Четвъртък, 05 Юни 2014 16:12

Звездно шоу привлича туристи край село Ягнево Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Звездно шоу  привлича туристи край село Ягнево

В най-западната точка на древната цивилизация, бизнесменът Александър Митушев , с над 300 лампички  е пресъздал звездното небе със съзвездията и зодиакалните знаци. На официално откриване  на светлинното шоу в комплекс „Ягнево“ край едноименното кърджалийско село, Митушев представи новата туристическа атракция, за която твърди, че е единствена у нас.  За реализацията на идеята е опънат 15 километра кабел. На фона на увлекателен разказ посетителите се дивят на свалените звезди и луната, която  се отразява във водоема за риболов.

„Преди да бъде построен комплекса, това място беше познато  само на археолозите. Тук е един от центровете на тракийската култура, която изучавам в  Източните Родопи. Първо беше създадена  т.нар. археологическа пътека, която води до една от трите тракийски гробници в този район, датиращи от ІІ-І хилядолетие пр. Хр. Столицата на цивилизацията на скалните хора е Перперикон”, разказа  проф. Овчаров, който бе гост откриването на светлинното шоу. Около комплекса  в „Ягнево“ се намират и скални природни феномени във  вид на  животни, както и пещерата "Утроба" край село Бенковски.

„Насреща беше  абсолютен мрак. От време на време светлините на колите се появяваха като спътници, тогава се роди идеята. След това свалих  видимата част на звездната карта и се получиха  интересни неща – съзвездията Малка и Голяма мечка, Дракон, Лебеда, Делфин, всички значими съзвездия , които са били като пътеуказател в древността. В този район е имало доста сериозни следи на живот от траките – гробници, шарапани, скални култови комплекси, това място е белязано от Бога, всеки го усеща. Светлинното шоу допълва всичко това.“  С тези думи Александър Митушев  описа своето вдъхновение, което е успял да превърне в реалност.

А иначе идеята за отдих и риболов в красивата долина на Ягнево възниква още  през 2004 г. Проектните и строителни дейности  отнемат около 2 г. , през  пролетта на 2007г. туристическия комплекс за отдих и риболов „Ягнево“ отваря врати. Началото е поставено  с изкуствен водоем, зарибен с шаран и пъстърва,  4 луксозни вили с 16 легла и бистро за хранене с 40 места. През следващите години комплексът непрекъснато се обновява и се допълва с атракции. Създават се  собствена зеленчукова градина с биопродукти, както и стрелбище за  трибой – лък, прашка и пушка. Базата  става изходен пункт за множество екопътеки, пешеходни маршрути до близки  природни феномени и археологически обекти. Сега е модерна зона за релакс, с  външен басейн с джакузи и ресторант на открито  със 150 места. В процес на изграждане е хотел с  32 легла, чието завършване се очаква в началото на  следващата година.

Последно променена в Четвъртък, 05 Юни 2014 16:16
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате