Печат на тази страница
Събота, 26 Август 2017 20:58

Фахри Молайсенов: Във всяко едно населено място реализирахме по нещо значимо за хората

Написана от
Оценете
(0 гласа)

 

Фахри Молайсенов на празника на Мадан: Във всяко едно населено място реализирахме по нещо значимо за хората

 20170825 194828

 

"Във всяко едно населено място в община Мадан успяхме да реализираме по нещо значимо за хората", заяви кметът на община Мадан Фахри Молайсенов на официалното откриване на празника на града и Ден на миньора. Кметът  подчерта, че сериозно внимание се е обърнало във всички сфери, като здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, култура, спорт и др.

„Въпреки икономическата криза, Мадан намери начин да се развива. Успяхме да рехабилитираме пътища и улици, не само в града, но и в малките населени маста на общината. Изградихме нови детски площадки, спирки и др. Работата ни в тази посока ще продължава. Имаме и осигурено финансиране за нов площад, като освен него ще ремонтираме и двете централни сгради – тази на общинската администрация, която от няколко дни е с нова покривна конструкция, както и читалището“, сподели пред празнуващите Молайсенов.

Той обърна и специално внимание на един друг проект реализиран от община Мадан, а именно сондажът за термалната вода.

„Всички знаете, че през март в Мадан бе открита термална вода. От взетите проби и направените анализи на водата показват, че тя е с много добри качества и лечебни свойства. Тя няма аналог в България“, категоричен бе кмета на Мадан.

Той обясни, че именно в тази посока вече са предприети мерки за развитието на този сондаж, като вижда в него още перспектива за развитието на цялата община. Молайсенов обясни на хората и какви усилия са положени за запазването на лечебното заведение в града и неговото реновиране.

„Най-голямото богатство на Мадан, сте вие, неговите жители, трудолюбиви и сърдечни хора“, добави Молайсенов .

Той бе категоричен, че крачка по крачка община Мадан се доближава до представите за една съвременна и Европейска община.

Кметът не пропусна да благодари на  представителите на минната промишленост, които успяха през годините да спасят рудодобива в града и запазиха работните места на стотици жители на общината.

„Искам да благодаря на всички деятели, които ежедневно работят за запазване на основният ни  поминък в общината – рудодобива. Специално искам да изразя своята благодарност към хората, които в един от най-трудните моменти за „Горубсо“, успяха да предотвратят фалита на дружеството. От тогава до днес, проф. д-р на т.н инж. Николай Вълканов, инж. Румен Цонев и хората им  не пестят сила и енергия и смело инвестират в рудодобива“, добави още Молайсенов.

От своя страна проф. д-р на т.н инж. Николай Вълканов също поздрави жителите и гостите на Мадан с празника.

„За пети път заставам пред вас, като през годините обещавахме, че „Горубсо Мадан“ ще е водещо предприятие. Днес това вече е факт. Само преди дни, директорът му получи награда за фирма с най-висока производителност за 2016 г. – с 33%. Това се случи в последните пет години. Заедно с нашите приятели от КЦМ – Пловдив, ние инвестирахме общо 100 млн.лв. Само през тази година инвестициите възлизат на 15 млн.лв. Това означава, нови машини и технологии и нови възможности, разбира се и по-добро заплащане“, коментира от официалната трибуна проф. д-р на т.н инж. Вълканов.

Той разкри още, че за миналата и настоящата година, „Горубсо Мадан“ е лидер и по производителност в класацията на Минно-геоложката камера.

С приветствие към хората се обърна и областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Преди всичко искам да се обърна към жителите на общината и от свое име, както и от името на правителството и лично от името на премиера Бойко Борисов да ви поздравя по повод празника на града и Деня на миньора. Пожелавам ви много здраве, мир, единение и благоденствие на всички жители на общината“, обърна се към хората Славов.

Областният управител бе категоричен, че правителството има визия за развитие на всяка една община в страната, особено в трудни региони като нашия.

„Нашето правителство има за цел да насърчава местните потенциали и така да създава местна устойчива икономика, защото осъзнава, че тя е основа за социален мир и спокойствие между хората“, добави Славов.

20170825 200109

„Всяка година Мадан съгражда, благодарение на добрата политика на местната власт. Така е било от създаването му като рудодобивно селище“ , заяви народният представител на БСП от Смолянска област Дора Янкова. Тя бе категорична, че самият модел за управление на общината и стигането до всяко селище с дейността на местното самоуправление и правителство е нещо важно.

„Мисля, че трябва да поздравим властта. Мисля също, че нашият природен ресурс е в добри ръце и се управлява и стопанисва добре“, добави Янкова.

Народният представител на ГЕРБ от региона д-р Красимир Събев също приветства своите съграждани с празника.

„Може би политиците сме длъжници  на хората и трябва да се обединим, в такъв момент, когато виждаме, че населеното място и общината върви напред. Надявам се на следващият празник този площад да е преобразен, защото правителството наистина не дели общините на малки и големи  и им предоставя възможности. Именно това правителство преди дни отпусна 1 млн.лв. за площада в Мадан“, коментира д-р Събев.

„Извървяхме един доста труден път през годините. Минахме през най-трудните години на рудодобива, на „Горубсо“ . Устоявахме ги, защото бяхме единни и заедно и успяхме този отрасъл от затихващ и отписан от икономиката ни, да го върнем в икономическото ни пространство и да се развива. Това беше, защото бяхме тук, заедно на площада. Минахме през няколко много важни структури в нашата община, които  също бяха пред  закриване. Това е болницата, Дружеството по заетост и др. Да, но ние отново бяхме заедно и ги устоявахме и те днес са в разцвет“, заяви от трибуната народният представител на ДПС от региона Хайри Садъков, който също е от Мадан.

Той бе категоричен, че община Мадан си има истински стопани в лицето на кмета Хайри Молайсенов и неговият екип, които мислят за развитието на общината.

„Община Мадан е с най-висок коефициент на полезно действие на инвестиции, които предоставя страната ни и Европейският съюз“, категоричен бе Садъков.

С приветствие и поздрав към населението се обърнаха и депутатите на ДПС от Благоевград Елхан Кългов и от Кърджали  Ерол Мехмед.

На официалната трибуна бяха още председателят на ОбС – Мадан Бехчет Сираков, инж. Румен Цонев  - изпълнителен директор на „КЦМ 2000“ АД, изпълнителният директор на „Горубсо Мадан“ АД инж. Сергей Атанасов, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет, Неделчо Бонев – член на надзорния съвет на „Горубсо“.

Между официалните гости на празника на Мадан и Ден на миньора бяха още народните представители на ДПС  Адлен Шефкет и Салиха Емин, кметът на община Мики Република Гърция Джемил Гъмза, кметовете на общините Рудозем , Баните, Чепеларе, Неделино и Белица - Румен Пехливанов, Милен Белчев, Славка Чакърова, Боян Кехайов и Радослав Равански, Изет Шабан  - областен председател на ДПС – Кърджали, Салих Аршински – областен лидер на ДПС – Смолян.

Поздравителен адрес за празника бе изпратен и от президента на Република България Румен Радев.

След официалната част започна и народното веселие на площада в Мадан с оркестър „Пим“, със солист Тинчо Севдалинов. Вечерта, публиката имаше удоволствието да се наслади и на изпълнението на фолк дивата Глория, след което бе и концерт на гръцкия изпълнител Диогенис Франсанас.

За днес са предвидени самодеен концерт на читалищата от община Мадан, веселие с оркестър „Южни ритми” и Митко Дамянов /Пандьо/, естраден концерт на група „Петте сезона” и Стефан Диомов, както и концерт на Алисия  .

Последно променена в Събота, 26 Август 2017 20:59
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Влезте, за да коментирате