Петък, 16 Октомври 2015 17:01

Министър Ангелкова прогнозира добър зимен сезон Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Министър Ангелкова прогнозира добър зимен сезон

 

С около осем процента спад на туристи приключва летния сезон, заяви в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в 12-тото туристическо изложение „Планините на България-гостоприемство в четири сезона“. Окончателните данни за летния сезон обаче ще бъдат ясни в края на месеца.Намалението на туристите се дължи основно на отлива на руски туристи, който е около 25-30 процента, средно.

"Разбира се имахме много силни месеци юли и август, но имахме и изключително лош месец юни, който не може да бъде компенсиран от юли и август. Към момента вървим с около 8% спад по отношение на лятото. Основно той се дължи на спада на руски туристи, който е около 25-30 % в някои райони на Черноморието, в други по-малко, това е средната цифра“, каза министър Ангелкова.

Спад е регистриран и по отношение на ниско и средно категорийните хотели, което показва, че хората търсят добро качество. За сметка на това пък е регистриран голям ръст в петзвездните хотели, посочи още Ангелкова. Министърът изрази очаквания за  добър зимен сезон, но не се ангажира с цифри, тъй като все още резервациите и записванията продължават. Основно се очакват  турски, гръцки и балкански туристи.

„Аз лично се надявам да има ръст на турските туристи, повече от 30% благодарение на облекченията за визовия режим, които предложихме. Ще продължим да ги пирлагаме необходимите визови облекчения, в рамките на закона. С радост мога да съобщя, че Турция е първата страна, в която МвНР стартира и пилотния проект за издаването на он-лайн визи, което допълнително ще облекчи процедурата и ще има още по-голям интерес към нас. Турция е един от основните пазари за зимен туризъм, заедно с Гърция, Румъния-нашите съседи“, допълни още министърът. Ангелкова заяви, че ще проведе  разговор с транспортния министър, за да има по-актуална информация за това каква ще бъде съдбата на летище Пловдив. Относно летищата Варна и Бургас, министърът каза, че още от началото на годината се работи по създаването на чартърна програма за месеците март, април, май и септември, октомври и ноември. Предстои концепцията да бъде финализирана и изпратена в ЕК за нотификация за държавна помощ. Надеждите са, че  следващата година ще може да се обяви нейния старт.

Ангелкова проведе и среща с представителите на туристическия бранш, за да се обсъди готовността на курорта за Зима 2015/16. 

Последно променена в Петък, 16 Октомври 2015 17:01
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате