Печат на тази страница
Понеделник, 13 Юли 2020 20:55

Как да се справим с предсърдното мъждене в топлото време Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Как да се справим с предсърдното мъждене в топлото време

Редица проучвания доказват сезонна зависимост на някои заболявания като аритмии, белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза, артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, инсулт. Горещото и влажно време е неприятно за всички хора, но особено трудно се понася от страдащите от fibrillatio atriorum /предсърдно мъждене/. Забелязва се зачестяване на пристъпите от предсърно мъждене, както през студените, така и през горещите месеци.

Това каза д-р Анна Карафилоска, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“. Тя сподели, че и през това лято случаите на пациенти, които се оплакват от предсърдно мъждене, са се увеличили.

Предсърдното мъждене представлява напълно хаотични, бързи и неправилни, некоординирани помежду си фибриларни съкращения на отделни части от предсърдната мускулатура, резултат на ектопични /необичайни/ предсърдни импулси с честота 350 до 600 в минута, които довеждат до пълен безпорядък на камерните съкращения, т.е. до пълна или абсолютна аритмия.

Тя е често срещан здравословен проблем, засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност. Заема второ място по честота след екстрасистолията и съставлява 40% от случаите на всички ритъмни нарушения. То се среща във всички възрасти, но при 94-97% у болни над 40-годишна възраст.

Много пациенти ме питат как горещините стресират сърцето, каза д-р Карафилоска. И обяснението е, че в топлото време се увеличава потенето, което е стандартен физиологичен механизъм за терморегулация в човешкия организъм. Това благоприятства загубата на важни за работата на сърцето електролити като - натрий, калий, магнезий и др. Високите температури повишават честотата на сърдечните съкращения и обременяват работата на сърцето и може да тригерира  /провокира/ предсърдно мъждене.

Ето и нейните препоръки за предпазване на сърцето през лятото:

  • Пийте достатъчно количество течности, защото дехидратацията може да е причина за „излизане от ритъм“.
  • Почивайте - умората и липсата на сън често са причина за пристъпи от предсърдно мъждене. Те нарушават нормалната електрическа активност на сърцето.
  • Избягвайте пиенето на кафе и алкохол. Алкохолът и кофеинът удвояват рискът от fibrillatio atriorum. И двете вещества причиняват дехидратация. Те имат диуретично действие, намаляват съдържанието на течности в организма. Алкохолът понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове, а кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения.
  • Не тренирайте при екстремно високи температури. Топлото време предразполага към спортни активности на открито. Жегата обаче повишава вероятността от възникване на ритъмни нарушения. Потенето, прегряването на организма и физическото натоварване са неблагоприятни за сърцето.
  • Пазете се от прегряване. През лятото случаите на прегряване на организма зачестяват.
  • Внимавайте с COVID-19. Очакванията на епидемиолози и инфекционисти, че топлото време ще унищожи коронавируса и случаите ще намалеят, не се сбъднаха. Затова пациентите с кардиологични проблеми трябва стриктно да спазват дисциплина, дистанция, да мият редовно ръцете си и да се дезинфекцират. Трябва стриктно да проследяват състоянието и в никакъв случай не бива да пропускат посещенията при кардиолога си, за да не получат усложнения, които при всички случаи са по-високо рискови от инфекцията.
Прочетена 2347 пъти
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Влезте, за да коментирате