Печат на тази страница
Събота, 14 Март 2015 18:00

Отпускат 100 места за безработни, от понеделник описват нуждаещите се от дърва Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Отпускат 100 места за безработни, от понеделник описват нуждаещите се от дърва  описват нуждаещите се от дърва  

 

Отпускат се 100 места за безработни, които да бъдат наети по социални програми в област Смолян и да се включат в дейностите по възстановяването на областта от бедствието. От понеделник горските започват да описват нуждаещите се от дърва за огрев, на които ще бъде предоставена падналата през последните дни дървесина. Това стана ясно при посещението на Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя взе участие в заседание на Областния кризисен щаб в Смолян. Тези искания бяха поставени пред нея и тя на момента се свърза със своите колеги – министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на земеделието Десислава Танева. Министър Танева се е разпоредила максимално бързо да се започне маркиране на падналите дървета. 

Пред журналисти Лиляна Павлова съобщи, че още 75 населени места в нашата област са без ел. захранване. Според уверенията, които тя е получила, ток поне за 50% от тях ще има до края на седмицата. „Там, където не може да се осигури електричество, ще им закарат генератори“, посочи министър Павлова.

От републиканските пътища единствено затворен е все още проходът Превала. От страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ осигуряват машини и пълна подкрепа за почистване и пробиване на общинската пътна мрежа. Срокът за включване на 101-ви Алпийски батальон в дейностите по възстановяване на нормалния живот след бедствието беше до края на тази седмица, но е удължен.

В момента най-усилено се работи в общините Неделино и Баните. „Надявам се пътят от Загражден към Пловдив, както и Неделино – Гърнати до утре сутринта да бъдат пробити. Във всички населени места се работи, но това са най-належащите въпроси“, посочи Павлова.  По думите й мобилните оператори са се оказали неподготвени за ситуацията, но се надява този проблем поетапно да бъде преодолян.

Личното й впечатление за общинската пътна мрежа в Смолян бе, че настилките са почистени до черно. „Работата е свършена при спазване на всички нормативи, особено при тежки зимни условия. Впечатленията ми са изключително добри, което не мога да кажа със сигурност за някои други места в съседни области. Различен е подходът, различна е мобилизацията на екипите. Тук виждам една изключителна добра мобилизация и изключителна координация на екипите“, подчерта министър Павлова. И добави, че координацията между институциите на местно ниво е била изключително добра. 

От своя страна областният управител Недялко Славов съобщи, че следващата седмица ще се проведе заседание съвместно с кметовете на общини, на който ще бъде направен анализ на всичко, което се случи от миналия петък насам. „Когато имаме правителство и държава зад гърба си, тогава са и видими резултатите, колкото и да не ги признават нашите политически опоненти“, отбеляза Славов.

По време на срещата с журналисти освен областният управител присъстваха двамата заместника Андриян Петров и Зарко Маринов, кметът на Смолян Николай Мелемов, ръководители на институции и фирми, които участват в кризисния щаб.

След пресконференцията министър Павлова се качи до затворническото общежитие, където проследи товаренето на свещи и храни от първа необходимост за жителите на откъснатото село Мугла – хляб, олио, макарони, брашно и др. пакетирани продукти. Помощите ще бъдат закарани утре сутринта.

Виолина Чолакова Областна администрация – Смолян

Последно променена в Събота, 14 Март 2015 18:00
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате