Печат на тази страница
Петък, 01 Септември 2017 13:58

Спортната зала в Смолян ще носи името на Величко Чолаков

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Спортната зала в Смолян ще носи името на Величко Чолаков

 

Спортната зала в Смолян вече ще носи името на бронзовия медалист от олимпиадата в Атина Величко Чолаков, който напусна този свят на 20 август на 35 години. Общинският съвет в Смолян, прие единодушно предложението на кмета на общината Николай Мелемов, спортното съоръжение да носи името на един от най-големите щангисти на България и единствен медалист на този етап в тежката категория от олимпийски игри.

„Величко Чолаков беше водеща фигура в спортните среди на Смолян. Имаше добра методика за Подготовка на състезатели, добри идеи за развитие на спортната база на града. Мястото, където преминаваше неговия живот, беше спортната зала, където е и базата на клуба по вдигане на тежести. Затова правя предложение в негова памет и за вдъхновение на всички наши съграждани, които в бъдеще ще се посветят на спорта, Спортна зала – Смолян да носи името на Величко Чолаков“, са част от мотивите на градоначалника за именуване на залата.

Общинските съветници решиха да отпуснат и финансова помощ на семейството на Чолаков в размер малко над 1 000 лв.

Величко Чолаков, когото всички с възхита наричаха Железния, е роден на 12.01.1982 г. в Смолян. Започва да се занимава с щанги на 12-годишна възраст. Връх в спортната му кариера са бронзовият медал от Олимпийските игри в Атина през 2004  г., сребърният медал от световното първенство по вдигане на тежести във Ванкувър през 2003 г. и европейската титла на първенството в Киев през 2004 г.

След края на състезателната си кариера, той става треньор в клуба по вдигане на тежести в Смолян,  където поема щафетата от своя дългогодишен треньор Костадин Грозданов.

Последно променена в Петък, 01 Септември 2017 13:58
rodopinews 2

Последните от rodopinews 2

Влезте, за да коментирате