Печат на тази страница
Понеделник, 20 Октомври 2014 22:28

Клуб „Хоро” отпразнува 10 годишен юбилей Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Клуб „Хоро” отпразнува 10 годишен юбилей

 

 На юбилейния си концерт-спектакъл Клуб „Хоро” към читалище „Орфееви гори -1870” – Смолян с ръководител Русанка Бодурова събра в зала №1 на Родопския драматичен театър „Н.Хайтов” много свои приятели и почитатели на българския фолклор. Идеята, възникнала преди 10 години да се даде възможност на желаещите да учат и играят български хора за удоволствие, прерасна в утвърдена формация с признати постижения. Многобройните прояви и участия на смолянския клуб го направиха популярен и му спечелиха не само завиден брой награди и отличия, но и още повече приятелства в цялата страна. Обикновени любители на българското хоро, хора с различни професии и от различни възрасти, които никога не са танцували, играят не само за релакс, но се изградиха и като сценични изпълнители. За да поздравят юбилярите, пристигнаха групи от сродни клубове от Варна, Стара Загора, Бургас, Ловеч, Мадан, Чепеларе, Девин, Рудозем,Момчиловци, Могилица, Върбина.

С разнообразната си програма от различни фолклорни области самодейците покориха сърцата на зрителите, които си тръгнаха развълнувани от досега с богатството на българския фолклор. В продължение на два и половина часа феерия от бързи и бавни ритми, багри, носии, родолюбие, преклонение пред традициите изпълни сцената и разпръсна настроението сред публиката. Самодейците – от най-малките деца до възрастните пенсионери, показаха завидни танцови умения, овладени под ръководството на Русанка Бодурова, режисьор-постановчик на юбилейния концерт. Родопчани доказаха, че могат да играят не само родопски хора, но владеят и специфичните стъпки на тракийски, шопски, македонски, северняшки и добруджански танци. Градусът на емоциите се вдигна още повече от песните на специалния гост – народния певец Илия Луков, приятел и кръстник на Клуб „Хоро”, носител на българския дух. На финала с песента „Русанка хоро водеше” се изви общо хоро на сцената от участници и зрители.

Юбилярите получиха многобройни поздравления, подаръци и цветя. Поздравителен адрес  и парична награда за достигнатите постижения от името на кмета на община Смолян Николай Мелемов поднесе Венера Аръчкова, директор „Финансово-счетоводна дейност и бюджет”. Вашата танцова формация съумя да обедини много любители на танца и да създаде свой репертоар, се казва в кметското поздравление. Отправят се пожелания Клуб „Хоро” да продължава да радва хората и да ги връща към извечните  ценности на фолклора, да завоюва нови успехи и добруване от сърце!

Празникът се пренесе от сцената в неформална обстановка, където хороигралците бяха поздравени и от холандското семейство Селин ван Дулкен и Мейс Мюлер, почетни граждани на смолянското село Момчиловци за своите заслуги в разпространението на българския фолклор и традиции. 65-годишният Мюлер свири на родопска каба-гайда, а съпругата му Селин изпълнява родопски песни. От 5 години те са жители на родопското село и продължават да овладяват родопския фолклор.

Последно променена в Понеделник, 20 Октомври 2014 22:28
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате