Печат на тази страница
Събота, 20 Май 2017 12:32

Планинарска среща в памет на смолянския алпинист Христо Христов

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Планинарска среща в памет на смолянския алпинист  Христо Христов

20170520 104046

Традиционната Планинарска среща в памет на алпиниста се проведе на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”.  Христо Христов преди 13 години изкачи Еверест и остана завинаги под върха. Планинарската среща  започна с изпълнение на гайда от Стамен Гърбелов, близки и приятели на Христо Христов сведоха глави в негова памет.

 „ 13 години,  откакто нашия приятел си отиде, но той е между нас.  Сънуваме го, спомняме си за него. Той продължава да е жив в нашите сърца. Виждам в очите на децата как ги привличат въжетата и това ме радва. Красотата,  която ни дава планината ни води напред и желанието на човека да изкачва върхове никога няма да угасне”. Тези думи сподели Сотир Стойчев,  алпинист и приятел на Христо. „На Родопите и България трябват хора като Христо“, посочи пък при откриването на събитието Марин Захариев, зам.-кмет на Община Смолян.

Общината осигурява  безплатен транспорт  от храм „Св.Висарион Смоленски” и обратно. С помощта на инструктори, от 10 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. С безплатен достъп са  изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей. От 14,00 часа ще бъдат наградени най-добрите млади катерачи и ще бъде закрито състезанието. Над  100 деца участват в планинското катерене, а състезанието преминава с много емоции.    

За поредна година турнирът се организира от община Смолян, местният клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Сдружение „Свободно европейско общество.

Христо Христов направи безкислородно изкачване на Еверест на 20 май 2004 г. и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „ Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.

 

20170520 104730

Последно променена в Събота, 20 Май 2017 12:32
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате