Печат на тази страница
Събота, 05 Юни 2021 10:34

В Смолян набират преброители и анкетьори за предстоящото преброяване

Написана от
Оценете
(0 гласа)

В Смолян набират преброители и анкетьори за предстоящото преброяване

 284F4162B 5DA9 42CA 97A1 AC7B77504BAF

Тече кампания за набиране на преброители и анкетьори за предстоящото преброяване в България. Около 30 000 са необходими за цялата страна, съобщи днес на пресконференция в областна администрация Цветан Нанов – главен секретар на НСИ. На срещата с журналистите присъстваха и зам.-областният управител на Смолян Младен Исаев, зам.-кметът Мариана Цекова, Кристина Захариева –директор ТСБ- Юг и Николай Славов- Началник на отдел "Статистически изследвания - Смолян".

„НСИ като държавна агенция изпълнява една национална задача – преброяване на населението и жилищния фонд. Като страна членка, България има задача на всеки десет години да преброи жилищата, населението, условията за живот и бита на населението си. Настоящата година е определена за референтна за преброяване във всички страни членки. Тази година трябваше да се проведе през февруари, но заради пандемията и Ковид мерките, преброяването ще стартира от 7 септември. Ние сме предприели срещи с местните и регионалните власти не само защото има нови областни управители, а и да ги помолим тях и местните власти да ни съдействат, тъй като имаме недостиг на такива хора. Преброяването е важно от него зависи всички следващи политики на всички следващи правителства, които ще се съобразят с това, което отчетем като жилищна наличност, хора, бит и живот. Надявам се, че заедно и този път ще си партнираме, за да направим една моментна снимка на нашата държава“, посочи Нанов. Главният секретар на НСИ посочи, че по-сериозен е недостига в големите градове.  Най-голям проблем е в София, следва Варна и Пловдив. Причините са комплексни, посочи Нанов. Общата сума, която ще бъде платена за преброителите, заедно с осигуровките, възлиза на над 15 милиона лева. 

„Нашето мото е: „Включи се, защото си важен!“- Миналата година имаше кампания във връзка с набиране на преброители, която вървеше много добре. Събрахме необходимия брой преброители, но преброяването беше отложено и се налага всички те да си потвърдят участието. Колегите се свързаха с тях по телефона, но една част от тях са потвърдили, други са се отказали. За нас наистина е много важно да си намерим преброители и да си свършим качествено задачата. От информацията която ще получим, се правят всички местни политики. От броя на местното население зависи броя на детските градини, броя на учителите“, каза Кристина Захариева.

Кандидатите, които желаят да се запишат като преброители трябва да имат навършени 18 години, средно образовани, чисто съдебно минало. 

 За община Смолян са необходими 213, като до момента има набрани  109 души за преброители. До 10-ти юни ще се приемат заявления в деловодството на общината. 

 „От 7 септември до 17 септември ще се проведе електронното преброяване. Нашата надежда е това да се случи в по-висок процент. Защото за тях ще е доста по-лесно и по-удобно. Преброител няма да влиза в къщата и да им задава въпроси. От системата щ е се генерира електронен код, който може да си го отпечата или да си го запише на хартия. Задължението му ще бъдиу когато дойде преброителят, да му подаде кода“, обясни Цветан Нанов.

 Ако хората нямат желание или възможност да се преброят електронно, от 18 септември до 3 октомври, тази дейност ще се извършва от преброител.

„За тези, които ще преброяват ще има икономическа полза. На теория за един участък може около 400 лева на участък, но ако преброи още един или два участъка, може да се стигне до сума над хиляда лева“, посочи Николай Славов от ТСБ-Смолян. 

Важен акцент в това преброяване е наличната  възможност  да се преброим от телефона си. Системата е разработена така, че да става много лесно, посочиха още представителите на НСИ.

Последно променена в Събота, 05 Юни 2021 10:35
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате