Печат на тази страница
Четвъртък, 08 Юни 2017 17:39

Паметници на културата в Смолян са застрашени от разруха

Написана от
Оценете
(1 глас)

Паметници на културата в Смолян са застрашени от разруха

 

vlcsnap-2017-06-08-17h31m21s589

Къщи от 19  век в Смолян са застрашени от разруха. Някои от тях  са паметници на културата, но наследниците не предприемат мерки за укрепването им.

Една от тях е и  Коста -Радевата къща в Долно Райково. Постройката е опасна, защото се намира на една от натоварените улици в Смолян. На практика общината не предприема нищо, защото има наследници, а сградата не може да бъде съборена като опасна, защото е паметник на културата.

Заместник-кметът на Смолян Марияна Цекова заяви, че общината е изпратила стотици уведомителни  писма до наследници на такива къщи, но те отказват да ги получават.

 „Според мене след като е реституирано това нещо, всеки би следвало да си спазва закона за собствеността и да се грижи за собствеността, или най-малкото което е да се инициира някаква законодателна промяна да се придобие собственост било то от държавата или общината на такъв вид сгради и то на разумни цени“

Преди време общината вложила средства в укрепването на тази сграда, но наследниците я осъдили за това. В окаяно състояние е и Пангаловата къща, която е била музей преди време, събирал хиляди туристи

Последно променена в Четвъртък, 08 Юни 2017 17:39
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате