Печат на тази страница
Събота, 09 Септември 2017 13:54

Българи и китайци правят обща ферма в Родопите, оставиха послание за идните поколения

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Българи и китайци правят обща ферма в Родопите, оставиха послание за идните поколения

 

Символичната първа копка на новата ферма с мандра бе част от програмата на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци

 

image-0-02-04-c4fc12bab86250e7d68e851804cdcd3e0da242bde0b8de138c19aabe0c963e1e-Vimage-0-02-05-90b066fb8938e648e6aa7e179ccfa196755d24de35becc3c44c65b451bfada30-V

 

Символична първа копка на нова ферма с мандра „Момчиловци – Брайт“ бе направена днес край родопското село. В основата й представителите на китайската компания, произвеждаща мляко с името на селото и българските домакини, написаха послание за идните поколения, отправено от двете страни.“ По наша българска традиция , когато се полага основа на един такъв проект, полагаме посланието на бъдещето. Тази капсула на бъдещето ще бъде заровена с този камък в основите на сградата“, обясни пред гостите от азиатската държава Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай.

 Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът  да започне напролет. Гостите от далечната държава дадоха висока оценка за новия проект като изразиха убеждението си, че новата мандра ще привлича голям интерес от туристи от страната и чужбина. А чистата природа е още един плюс за подобряването на качеството на продукта.

„Освен възможността да развиваме туризма и хотелите да се пълнят, фестивалът дава възможност за изграждане на мандра с ферма , която е само на 2 км. от самото село, една  българо-китайска инвестиция. Всеки турист може да дойде и да види как се заквасва млякото, да опита млечни продукти в демонстрационния център в мандрата. Този продукт очертава една нова възможност за развиване наподобен род туризъм в Момчиловци“, каза кметът на селото Сийка Суркова.

Китайските гости имаха възможност лично да опитат традиционни  млечни продукти, местно производство от Момчиловци. След това наблюдаваха конни състезания, които са нов елемент в празничната програма.  Всеки желаещ можеше да поязди във фермата на Ивайло Данчев, а звукът на родопска гайда огласяше поляните.

Фестивалът на киселото мляко продължава и утре. Днес предстоят  редица забавни състезания като най- бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран  и скоростно изяждане на кисело мляко.

Тази вечер  ще бъде проведен  и Националният конкурс “ Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Фолклорна програма от Родопите ще поддържа настроението на гостите по време на фестивала. 

Последно променена в Събота, 09 Септември 2017 13:54
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате