Туризъм

Туризъм (558)

Неделя, 03 Март 2024 13:48

Стотици се спуснаха в носии на Пампорово

Написана от
Стотици се спуснаха в носии на Пампорово
 
IMG 6804
сн.Виктор Пашов
 
Стотици скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха от връх "Снежанка" в Пампорово. Курортът за осма година отбелязва 3-ти март с инициативата „Голямото ски спускане с носии“. В нея  се включиха участници от всички възрастови групи. По време на празничното скиорско шествие, участниците развяха българския трибагреник, под звуците на родопски гайди и тъпани.
Участниците създадоха красива и патриотична атмосфера, която от пистата се пренесе на хоро на ски плац „Студенец“. Тази година домакините от „Пампорово“ АД подготвиха богата музикална програма. Военният духов оркестър създаде празнично настроение, а певицата Татяна изпълни любими народни песни. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.
Община Чепеларе с два обекта – част от 100-те национални туристически обекта на България
 
 
Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България.
Решението е било взето на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).
Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев - председателя на БТС.
При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.
НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.
Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.
След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти: 1. Белене - Антична митница „Димум” и лагер „Белене” 2. Пловдив - Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” 3. Попово – Исторически музей 4. Севлиево - Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище 5. Стрелча – Исторически музей 6. Рожен - Национална обсерватория и Чепеларе - Музей на родопския карст 7. София - Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.
Музей на родопския карст
НАО БАН Рожен
Понеделник, 12 Февруари 2024 12:48

Големи намаления от началото на март в Пампорово

Написана от
Големи намаления от началото на март в Пампорово
 
От 5 март до края на зимния сезон в курорта влизат в сила нови по-ниски цени на лифт картата, ски пакетите и хотелското настаняване в петзвездните хотели Орловец и Перелик.
Цената на еднодневната лифт карта за възрастен (от 22 до 65 години) става 75 лева, за младежи (от 12 до 22 години) и възрастни над 65 години – 59 лева и за деца (от 7 до 12 години) - 45 лева. Лифт картата в пакет с оборудване ще бъде на цена от 85 лева за възрастен, 64 лева за младеж и 50 лева за дете на ден.
С цел стимулиране на повече активности сред подрастващите, от 5 март Пампорово обявява ексклузивни пакети за деца и младежи и увеличава възрастта в категория младеж от 18 на 22 години. Пълните ски пакети за минимум два дни, които включват целодневна лифт карта, оборудване и 4 часа ски обучение в група, започват на цени от 88 лева за дете и 121 лева за младеж да ден. Заниманията за най-малките в детската ски градина на ски център Малина ще бъдат на цена 40 лева полудневно обучение и 70 лева за целодневно обучение с включен обяд. Ски услугите се предлагат в гардеробите на Пампорово АД.
От 5 март петзвездните хотели Перелик и Орловец също обявяват специални мартенски пакети с 50% отстъпка при престой в дните от Неделя до Четвъртък на цени от 80 лева на човек на ден. Атрактивни намаления и специални семейни оферти за хотел Орловец са актуални още през февруари в т.нар. Family days от 25 до 29 февруари 2024 г. До края на сезона гостите на двата хотела могат да се възползват от безплатен детски кът с анимация в хотел Перелик. Резервация може да се направи бързо и лесно на www.pamporovo.me, сайтовете на хотелите или телефон 0700 17 702.
Условията за зимни спортове в Пампорово са добри. В курорта работят 13 лифтови съоръжения и 15 писти, детски парк на ски център Малина и нов снежен парк на южните писти, които се поддържат и обработват ежедневно. Благодарение на стабилната основа от изкуствен сняг, ски зоната през март се очаква да бъде стабилна с добри условия за ски и сноуборд.
И тази година през март Пампорово е домакин на няколко събития и спортни надпревари. Месецът стартира с традиционно за курорта спускане с български трибагреници и носии, с което ще бъде отбелязан националния празник 3 март. Младите надежди ще премерят сили и демонстрират умения в състезания за купи „Пампорово“, „Амер спортс“ и „Радо Янков“, а в края на месеца курортът ще бъде отново домакин на традиционната зимна студентска универсиада. Зимният сезон в Пампорово се планира да продължи до края на априлската ваканция.
 
Този уикенд Пампорово става арена на световна надпревара по сноуборд паралелни дисциплини
 
Големи намаления през март на всички ски услуги в курорта
 
Остават броени дни до старта на първата световна купа от календара на ФИС в Пампорово, която ще се състои на 20 и 21 януари. Домакините се готвят да посрещнат едни от най-добрите състезатели от цял свят в най-имиджовата за региона спортна проява в историята. Представители на десетки нации с традиции в зимните спортове, световни и олимпийски медалисти, ще премерят сили и умения на писта „Стената“.
За радост на всички българи участие в надпреварата на родна земя ще вземе най-добрият ни състезател в дисциплината Радослав Янков. Пампорово очаква да посрещне хиляди почитатели на атрактивната дисциплина и фен клубове на местната звезда от Чепеларе.
В дните на състезанието всички ски центрове в курорта ще работят в нормален режим. На 20 и 21 януари ще бъде ограничен единствено транспортния достъп до ски плац Студенец, поради промяна в организацията на движение за частни автомобили. На всеки 15 минути ще има организиран безплатен превоз от централната част на курорта до стълбите на ски център Студенец и ски център Малина. За гостите на Смолян и Чепеларе са предвидени регулярни автобуси до Пампорово и обратно.
С цел стимулиране на повече активности сред подрастващите, от 5 март Пампорово обявява ексклузивни пакети за деца и младежи и увеличава възрастта в категория младеж от 18 на 22 години през месец март. Пълните ски пакети за минимум два дни, които включват целодневна лифт карта, оборудване и 4 часа ски обучение в група, започват на цени от 88 лева за дете и 121 лева за младеж да ден. Лифт картата в пакет с оборудване ще бъде на цена от 85 лева за възрастен, 64 лева за младеж и 50 лева за дете на ден. Големите намаления от 5 март важат и за лифт картите, като цената на еднодневна лифт карта за възрастен става 75 лева, за младежи – 59 лева и за деца - 45 лева. Заниманията за най-малките в детската ски градина на ски център Малина ще бъдат на цена 40 лева полудневно обучение и 70 лева за целодневно обучение с включен обяд. Подобни драстични намаления на ски услугите в Пампорово за месец март се правят за първи път. Всички гореупоменати ски услуги се предлагат и изпълняват в гардеробите на Пампорово АД.
Петзвездните хотели Перелик и Орловец също обявяват специални мартенски пакети с 50% отстъпка при престой в дните от Неделя до Четвъртък.
 
Повече информация виж и следи на www.pamporovo.me.
Писта „Стената“ в Пампорово е готова за Световната купа
 
Писта „Стената“ на която ще се проведат двата старта за Световната купа по сноуборд за мъже и жени на Пампорово (20-21 януари) е готова на 100%. Това съобщи директорът на СК Виктор Гичев, който подготвяше трасето съобразно всички изисквания на ФИС.
Финалната зона на „Студенец“ също е завършена. Организатори на мащабното събитие са БФСки и "Пампорово" АД.
В четвъртък и петък на тренировъчната писта в Пампорово ще се проведат и официалните тренировки.
Първа за стартовете в родопския курорт пристигна трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка. За чехкинята това ще са първи състезания за Световната купа по сноуборд този сезон. До сега тя караше само в скоростните дисциплини на алпийските ски за СК.
В родното си Чепеларе вече е и единственият българин носител на Световната купа на ФИС Радослав Янков. Той се прибра сутринта от Бад Гащайн, където снощи зае осмо място в старта за СК в дисциплината паралелен слалом.
„На четвъртфинала в Бад Гащайн рискувах максимално, но допуснах грешка и не успях да продължа напред. Вече съм си в България и се вълнувам се, че ще карам пред родна публика и то в първите стартове за Световната купа в Пампорово. Знам, че пистата е подготвена по перфектен начин и ще задоволи очакванията на всички. Надявам се да старта два много хубави старта, както за състезателите така и за публиката. Призовавам всички, които имат възможност да се дойдат събота и неделя в Пампорово и да подкрепят българските състезатели“, коментира при прибирането си от Австрия Радослав Янков.
Вторник, 16 Януари 2024 18:54

Знамето на Чепеларе се развя в Антарктида

Написана от
Знамето на Чепеларе се развя в Антарктида

Родопчанинът Марчо Паунов и алпинистът Дойчин Боянов превзеха връх Чепеларе на ледения континент
 
 419257911 7449479765084694 3796197202495472830 n
 
Знамето на Чепеларе се развя от върха, носещ името „Чепеларе“ в планината Тангра на остров Ливингстън в Антарктида. Паметният акт е дело на чепелареца Марчо Паунов и един от най-известните ни алпинисти – Дойчин Боянов. Двамата изкачват връх Чепеларе на 14-ти януари т.г.
Чепеларе е покрит с лед връх, разположен на 900 м н.в. в хребета Фрисланд. Получава това име в чест на град Чепеларе през 2002 г. Българско картографиране на върха е направено през 2005 и 2009 г.
„Това беше една моя мечта, която преследвам от три години! Никога до сега този връх не е изкачван и с това станахме първите двама човека стъпили на него. Ледниковите пукнатини се простират по цялата планина, което прави върховете в нея изключително недостъпни и опасни“, сподели в профила си във Фейсбук 35-годишният Паунов.
Чепеларецът е част от логистичния състав на експедицията ни в Антарктика за трета поредна година. Работи на товарна въжена линия, която изгради за превоза на строителни материали през зимата на 2022 г. Паунов монтира въжена линия с дължина 100 метра. Тя е построена с цел да пренася материали за изграждането на лабораторен блок за научните проучвания на базата ни, като е проектирана в олекотен вариант от Паунов. От България са закарани 11 тона материали за строежа й.
 
За първото си пътешествие на ледения континент родопчанинът беше поканен от Българския антарктически институт, след като се впечатлили от професионализма му по монтиране на въжени линии за туризъм и товарни линии в Родопите. Паунов е монтирал в Родопите въжени линии за ЕВН на трудно достъпни места и поддържа край Чепеларе въжена линия от 600 метра за комбинирано спускане по алпийско колело и тролей. Въздушната атракция е най-дългата в страната, тъй като към 400 метра спускане има и 200 метра, в които туриста се движи със специално колело по въжето.
 
„Благодарен съм за доверието на Христо Пимпирев и Йордан Йорданов. Всичко става благодарение на тях, логистиката там е много трудна, тези хора минават през страшно много проблеми, за да съществува нашата база, борят се за спонсорство, ползваме чужди кораби, без тази логистика и без този труд на тези хора, няма да имаме научна дейност там“, казва Паунов. Той споделя, че за лифта към базата ни „Климент Охридски“ на Антарктида трябвало да планира всичко необходимо по снимки и разкази, тъй като нямало как да се запознае с терена. „Вече бяха налели фундаментите на долната станция, опънахме 100 метра мобилна въжена линия с капацитет на товароносимост от 1 тон за пет дни. Там има отбор от кадърни момчета, които поддържат базата, с тяхна помощ я направихме. Дълго ще се ползва това съоръжение. За мен беше голямо предизвикателство, непознато място на 16 000 км“, казва Паунов.
Той е работил в Швейцария, но се връща да работи в родния край. От дете го привличат екстремните занимания – пещерняк е и катерач. Иначе е завършил инженерна физика и обича да свири на каба гайда.
Английски, ирландски, балкански туристи преобладават сред чуждестранните клиенти в Пампорово
 
Английски, ирландски, сръбски, румънски, турски, гръцки туристи са основните чуждестранни клиенти в Пампорово и през този зимен сезон, според информация от "Пампорово" АД.
Българските ваканционни групи преобладават като туристи в Пампорово и област Смолян както през ски сезона, така и целогодишно, сочат данни на хотелиерски сдружения от областта. Наред с традиционните британски и балкански клиенти, сред почиващите чуждестранни туристи тази зима в хотели в област Смолян са регистрирани пътуващи от по-далечни дестинации като Исландия, Египет, Австралия, Китай, Чили, Обединените арабски емирства и др., заявиха за БТА от Териториалното статистическо бюро в Смолян.
Потокът от чуждестранни туристи през този ски сезон се запазва около нивата през миналата зима, информира Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Според него се наблюдава известно увеличение при румънските, гръцки и сръбски групи. Зимният сезон се очертава като добър, уточнява Беляков. В периода от 15 януари до 4 март курортът ще е пълен с туристи, съдейки по резервациите и записванията, допълва той.
Пристигането на туристи от нетипични за Пампорово и региона пазари се обяснява с разрастващия се през последните години дял на клиенти, организиращи сами ваканциите си без посредничеството на туроператори. През миналата зима в област Смолян са почивали туристи от Китай, Индия, Австралия, Грузия, Бразилия, Канада, САЩ.
 
Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания
 
Фондът за развитие на летище Пловдив, в който членуват общините Пловдив, „Родопи“ и Чепеларе, преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.
"Управителният съвет на Фонда очаква да се присъединят още общини, а от настоящите членове се очаква да заложат в бюджетите си за 2024 година договорените вноски, които се равняват на един лев на жител. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии.
Изключителен интерес има и към чартърните полети от Белфаст до Пловдив. По план пристигат и много английски туристи с новата редовна авиолиния от Манчестър."
 
Вижте повече в споделената публикация от Bgtourism.bg
Министър Зарица Динкова даде старт на ски сезона и откри новия шестседалков лифт в Пампорово
 
 1 9
Очакваме силен зимен сезон, миналогодишният беше най-силен след 2019 г. Метеорологичните условия показват добри перспективи и записванията. Ние сме в постоянен контакт с бизнеса. Още от септември работим заедно по подготовката на сезона. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на откриването на ски сезона и новия шестседалков лифт в Пампорово.
„Съвременният туризъм изисква все повече иновации и модернизация. Те се случват и при нас, макар и по-бавно. С общи усилия - държава, местна власт и частни инвеститори, ще подобрим инфраструктурата, но не бива да забравяме, че в туризма най-ценни са хората. Те са тези, които създават отношението и духа на едно място.“, посочи министър Динкова.
„Оценявам изключително усилията, които полагат инвеститорите. Зимният сезон е тежък. Той става все по-конкурентен, все повече се разчита на иновации, инвестициите стават все по-скъпи, затова е изключително важно да се усеща подкрепата на държавата", заяви Зарица Динкова.
Тя отбеляза, че Пампорово е в сърцата на поколения, които са се качили за първи път на ски тук, а след това са довели своите деца и внуци. Целият регион тук пази уникалност, която е несравнима. От великолепието на природата, през вкуса на смилянския боб и пататник, до гостоприемството на родопчани и колоритния фолклор. Празникът е двоен и заради юбилея на курорта. „90 години са не просто респектиращ период от време, това са години, събрали прекрасните спомени на стотици хиляди българи и чужденци, докоснали се до тази забележителна природа.“ каза министър Динкова.
Haчaлoтo на зимния сезон в Пампорово бе открит и с пycĸaнeтo нa нoвия шecтceдaлĸoв лифт Maлинa – вpъx Cнeжaнĸa. Лeнтaтa бe пpepязaнa oт миниcтъp Динĸoвa и ĸмeтoвeтe нa oбщинитe Cмoлян и Чeпeлape, Hиĸoлaй Meлeмoв и Бopaн Xaджиeв. Зарица Динкова пожела на домакините на прекрасното Пампорово в лицето на ресторантьори, хотелиери, кметове - един успешен и безпроблемен сезон, а на всички гости - незабравими емоции.
Въжената линия е с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Тази инвестиция е важна и за предстоящото събитие през февруари за Световна купа по сноуборд от календара на ФИС и Европейска купа по сноуборд
Пампорово отваря ски зоната на 15 декември със символична цена за дневна лифт карта от 5 лева
 
Сезонът в Пампорово стартира с пускането на нов модерен шестседалков лифт и с отбелязването на 90 години от основаването на курорта
 
Натрупаната в последните дни снежна покривка и допълнително произведения изкуствен сняг дават възможност ски зона Пампорово да отвори на 15 декември (петък), като цената на лифт картата за всички възрасти ще бъде на символичната цена от 5 лева. Ски сезонът ще бъде открит с водосвет от министъра на туризма г-жа Зарица Динкова в 15:00 часа на долна станция на новия шестседалков лифт на ски център Малина. Информация за отворените писти и лифтови съоръжения ще бъде публикувана предходния ден в сайта на курорта. Прогнозата за понижаване на температурите в следващите дни предвещава поетапно отваряне на цялата ски зоната за Коледа.
На 15 декември, община Чепеларе и “Пампорово” АД ще отбележат 90-годишен юбилей на курортен комплекс Пампорово с пресконференция и коктейл, на която ще присъстват представители на местната и държавна власт, и с раздаване на юбилейни монети на поканени бивши директори, хотелиери, ресторантьори и спортни деятели, отдали своя принос в развитието на курортния комплекс.
С отварянето на ски зоните, стартира възможността за ползване на ски карти “Select”, които се активират при първото преминаване през който и да е от турникетите в ски зоната през сезона. До 14 декември е удължен периодът за закупуване на лифт карти “Select” на промоционална цена от 82 лева за възрастен, 65 лева за младежи до 17 години и 49 лева за деца до 12 години. Лифт картите без фиксирана дата могат да бъдат закупени или презаредени само през уеб магазина на www.pamporovo.me, а получаването им става през pick-up устройствата, картоматите или на касите в курорта.
От 16 декември в сила влизат редовните цени на ски услугите за зимен сезон 2023/2024 с цена на дневна лифт карта за ски зона Пампорово 90 лева за възрастен, 72 лева за младеж до 17 години и 54 лева за дете до 11 години. Работи се усилено и по подготовката на ски зона Мечи чал, която ще отвори на 22 декември. Цената на дневната лифт картата за ски зона Мечи чал ще бъде 65 лева за възрастен, 52 лева за младеж и 39 лева за дете до 11 години. Всички закупили лифт карта за ски зона Пампорово ще могат да ползват като бонус ски зоната на Чепеларе, когато последната е отворена, както и ски бусовете между двете зони, сутрин и следобяд.
На сайта на курорта могат да бъдат закупени, както индивидуални ски карти, така и пакети с включена карта и оборудване на преференциална цена от 110 лева за възрастен, 92 лева за младеж (12-17,99 години) и 66 лева за дете (7-11,99 години). Лифт картите могат да бъдат получени директно през pick-up устройствата, картоматите и на касите, а оборудването във всеки един от гардеробите на Пампорово АД в курорта.
Най-голямата придобивка тази година в Пампорово – изцяло нов модерен шестседалков лифт, ще направи първия си оборот в петък сутрин, давайки символичен старт на сезона, като превози най-нетърпеливите от Малина до връх Снежанка само за 6 минути. Въжената линия представлява чисто ново съоръжение с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Лифтът е подходящ, както за начинаещите скиори, така и за опитните и ще облекчи значително туристопотока на ски център Малина.
През новия зимен сезон предстои да отвори още обновената южна ски зона, допълнително подсилена с оръдия и мощности за заснежаване, както и нов детски снежен парк на ски център Малина.
През месец януари, за първи път в историята си, Пампорово ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието, което ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената, ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят, със специалното участие на Радослав Янков, и безспорно ще бъде зрелищно. Веднага след това Пампорово посреща участниците в Европейска купа по сноуборд на 23 и 24 януари, които ще продължат надпреварата в паралелните дисциплини.
На www.pamporovo.me туристите могат да резервират престой в петзвездните хотели Орловец и Перелик с 20% отстъпка за директни онлайн резервации.
Специални програми с отстъпки за ски услуги и настаняване в хотели Орловец 5* и Перелик 5* стартират с началото на сезона за картодържателите на БАКБ, ISIC и абонати на А1. Като първи зимен сезон и с цел популяризиране на партньорската програма с Turkish Airlines, Пампорово предоставя Miles&Smiles летателни точки в троен размер на всички лоялни клиенти на авиолинията и курорта, закупили пакетни ски услуги, дългосрочни лифт карти в Пампорово и настаняване в петзвездните хотели Орловец и Перелик, които да ползват за разнообразни бонуси и привилегии при пътуване с авиокомпанията.
На камерите в сайта на курорта, които излъчват в реално време, може да се следи актуалното снежно състояние в ски зоната във всеки един момент. За ежедневна актуална информация ни последвайте и на нашите страници във Facebook и Instagram.
 
 
Страница 1 от 40

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 93  гости и няма потребители и в сайта