Печат на тази страница
Неделя, 25 Януари 2015 10:36

Недялко Славов: Вече съм по-спокоен за европроектите на Неделино Избрана

Написана от

Недялко Славов: Вече съм по-спокоен за европроектите на Неделино

 

Вече съм по-спокоен по отношение на европейските проекти в Неделино. Това заяви областният управител Недялко Славов в края на двучасовата среща, която заедно със заместника му Зарко Маринов проведоха с общинското ръководство и част от съветниците в родопската община. Форумът се състоя в петък по инициатива на Славов. Предизвикана беше от множеството сигнали за възможен провал на и санкции  по европейски програми.  „Решихме да дойдем на място, за да не идвате в Смолян, както и тази среща да бъде открита, за да покажем, че няма какво да крием от хората. Но аз наистина съм притеснен от това, което се развива като ситуация. Темата, която искам да дискутираме, е свързана единствено с изпълнение на европейските проекти. По всякакви други въпроси, които ви вълнуват и са от компетенцията на местното самоуправление, аз не мога да вземам отношение, освен за това дали са законосъобразни решенията на Общинския съвет, каквито са моите правомощия“, каза още в самото начало областният управител. Той подчерта, че няма да се изказва по темите за целесъобразност на местните дейности, защото има разделение на властите в България. Не скри обаче тревогата си от напрежението между общинската администрация и мнозинството в местния парламент. „Според мен това напрежение неминуемо ще  рефлектира и върху изпълнението на европейските проекти. Втората причина, поради която съм тук, е, че усещам опити и на двете страни областният управител да бъде въвлечен като арбитър. При нас започват да постъпват жалби от най-различно естество - къде основателни, къде не. За всяка от тях ние ще се произнасяме поотделно, но да се въвлича областният управител в споровете като арбитър, няма да позволя“, допълни Славов. Той поясни, че ако се наложи да съдейства за удължаване на сроковете, би го направил само ако е убеден, че на местно ниво е създадена добра организация за изпълнението им. „Когато дам съгласие, срокът за някои от тях да бъде удължен с 2  или 3 месеца, аз трябва да дам гаранциите пред фонд „Земеделие“ и Управляващия орган, че наистина в рамките на тези 2-3 месеца ще приключим. Но ако нямам подобни гаранции, няма да дам съгласието си за удължаване“, бе категоричен управителят.

Последваха доклади по всеки от 26-те проекта на обща стойност около 25 млн. лева, по които общината работи. Той бе направен главно от юриста на местната управа Евгени Велков. Своите становища за хода на дейностите дадоха и представители на изпълнителите и строителния надзор. От изявленията на общинските съветници, участващи в срещата, стана ясно, че са те са поискали справка за европроектите от общинското ръководство преди два месеца, но не са получили отговор. Оказа се, че те научват за за хода на проектите на петъчната среща.

От доклада се разбра, че ще се наложи удължаване с два месеца на срока за изпълнение само на проекта за спортен комплекс в Неделино и спортна площадка в село Средец. Останалите са в ритъм.

Зам.-председателят на Общинския съвет Бисера Хаджиева декларира, че ОбС няма да се окаже пречка за изпълнението на проектите. Ще се свикват, ако е необходимо извънредни сесии в рамките на 3 дни, за да се вземат необходимите решения за извършване на плащания или теглене на целеви кредити по европроектите.

„Мисля, че направихме добра първа стъпка. Вие като общински съветници получихте достатъчно информация за европейските проекти. Аз не виждам пречка тя да бъде предоставена на всички съветници, за да се вземе полезното решение, дори за поемане на общински дълг“, отбеляза в края на срещата Славов. „В подобна битка победител няма да има. Ще бъдете губещи всички. И се надявам, че колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре. А времето, което остава до местните избори и до края тази година, по-добре го използвайте за градивни неща“, посъветва той. По думите на областния управител 80% от пътя до крайната реализация на тези проекти е извървян. Трябва да се извърви и останалата, по-малката част до крайната цел, за да получи населението придобивките, от които се нуждае.

Пресцентър областна администрация

rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате