Туризъм

Туризъм (287)

Саудитска Арабия с интерес да инвестира в 5-звездни хотели в България

 

Министър Ангелкова и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд договориха в Рияд конкретни действия в туризма

 

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни. „Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката“. Това каза на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата.

Министър Ангелкова е на посещение в Кралство Саудитска Арабия с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов.

Промотираме България като атрактивна туристическа дестинация, посочи принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд.Българският министър представи пред принца Картата на инвестиционните проекти в туризма в България. Тя обърна внимание на огромните възможности за развитие на различни видове туризъм – СПА, културно-исторически, здравен и морски. Сред предимствата на България като дестинация са финансова и политическа стабилност, нормативна база, която насърчава големите инвеститори. Други плюсове са 10% ставка на корпоративния данък, 10% данък общ доход, ръст на БВП от 3,4% за 2016 г., заяви министър Ангелкова.

„През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитска Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна“, заяви министър Ангелкова и призова за насърчаване на двустранните контакти в туризма. Принцът на Саудитска Арабия и министър Ангелкова се обединиха около идеята, че за двете държави ще е от голяма полза обменът на експертен опит и информация в сектора.

Министър Ангелкова отчете и изключително успешната за България година в туризма. Броят на чуждестранните туристи в страната ни премина границата от 8 млн. за тази година, сочат данните на НСИ към октомври 2017 г. „За периода януари-октомври 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи у нас е бил 8 026 103. Това е ръст от 7,6% спрямо същия период на 2016 г., която беше рекордна в цялата история на отрасъла“, допълни министър Ангелкова. Страната ни става все по-разпознаваема и предпочитана дестинация за висок клас туристи, обяви тя.

Двете държави ще насърчават различни инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит по отношение на маркетингови проекти и реклама в туризма. На срещата бе договорено също да бъдат организирани работни групи в областта на туризма. Представители на арабската държава ще имат възможност да посетят България, за да се запознаят с опита на страната ни в развитието на сектора.

Още през октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, когато по покана на министър Ангелкова на официално посещение в България бе принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Целта на документа е страните да представят потенциалните си възможности за туризъм, да насърчават взаимните инвестиции, да подкрепят съвместни туристически и културни мероприятия и да си сътрудничат активно по инициативи на международни институции като Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

Министър Ангелкова покани принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд да се включи в Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Форумът ще се проведе в България между 14 и 16 ноември следващата година.

Системата за изкуствен сняг в Пампорово е напълно обновена

 

Системата за изкуствен сняг в Пампорово е напълно обновена преди началото на ски сезона. Около 300 са оръдията за заснежаване от най-ново поколение техника в тази област. Мрежата за изкуствен сняг покрива вече почти всички писти в ски зоната. Оръдията ще започнат заснежаване на трасетата веднага след падане на температурите до необходимите стойности. Система за изкуствен сняг ще работи и в зоната на Мечи чал в Пампорово. Цените на лифт услугите остават непроменени и през тази зима. На разположение на скиорите и сноубордистите ще бъдат повече и обновени писти в Пампорово-Мечи чал през зима 2017-2018. От "Пампорово" АД е инвестирано за този сезон и в обновяване на хотел "Перелик", който вече става 5-звезден. Хотелът, който бе емблема на курорта от времето на социализма, отново се превръща в лицето на Пампорово, коментират от дружеството. Нови паркинги ще функционират тази зима в комплекса, облекчавайки в известна степен трафика. За следващата година са предвидени по-кардинални решения на проблема с паркирането с проекти в Пампорово и Чепеларе. Тенденцията на "завръщане" на руските туристи се усеща и в летни дестинации като Девин, според заместник-кмета Владимир Солаков. По негови данни през това лято се отчита увеличение на руските групи, както и на руско говорещи клиенти от Израел. Хотелите в Девин и района са почти резервирани за Коледа и Нова година. Около 100 процента заетост се очаква около празниците и в местата за селски туризъм в околностите на Смолян.

Висок ръст на ранните записвания за този зимен сезон в Пампорово

 

Изключително висок ръст на ранните записвания за този зимен сезон в Пампорово. Резервациите показват повишен интерес към курорта както от страна на български, така и от чуждестранни туристи. Прогнозната заетост на легловата база на хотелите  за ски сезона, се очертава около 80 процента, посочи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД пред БТА. По думите му,  руските туристи се завръщат в планинския курорт, съдейки по сериозното увеличение на записванията от руско говорещите пазари.

Очакваният много силен зимен сезон е логично продължение на тенденция на ръст на туристи през последните години, отчитат от „Пампорово“ АД. От 21 декември курортът е пълен, почти всички места за Коледно-Новогодишните празници и ваканцията са заети. Хотелите са резервирани за целия ски сезон с много висока заетост на легловата база, според прогнозите на "Пампорово". За определени периоди търсенето дори надвишава капацитета на хотелските места в комплекса. Завишените ранни записвания показват и сериозно увеличение на заявките за ски услуги.

Британският пазар бележи ръст от 40-50 процента, отчитат още от дружеството. За първи път след кризата, ваканционните групи от Великобритания и Ирландия заявяват толкова сериозно присъствие в Пампорово. Британските клиенти ще пристигат с чартъри както до София, така и до летище Пловдив.

Данните от  резервациите потвърждават ръст и на български, гръцки, турски, сръбски, македонски туристи.

На 8 декември студенти от цялата страна се събират за страхотно шоу в сърцето на Родопите

 

Тази година на 8 декември студентите от цялата страна заедно ще могат да се насладят на страхотно шоу в сърцето на Родопите - Пампорово. Курортът ще бъде превзет от едно голямо събитие, за което ще се говори дълго време! За случая ще се изгради модерна и отопляема парти шатра с големина 2000 кв. метра, която ще събере 3000 човека. Шатрата е иновация в България, различен вид място и начин за съвременното забавление сред младите хора. Посетителите ще могат да се насладят на грандиозно парти, заедно с най-добрите български артисти на специално изградена сцена, придружавана от най-доброто озвучение и осветление. Обстановката в шатрата е последвана от екстравагантен декор и дизайн. Светещи барове, много светлини и атракции ще са едни от малкото изненади във вечерта на това звездно шоу.

В парти екскурзията са организирани хотели от 3 до 5 звезди. За пожелалите парти изживяването им да започне още от старта на пътуването могат да се възползват от организираният транспорт в следните шест града: София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Благоевград. ­Фестивалът продължава 2 дни и ще участват 36 от най-добрите изпълнители в България. За достъп до двете партита всеки участник ще притежава парти гривна, която е неговият билет за вълшебното приключение.

Още от първата вечер завесите ще се вдигнат и най-добрите R&B изпълнители ще покорят сцената. Това са невероятните Криско, Ъпсурт, Тита, Монти и Петя Алекса, DJ MG, DJ CASS и DJ NRG.Втората вечер е посветена на поп фолк музиката, когато неповторимите Азис и Бенд, Гъмзата и Брас шоу заедно балет Магаданс, DJ STAMEN и DJ TONY G, ще разтърсят сцената.

Организаторите на фестивалът предоставят възможност на младите студенти да бъдат заедно на едно място, под светлините на прожекторите, където всички ще могат да се докоснат до нови емоции!

Всеки може да се включи в тази декемврийска революция, като се запише в един от шестте града: София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Благоевград, както и онлайн на https://eabulgaria.eu/event/the-fest-pamporovo-2k17/

Фестивалът Пампорово пише своята зимна приказка! Включете се и Вие!

Паметник на песента „Излел е Дельо Войвода” бе открит в центъра на Златоград

 

 vlcsnap-2017-11-21-16h47m30s476

Паметник на песента „Излел е Дельо Войвода” бе открит в центъра на Златоград. Родопският град празнува днес 105 г. от освобождението си. Златоград обяви 2017 за годината на Дельо Хайдутин, отбелязвайки 240 г. от рождението на възпетия войвода. Новият монумент в центъра на Златоград е първият у нас паметник

на песен според местните общинари. На откриването на паметника присъства и прочутата народна певица Валя Балканска, чиято песен вече 40 години лети в Космоса.

„ Първо искам да кажа, че не се гордея, че аз съм изпълнителката на тази песен, но се гордея, че българска песен , и то родопска песен , покори Земята и небето. Ние трябва да сме горди, че гледаме високо, и нашироко трябва, да разширяваме. Имаме смели войводи, смел народ, а ние днес трябва да продължим тяхното дело. Да се борим за българщината и да не позволяваме това, което се налага да го правим, да не навеждаме глава  да пада короната, гордо да я носим, както стои гуглата на Дельо, както стои песента високо.  Да има повече граждани, които да носят почетта и да носят името, което е носил Дельо войвода. Ние сме войводи, ние сме смел народ!“, каза при откриването неповторимата Валя Балканска.

vlcsnap-2017-11-21-17h06m50s292

На тържествена сесия на Общинския съвет по случай празника на града, археологът проф. Николай Овчаров бе обявен за почетен гражданин на Златоград. Общината отличи проф. Овчаров за приноса му за развитието на Златоград като дестинация за културно-исторически туризъм.

Три общини от  Смолян  в битка за „Община на 2017 г. за планински туризъм“

 

Три общини от Смолянско са включени в анкетата на  второто издание на Годишните награди в туризма за 2017 г. Това са общините Смолян, Чепеларе и Доспат, като в тази категория са включени още Лъки, Банско и Сапарева баня. Освен това в  годишните награди в туризма, попадат и Дельовите празници на Златоград, които са в категорията „Туристическо събитие“. Те  ще се съревновават с още над 25 събития от цялата страна.

От днес започва онлайн гласуване за предложенията. Обективните резултати в конкурса ще бъдат гарантирани като гласуването ще бъде ограничено на база IP адреси, категорични са от Министерството на туризма.  За реален глас ще се отчита само едно заявено желание за кандидатура в дадена категория, направено от едно устройство. Всички подадени повторно гласове от същия IP адрес ще се регистрират като недействителни.

Тази година Министерство на туризма отчита засилен интерес от страна на кандидатите. Инициативата на министерството има за цел да допринесе за популяризирането на българския туризъм, като представи пред публиката разнообразните дестинации, събития и дадености на страната, които я превръщат в целогодишна дестинация. Целта на конкурса е да бъдат представени и поощрени всички, които полагат усилия  за устойчивото развитие на туризма в България.

И второто издание на призовете е организирано в 16 категории, които ще представят постигнатото през изтеклата година. Те са:  „Туристическа атракция/обект“;   „Туристическо събитие“;   „Духът на България“;   „Специализиран туризъм“;   „Туристическа дестинация“;   „Иновации“;   „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в печатна медия“;    „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в онлайн медия“;    „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в интернет блог“;    „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в радио“;    „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2017 г. в телевизия“;   „Община на 2017 г. за планински туризъм“;   „Община на 2017 г. за морски туризъм“;   „Община на 2017 г. за балнео и СПА туризъм“;  „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм“ и „Изборът на българите”.

Призоваваме всички професионалисти и любители на туризма да вземат лично отношение и да изразят предпочитанията си като гласуват на сайта www. tourismawards. bg.

Наградите ще бъдат връчени на победителите  на тържествена церемония на 12 декември 2017 г. в София.

Приключи реставрацията на един от символите на Западните Родопи- Мост Кемера

 

 12 1

Приключиха  реставрационно - консервационните дейности на  архитектурен паметник "Мост Кемера"- един от символите на Западните Родопи.

Повече от 10 години Сдружение Био-Б-Еко работи по осъществяване на идеята за запазване на застрашеният  от самосрутване  архитектурен паметник.

Спасяването му стана възможно по проект, защитен  пред Министерство  на културата.

Реставрацонно-консервационните работи са изпълнени  под ръководството на специалист по реставрации и консервации на архитектурни паметници.

На обекта е монтирано и художествено осветление, така че обектът  да е трайно и атрактивно  маркиран. Очакванията  са от следващият сезон маршрутът да се  посещава от все повече туристи и да се даде старт на нова форма на туризъм в община Борино- културно- историческият, за който вид туризъм има много потенциални дадености в общината.

Сдружението има планове да  възстанови каменните  стражеви кули в близост до моста и последяващо популяризиране на и и популяризиране на обектите  Малкото и Голямо кале.

В момента, съвместно с горски и ловни стопанства, се полагат усилия за подобряване на инфраструктурата до обекта  по  различни допустими оперативни програми.

Саниран блок в Смолян се окичи с националния трибагреник

 

 23584683 2020868144799896 1331107196 n23515557 2020868218133222 1377075762 n23515509 2020868448133199 79018501 n23574183 2020868151466562 1603524722 n

Саниран блок в Смолян се окичи с националния трибагреник. Идеята цветовете на българското знаме да бъдат изрисувани на две от фасадите на осеметажния блок , дошла от живущите там.  Блокът на ул. „Хаджи Христо Попгеоргиев“ в кв.Устово, по-известен като „Прогрес“ 3, е строен още през далечната 1972 година.  Санирането му започнало през април и приключило през октомври.

Сега многофамилната жилищна сграда се отличава от всички останали блокове, а 24-метровият български флаг личи отдалече, и от източната и от западната фасада на блока. Материалите по изрисуването на националния флаг са поети от фирмата, която направила санирането. За направата на едното знаме са били необходими 150 кг. мазилка, за трите цвята заедно. Технологията обаче е малко по-сложна, тъй като всеки цвят се рисува поотделно и се чака докато напълно изсъхне, разказа техникът на фирмата Иван Йовков. 

В Пампорово срещат затруднения с набирането на персонал, хотелиери ще наемат кадри от чужбина

vlcsnap-2017-03-08-08h39m39s254

Седмици преди старта на зимния сезон, в Пампорово срещат сериозни затруднения с набирането на кадри. Проблемът се задълбочава с всяка изминала, а хотелиерите твърдят, че това е негативна тенденция за цялата страна.  За да се справят с кризата, хотелиерите  са решили тази година да разчитат сезонни работници от други страни.

Готвачи, камериерки, сервитьори и  администратори, са най-търсените позиции от хотелите в Пампорово. Заплатите започват  от 500 лв. и стигат до 2000лв.- за управител.  Хора обаче няма.

„ Много млади хора и българи бягат в чужбина и то бягат наистина за това, че вземат много по-големи заплати там. Стандартите на нашата държава са несравними с този в, каза  Екатерина Дафовска, собственик на хотел в Пампорово.

 „В нашият обект за първа година ще се наложи да се допитаме и да избираме персонал може би от агенции, които се занимават с подбор на персонал, и по-точно с персонал от Украйна, ще се наложи да допълним бройките, които ни трябват за зимния сезон“, обясни  Анна Колева, фронт офис мениджър в хотел в Пампорово.

От туристическият бранш смятат, че проблемът ще се задълбочава, но е вдино , че ще разчита на кадри от други страни.

В Чепеларе също изпитват недостиг на персонал. Така  в обслужването на туристите в  малките хотели,  са ангажирани по цели фамилии.

Бивш зам.- областен управител на Смолян с гневно писмо до министъра на туризма 

 

Бившият зам.-областен управител на Смолян Илия Годев изпрати писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, във връзка с публикуваното на страницата на  Министерството на туризма на 05. 11.2017 г. със заглавие „Министерството на туризма и Министерството на земеделието представиха идея за 12 винено-кулинарни дестинации, не брошури за отделни храни“. Ето и текста на писмото:

Уважаема Министър Ангелкова,

Пиша настоящия текст, провокиран от разпространеното чрез интернет страницата на Министерството на туризма прессъобщение на 05.1.2017 г. (http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/ministerstvoto-na-turizma-i-ministerstvoto-na-zemedelieto-predstaviha-ideya-za-12 ), в качеството си на жител на с. Смилян и съосновател на Етнографската сбирка“Смилянски фасул и традиционни родопски терлици“, участвал в излъчения на същата дата репортаж в обедната емисия новини на bTV.

Като човек, участвал в множество начинания на местната общност за популяризиране и налагане на наименованието „Смилянски фасул“ като продуктово наименование, с което потребителите свързват качество                   ( организиране на първия Празник на Смилянския фасул през 2003 г.; създаване на Етнографската сбирка „Смилянски фасул и традиционни родопски терлици“, помещаваща се в сградата на читалището и посетена от над 20 000 туристи от 2005 г. насам, съдействал за регистрацията на словесната марка „Смилянски фасул“ и географския обхват на продуктите, които могат да го ползват през 2007 г.), попадайки на публикуваният на сайта на министерството проект на документ, определен от пресцентъра на министерството като „идея за 12 винено-кулинарни дестинации“, съвсем естествено бе да реагирам на неточното цитиране на на наименованието „салата от Смилянски боб“ и на некоректното му съотнасяне към географски регион „Източни Родопи“. Което направихв  аргументиран пост на личния си профил във Фейсбук.

Нещо повече, на 3.11.2017 г. позвъних на номера на Дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма”, публикуван на интернет страницата на министерството, представих се с името си и след кратък разговор приелата обаждането служителка ме увери, че от „Връзки с обществеността“ ще се свържат с мен. Което се случи и в разговора със служителката повдигнах същите въпроси и изразих мнението си относно неточното цитиране на продукт с регистрирано наименование и географски произход и некоректното му представяне като типичен за регион Източни Родопи. В излъчения на 5 ноември по bTV материал, изразеното от мен мнение не се различава от това в поста ми. А именно, че „некоректно използване на защитено наименование от държавни органи е недопустимо, а некоректното  асоцииране на този продукт с регион различен от регистрирания географски произход създава подвеждаща представа у крайния потребител и ограбва усилията, средствата и времето инвестирани от общностите от района Горното поречие на р. Арда, които 15 години работят за разпознаваемост на продукта, произведен в района, като продукт с гарантирано качество, произведен именно в този географски район на Родопите“.

УВАЖАЕМА МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА,

Разпространеното прессъобщение от Министерство на туризма, за съжаление, показва неразбиране и липса на дълбочина към поставените въпроси относно текстовете в цитирам „идеята за 12 винено-кулинарни дестинации“, а тонът му – отвъд приповдигнатите фрази – изразява недопустимо високомерие от страна на държавна институция към „местните общности“, които без помощта на държавата са успели да си извоюват място на туристическата карта на България, прилагайки на практика модел на развитие на устойчив туризъм, при който ползите от развитието на туризъм са не само за хотелиери и ресторантьори, но и за земеделски производители, занаятчии и доставчици на допълнителни туристически услуги - модел, с който не могат да се похвалят много туристически локации в България. Фрази в прессъобщението, разпространено от ръководеното от Вас Министерство като „Всяко излишно и буквално вторачване на местните общности би помрачило неговия замисъл“ и „Забележително е, че тези продукти се споменават в дестинациите“ звучат неуместно високомерно и омаловажават постигнатото от местните общности. Считам, че не е забележително, а е заслужено да бъдат включени в дестинация „Родопи“. Забележително е, че Министерството на туризма проглежда за неоспорими факти и за постиженията на малките места в България, които се борят да развиват туризъм сами повече от 20 години.

Без желание да помрачавам блясъка на замисъла, отново поставям въпроси, които считам за основателни:

1.     Допустимо ли е, според Вас, държавни ведомства и органи да нарушават Закона за марките и географски означения (ЗМГО) в Република България? Защото използването на наименования за продукта „Смилянски фасул“ в каквито и да е форми (печатни, електронни, аудио) следва да се прави съгласно регистрираната словна марка на известния продукт с регистриран географски произход съгласно ЗМГО е "Смилянски фасул" - марка, регистрирана в Патентно ведомство и вписана с № 59805 в Държавния регистър марките на РБ през 2007 г. и подновена с валидност до 16.12.2024 г., видно от уведомлението на Патентно ведомство до КООПЕРАЦИЯ "ВЗКАЧС Смилян" (прикачено факсимиле на цитираното Уведомление).

2.     Защо Министерството на туризма проявява липса на последователност при наложеното от него с промените в Закона за туризма туристическо райониране на страната, според което съществува Туристически район „Родопи“? Аз лично съм участвал в не една дискусия преди приемането на сега действащото туристическо райониране, на които дискусии бяха изтъквани съществените разлики в туристическия продукт и ресурси на Източни и Западни Родопи, но МТ беше непреклонно за един общ туристически район Родопи. Защо сега в идеята за 12 винено-кулинарни дестинации изведнъж се обособява наименованието „Източни Родопи“?

В телефонният ми разговор със служителката на министерство на 3.11.2017 г. на въпросът ми „Виното ли е водещият продукт при определяне на географският обхват на дестинациите?“ ми бе отговорено, че той има не много голям превес над кулинарията и туристическите забележителности в обхвата на съответната дестинация. Ако това е действително така, предложението ми е дестинация „Източни Родопи“ да бъде променена на „Родопи“, а под нея да бъдат изписани „Хасково, Ивайловград, Кърджали и Смолян“, като така се приобщи и територията на централната част от Родопите, още повече, че както самото Министерство твърди в преслиста си „Този типичен продукт (салата от смилянски фасул) наред с други характерни за региона специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и пр.“ са специфични за целия регион, не само за отделни селища“.

В заключение, изразявам надежда, че ръководеното от Вас министерство ще приеме повдигнатите въпроси като повод за по-висок професионализъм при подготовката на идеи и политики за рекламиране на българския туристически продукт, а не просто като повод за кризисен ПР. Каквото по същество беше публикуваното на сайта на министерството прес-съобщение в отговор на репортажа излъчен по bTV на 5 ноември 2017 г.

Разбира се, отправям покана да посетите Смилян и селищата от района на Горното поречие на р. Арда в удобно за вас време, за да придобиете впечатления от първо лице за устойчивия модел на развитие на туризма в тази част на Родопите.

6.11.2017 г.,                                                                      С уважение,

с. Смилян                                                                         Илия Годев

Страница 1 от 21