Събота, 07 Май 2016 13:43

Над 15 000 гости и туристи се стекоха в Златоград за празника на родопското чеверме Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Над 15 000 гости и туристи се стекоха в Златоград  за празника на родопското чеверме

Над 15 000 гости и туристи посрещна Златоград днес за празника на родопското чеверме. Празникът се провежда за трета поредна година, като целта на местната управа е да се
превърне в ежегодно събитие в началото на май. Около 150 чевермета се завъртяха от ранни зори на огнища на открито в града, представяйки като туристическа атракция приготвянето на деликатеса от родопската кухня. Родопска музика, изпълнения на над 100 каба гайди, концерти на ансамблите „Българе” и „Тракия”  ще звучао в Златоград в
празничния ден. Гостите на града могат да видят  възстановка на приготвянето на традиционни златоградски ястия на открито сред декори в градския парк, пресъздаващи атмосферата на родопски дворове от преди век.

Това е Златоград, това е България. Добре дошли на празника на златоградското чеверме! Вярвам, че ще почувствате какво е песен с душа, че ще усетите силата на българския фолклор.  Нашите песни са половината в гайда родени и са наситени с толкова много любов, която искаме днес да споделим с вас“, каза в приветствието си към гостите кметът на Златоград Мирослав Янчев.

„Голяма радост за сетивата е днес в Златоград  да видиш толкова щастливи хора в красивите български носии, да усетиш аромата на вкусното чеверме под звуците на родопската гайда.  Такава е магията на Родопа планина, затова тя привлича с тази зеленина, със своето очарование и красота. Светъл празник на българщината е днешния ден. България   е жива и ще пребъде със съхранените си традиции, с родопската си песен, с красивите носии, със звучния диалект. Ще пребъде затова, че има възраждане към българщината, към търсенето на автентичните традиции. Защото именно те са ни съхранили като нация през годините“, заяви при официалното откриване на празника областният управител на Смолян Недялко Славов. 

Последно променена в Събота, 07 Май 2016 13:43
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате