяхното налагане.
От началото на годината до днес в ОД МВР – Смолян е осъществен контрол върху 21 заповеди за незабавна защита и 11 за постоянна защита.
АКО СТЕ ПРЕТЪРПЕЛИ ДОМАШНО НАСИЛИЕ, НЕ ОТЛАГАЙТЕ И ПОТЪРСЕТЕ ЗАЩИТА!
Защита по Закона за домашното насилие може да търси всяко лице, пострадало от насилие, извършено от:
1. съпруг или бивш съпруг;
2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
3. лице, от което има дете;
4. възходящ;
5. низходящ;
6. лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен включително;
7. лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен включително;
8. настойник, попечител или приемен родител;
9. възходящ или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство;
10. лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.
Във всеки един от случаите, представляващи домашно насилие, пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита! Компетентен да наложи мярка за защита е районният съд по постоянен или по настоящ адрес на пострадалото лице. Молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие. В случаите, когато има данни за опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде и молба до органите на Министерството на вътрешните работи за предприемане на мерки съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи.
Според Закона, по искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.
С последните изменения в Наказателния кодекс всички форми на домашно насилие са криминализирани.
Телефони:
Национален спешен телефонен номер – 112
0800 18 676
Националната агенция за закрила на детето – + 3592 933 90 10 ;
+ 3592 933 90 11
„Медара“ е цветът, който ще внася стил и уют в домовете ни през 2022-ра
 
 
„Медара“ не е производител на мед. Не е и героят от разказа „Едно време“ на Йовков със страст към ездата на буйни коне. „Медара“ е цвят, който ще властва в интериора и архитектурата през 2022-ра година. Той бе избран от мултидисциплинарен екип с участието на плеяда от най-добрите български интериорни и продуктови дизайнери, архитекти, колористи, артисти за съвременно изкуство и графичен дизайн, производители на бои, подови настилки и материали за декорация. „Цвят на годината“ е инициатива на „Оргахим“, която вече 7 години прогнозира модерния за следващите 12 месеца цвят, за да помогне на потребителите в избора им на цвят за оформление на дома или офиса.
Изненадващо или не, Цветът на 2022-ра обхваща историята на цялата предходна година - с възобновената страст към природата, връщането към старите хобита, оставени настрана и любовта към местата, които усещаме като дом. Той е в тъмните нюанси на оранжевото, като съдържа в себе си охра, червено и нотка кафяво. Съчетава жизнеността и прилива на адреналин на червеното, с дружелюбието и топлината на оранжевото, и приземеността от кафявото, за да образува силно видим, магнетичен оттенък, който излъчва топлина и енергия.
Според колориста доц. д-р Албена Павлова от НБУ, символно Цветът на 2022 година – Медара, носи устойчивостта на земята (нотките кафяво), топлотата на теракотата (охрата), спокойствието на есента (с пъстрите и, но земни, успокоени цветове), базовите ценности (свързани със земята), ценността и излъчването на старото злато. От друга страна (за разлика от класическото ярко оранжево, което е най-оптимистичния цвят в палитрата) – показва нужда от сигурност и фокус към настоящето (от двузначната символност на охрата). „Посланието, което носи този избор, е свързано с живота ни тук, в момента, с желанието за вкарване на „цвят“ в доскучалото ни битие и все още недостатъчната ни енергичност, въпреки заявената нужда от действие, носена от червеното. „Медара“ ни вади от чистата духовност на „Бежавю“ и ни вкарва в спокойната материалност на земния живот“, разчита в избрания цвят доц. д-р Албена Павлова.
Цветът на 2022-та е универсален и успокояващ нюанс, цвят хамелеон на великолепно оранжево, с малко червено. Той е едновременно ярък и тонизиращ, стилен и смел, позитивен и мек. „Медара“ внася топлина, отключва креативността и желанието за промяна, коментира Емил Кунчев – маркетинг мениджър на „Оргахим“. „Комбинира се чудесно с естествени цветове и материали, с тренда за органичност в интериора и начина на живот, като придава едновременно стил, пъстрота и оригиналност на пространството. Затова смятаме, че „Медара“ (2022) ще е онзи импулс, който ще превърне домовете ни в по-идеално и вдъхновено място за живеене, работа и игра в следващите 12 месеца“, допълни още Емил Кунчев.
В избора на Цвят на 2022-ра година участваха водещите дизайнери и архитекти на интериорните студиа „Дизайница“ и ATG design, носителят на 4 награди RED DOT design award за индустриален и продуктов дизайн Илиан Милинов, дизайнерските и маркетингови екипи на Оргахим, KAI Group, Кроношпан България, колорист. Досега Цветове на годината са били „Нептун“ (2016), „Тракийско злато“ (2017), „Кадифена роза“(2018), „Органик“ нюанс на зеленото (2019), „Синя хармония (2020) и „БежаВю“ (2021).
 
В МБАЛ – Смолян вече лекуват Covid-19 и с моноклонални антитела

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” вече разполага с и с едни от най-новите медикаменти за лечение на Covid-19 - моноклонални антитела. От Министерството на здравеопазването са доставени 30 дози от новия медикамент.
„Новото лечение вече се прилага с успех при болните, които са хоспитализирани в нашата болница. Моноклонални антитела се използват за лечение на леки и средно тежки случаи, при които все още няма нужда от прилагане на кислородотерапия”, коментира зам.-директорът на МБАЛ – Смолян, д-р Емилия Апостолова.
Моноклоналните антитела потискат развитието на тежкия възпалителен процес при заразените с коронавирус. Терапията с този вид медикаменти е за лечение само в болнична среда.
 
Космически, хуманитарни, IT изследвания представени на научна конференция „Човекът и Вселената“ в Смолян

Космически, хуманитарни, IT изследвания са представени на откритата днес в Смолян Трета национална научна конференция „Човекът и Вселената“. Форумът е посветен на 35-годинината от създаването на Съюз на учените в България – клон Смолян. В програмата са включени доклади и презентации на преподаватели от 10 български университета, научни институти и изследователи от Русия, Украйна, Полша.
„Клишето „Човекът е една цяла Вселена“ не е само метафора. Много философски учения и школи са се опитвали да разгадаят взаимовръзката човек-Вселена. Много научни направления разработват проблематиката, свързана с тази релация“, посочи при откриването проф. Елена Николова от Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян. Според нея такъв тип конференции, които не са тясно специализирани са особено обогатяващи, срещайки различни гледни точки и подходи.
През тези 35 г. Съюзът на учените в България – клон Смолян се превърна в средище на свободната мисъл и смели идеи, място за търсене и откриване, заяви в словото си председателят на СУБ-Смолян доц. д-р Слави Любомиров. Клонът на организацията в родопския град е създаден през ноември 1986 г. от астрономи от НАО-Рожен, изтъкнати лекари от областната болница и изследователи от КОС-Смолян. В СУБ-Смолян днес участват преподаватели от филиала на Пловдивския университет, базата на Физико-технологичния факултет на ПУ, астрономи, като сред членовете са 5 професори и 14 доценти.
Сред първите доклади на конференцията е темата „Перспективи за изследване на експлозивни процеси в Космоса с помощта на двоични сензори“, представена от Дмитри Дойков от Националния морски университет в Одеса.
Програмата продължава с пленарни заседания в областите филология, история, психология, педагогика, астрономия, демография, туризъм, електротехника, електроника и автоматика и др.
Конференцията се провежда онлайн, а научната дискусия е чрез дистанционна комуникация, съобразявайки се с противоепидемичните мерки.
БТА.
Министерският съвет прие постановление, с което одобри нова мярка от 30 млн. лева в подкрепа на туристическия сектор
 
 
Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки.
Мярката се разработва като схема за държавна помощ под формата на безвъзмездни средства за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради COVID -19. Администратор на помощта е Министерството на туризма.
Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар въз основа на чл. 107, параграф 3, буква „б“ от Договора за функционирането на Европейския съюз.
Вторник, 23 Ноември 2021 16:15

24 ноември е обявен за Ден на национален траур

Написана от
24 ноември е обявен за Ден на национален траур
 
Министерският съвет прие решение, с което обявява 24 ноември 2021 г. за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември.
Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
 
Страница 1 от 658

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018640pxX640px water design

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 66  гости и няма потребители и в сайта