Събота, 21 Октомври 2017 05:16

Златен плакет на Община Смоляни медал „Алеко“ получи ТД „Карлък“ по повод век от създаването на туристическото дружество

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Златен плакет на Община Смоляни медал „Алеко“ получи ТД „Карлък“ по повод век от създаването на туристическото дружество

 

 

Зам-кметът Венера Аръчкова връчи Златен плакет на Община Смолян на председателя на ТД „Карлък” Димитър Кръстанов по повод 100 години от създаването на организирано туристическо движение в Смолянско. С решение на Общинския съвет, дружеството получава и парична награда в размер на 1000 лв.

Цялостната едновековна дейност на Туристическо дружество „Карлък“, което е правоприемник на някогашните „Орфееви гори“ и „Снежанка“, насочена към откриване и популяризиране на природните хубости и историческите забележителности на Родопите, към развиване на спорта, впечатлява със своята мащабност и обществена значимост. Туристическата и спортната дейност на дружеството му е извоювала заслужен авторитет на водещо сдружение в страната.

Сигурен съм, че и занапред ТД „Карлък“ – Смолян ще продължи вековната си грижа по опознаване и съхраняване на природата, все така ще създава атмосфера на приятелство и екипност по време на спортно-туристическите дейности, ще се радва на добруване и успехи.”

ТД „Карлък” бе удостоено и с най-високото отличие на Българския туристически съюз - медал Алеко, (Алеко Константинов е патрон на БТС). Наградата връчи председателят на Съюза доц. д-р Алексей Стоев. По предложение и решение на УС на БТС бяха отличени деятели на дружеството. Медали и значки получиха Тодор Райчев, Манол Бояджиев, Ангел Ангелов, Георги Яръмов.

На тържеството, което се състоя в читалище „Орфееви гори” в кв.Райково, инж.Кръстанов представи факти от създаването му до днес.

Дружеството е създадено в кв. Райково на 25 aвгycт 1917 г. Първият организиран излет до местността Варадил прави Коста Чилингиров, избран за председател и така се поставят основите на първото дружество, което се нарича Юношеско туристическо дружество „Орфееви гори”. Πo вpeмe нa Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa дeйнocттa нa дpyжecтвoтo пoчти зaмиpa. Πpeз 1957 г. e възcтaнoвeнa opгaнизaциятa нa бългapcĸитe тypиcти. Cъщaтa гoдинa ce ocнoвaвa Typиcтичecĸo дpyжecтвo „Cнeжaнĸa”, ĸoeтo e пpaвoпpиeмниĸ нa TД „Opфeeви гopи”. Πpeз 1963 гoдинa TД ”Cнeжaнĸa” пpeминaвa ĸъм нoвocфopмиpaнoтo oбщинcĸo TД „Kapлъĸ”. Дружеството е едно от водещите в страната като преди години е било в основата на Българския национален отбор и по зимно, и по лятно ориентиране. В него е бил и покойният Христо Христов – покорител на връх „Еверест”.

Проявата е включена в програмата на община Смолян за честване на 105 години от Освобождението на Родопите и Празника на града.

Последно променена в Събота, 21 Октомври 2017 05:16
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате