Четвъртък, 19 Октомври 2017 17:11

Проблемът с кадрите в туризма зависи от собствениците, според Стефан Шарлопов

Написана от
Оценете
(0 гласа)
Проблемът с кадрите в туризма зависи от собствениците според Стефан Шарлопов
  
 
 От собствениците зависи дали персоналът /в сферата на туризма/ ще напуска, коментира Стефан Шарлопов, председател на УС на BUBSPA /Български съюз по балнеология и СПА туризъм/.  Той участва в дискусия в рамките на провеждащото се в Смолян Международно туристическо изложение „Планините на България- гостоприемство в четири сезона”. Като работодател и собственик на хотели, Шарлопов заяви, че персоналът се задържа с адекватно заплащане. Като по-дългосрочна перспектива за решаване на проблема, управителят на  BUBSPA  представи своето виждане хотелиерите да се обърнат към висшите училища, така  че  бъдещите кадри да преминават практики в хотели и обекти, натрупвайки опит и познания преди още да се дипломират.  Вярвам, че в България има много качествени млади хора, които трябва да обучим, образоваме и да им дадем перспектива за работа,  категоричен е Шарлопов.
 
        Проблемът с кадрите действително е труден, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Според нея  стратегическото, перспективното решение е да развиваме собствените си кадри и да ги мотивираме да остават в България. Тя прогнозира, че и през зимния сезон ще се продължи „проправената пътека” с летните сезонни работници от чужбина. Очакваме по този начин да бъде поне частично решен проблемът и в зимните ни курорти, допълни заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че туристическият бранш иска допълнителни улеснения, за да могат тези сезонни работници да остават за повече от 3 месеца.  По  въпроса се търсят конкретни нормативни решения, за да стане възможно това, според Ирена Георгиева.
 
        Заместник-министърът заяви, че се търсят варианти  за законови промени, които да дадат възможност туристическият бизнес в областта на СПА и балнеология да ползва средства по линия на европейски здравни каси.  Според Стефан Шарлопов, туристическият бранш от сектора СПА и балнеология губи стотици милиони от това, че няма достъп до европейските здравни фондове. Въпрос е на политическа воля и експертиза, за да може това да се случи, смята Шарлопов.
Международното туристическо изложение в Смолян продължава до 21 октомври.
Информацията е на БТА.
Последно променена в Четвъртък, 19 Октомври 2017 17:12
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com
Влезте, за да коментирате