Неделя, 24 Декември 2017 12:11

На ръст от над 60 % на британския пазар и засилен интерес от съседните страни на Балканите, се радва Пампорово

Написана от
Оценете
(0 гласа)

На ръст от над 60 % на британския пазар и засилен интерес от съседните страни на Балканите, се радва Пампорово

 

С нов сняг, обновени писти и хотели Пампорово открива новия зимен сезон. За ръст от над 60 процента на британския пазар и засилен интерес от съседните страни на Балканите съобщи изпълнителният директор на “Пампорово” АД, Мариян Беляков. През новия сезон курортът очаква и събитие от световна величина – в края на февруари Пампорово ще е домакин на Световното първенство по ски за журналисти.
Катаклизмите в климата не отминаха и Пампорово. Най-слънчевият български ски курорт успя само за няколко седмици да се пребори с катастрофалните наводнения в началото на декември. Проливните дъждове измиха само за няколко часа снега от близо 50 км. писти и нанесоха материални щети за милиони лева. Въпреки това Пампорово откри новия сезон с нови три безплатни за туристите wifi зони, подобрени връзки между пистите и подготвя разширяването им, предаде БНР.

Новото и хубавото за гостите ни е, че скиорите ще карат по много по-добри писти, които са доста по-добре обработени с подновената техника. Модернизирахме техниката за производство на изкуствен сняг, защото на всички вече е ясно, че при променените климатични условия без изкуствен сняг курортите ни не могат да работят, отбеляза Беляков.

По думите му, в близките няколко години се очаква сериозна модернизация и подобряване на условията за ски и на Мечи чал над Чепеларе, където ще се разширят съществуващите писти. Преди няколко години двете ски зони – Пампорово и Мечи чал – се обединиха и предлагат на любителите на белите спортове значително по-голямо разнообразие. Предстоящото разширяване на пистите обаче в България винаги буди тревога в природозащитниците. Мариян Беляков обаче няма притеснения:

Тук няма да се режат дървета. Тук става дума по-скоро за коригиране на съществуващи трасета. Причината е, че с времето позанемарените писти в краищата си са обраснали с ниска растителност, която просто трябва да бъде почистена. Така че ние няма да излизаме извън границите, определени от общия устройствен план. В целия район няма защитени зони, които подлежат на специален режим. А ако се наложи сеч в частните имоти, които са част от територията на курорта, със съгласието на собствениците това е възможно, разбира се, срещу съответното залесяване на друго място, поясни Беляков.

И макар да се радва на засилен интерес към Пампорово, изпълнителният директор на курорта е категоричен, че България веднъж завинаги трябва да се отърве от прокобата да се рекламира като евтина туристическа дестинация. Това просто не е престижно, а и не винаги е вярно, коментира Беляков.

От 25-и февруари до 4-ти март в Пампорово ще се състои и световното първенство по ски за журналисти с участието на близо 200 журналисти от над 30 държави от цял свят, представители на водещи световни медии. Председателят на българската секция към Международния ски клуб на журналистите SCIJ Александър Богоявленскиобяснява, защо това събитие е важно за България: Това означава, че България, българските традиции, българските курорти, както и нашата кухня и култура ще влязат в тези медии. Надявам се, че с позитивен тон колегите ще разкажат за България, сподели колегата журналист Александър Богоявленски.Участниците вече са заявили интерес към теми от и за България, като сред тях са председателството на Европейския съвет и евроинтеграцията на Западните Балкани, Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., производството на етерични масла, винарството и др.
За друго интересно събитие съобщи единствената засега българска олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска. На 9-и февруари следващата година се навършват 20 години от нейния златен медал в биатлона, което ще бъде подобаващо отпразнувано в родния й Чепеларе и Пампорово.

http://bnr.bg/post/100911628/pamporovo-i-mechi-chal-otkrivat-sezona-s-obnoveni-pisti

снимка: БГНЕС

 

Прочетена 36 пъти Последно променена в Неделя, 24 Декември 2017 12:12
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате