Четвъртък, 18 Декември 2014 14:32

Кафявата мечка е безспорна реклама за екологично чист район, смятат експерти Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Кафявата мечка е  безспорна реклама за екологично чист район, смятат експерти

 

Наличието на кафява мечка в региона може да бъде използвано активно  за развитието на туризма в Родопите, смята  Александър Дуцов от Сдружение за дива природа „Балкани“.  В цял свят се използват такива защитени видове за привличане на туристи и създаване на поминък за местното население, посочи експертът. „Почти във всички места, където се срещат кафяви мечки, местните хора  ги използват за  атракция  за привличане на туристически интерес. Много популярно е наблюдението и снимането на мечки, както и организирането на турове по следите на мечките или наблюдаване на места, където те се хранят. Така е в Румъния, Италия , Скандинавските страни, Щатите и др. Родопите съответно също си имат вече своите положителни практики. Девинското Ловно - рибарско сдружение вече от доста време разполага с две наблюдателници, за да може туристите да наблюдават мечки  при чакалата. Това е много добра стъпка, която може да се използва и на други места в района“, каза Дуцов.

Според него  полезно би било да се работи в посока на съпътстващите туризма продукти. „Почти навсякъде, където има мечки, местите общности ги използват като запазен знак за чиста природа, за екологично чисти продукти, за това, че районът им е запазен. Млечни продукти, мед, месни продукти, стават запазени марки.  Магнити , фланелки, сувенири,  стават съпътстващи продукти в туризма. Например в Южна Франция , в Люшон. Там има десет мечки в целите Пиринеи, но в абсолютно всеки магазин в това градче имаше нещо свързано с мечките-сиренето е с меча лапа, бурканите с мед –с мечки. Хората се възползват по всякакъв начин от присъствието на тези животни в района, за да печелят от туристите“, каза още екоекспертът.

Александър Дуцов бе лектор в семинар на регионалната екоинпекция в Смолян на тема “Кафявата мечка-ресурс за развитие на устойчив бизнес в Западните Родопи". Той е организиран в рамките на проект: „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ - Смолян”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” . Представени бяха  постигнатите резултати, както и предстоящите дейности и мерки за превенция и намаляване на щетите от мечки. Участниците обсъдиха добри практики за намаляване на щетите от мечки и едри хищници върху селскостопанското имущество, както и възможността за използването на наличието на кафява мечка  като ресурс за устойчив туризъм и бизнес в региона.

Последно променена в Четвъртък, 18 Декември 2014 14:34
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате