Печат на тази страница
Понеделник, 10 Юни 2019 17:49

Държавен архив – Смолян организира Ден на отворените врати по повод 9 юни – Международният ден на архивите Избрана

Написана от
Държавен архив – Смолян организира Ден на отворените врати по повод 9 юни – Международният ден на архивите
 
Държавен архив – Смолян организира Ден на отворените врати по повод 9 юни – Международният ден на архивите. Той беше посетен от възпитаници на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян, от Vб, VІІІа – хуманитарни науки и ХІб клас. Учениците имаха възможността да се запознаят с архива като институция – “Хранител на историческата памет”. Те разгледаха уникални документи и снимки, съхранявани в учрежденски и лични фондове. Представени им бяха и онлайн платформите на Държавна агенция “Архиви”. Техни ръководители са г-жа Дафинка Николова и г-жа Славка Палагачева.
Г-жа Славка Палагачева е дългогодишен приятел на архива. Ежегодно тя запознава своите възпитаници с институцията Държавен архив – Смолян и “съкровищата”, които се съхраняват с нея. Традиционно архивните служители работят с ръководения от нея Клуб “Съхрани българското”. През 2018 г. семейството й дарява документи и снимки на техния родственик и смолянски общественик Георги Палагачев. Не на последно място, тази година на матурите по история нейните ученици получиха отлични резултати. Поради тези причини, Държавен архив – Смолян реши да я обяви за “Приятел на архива” за 2018 г. Нейната номинация спечели сред останалите номинации на архивите в страната и днес тя получи в София своето отличие „Приятел на архивите 2018 г.“.
И друга номинация на Смолянския архив спечели. В категорията “Служител на годината” (за 2018 г.) беше отличена бившия началник отдел – Зоя Начева, с еднакъв брой гласове с гл. експерт Мария Новакова от Държавен архив – Видин.
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате