Печат на тази страница
Петък, 17 Ноември 2017 20:38

Приключи реставрацията на един от символите на Западните Родопи- Мост Кемера

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Приключи реставрацията на един от символите на Западните Родопи- Мост Кемера

 

 12 1

Приключиха  реставрационно - консервационните дейности на  архитектурен паметник "Мост Кемера"- един от символите на Западните Родопи.

Повече от 10 години Сдружение Био-Б-Еко работи по осъществяване на идеята за запазване на застрашеният  от самосрутване  архитектурен паметник.

Спасяването му стана възможно по проект, защитен  пред Министерство  на културата.

Реставрацонно-консервационните работи са изпълнени  под ръководството на специалист по реставрации и консервации на архитектурни паметници.

На обекта е монтирано и художествено осветление, така че обектът  да е трайно и атрактивно  маркиран. Очакванията  са от следващият сезон маршрутът да се  посещава от все повече туристи и да се даде старт на нова форма на туризъм в община Борино- културно- историческият, за който вид туризъм има много потенциални дадености в общината.

Сдружението има планове да  възстанови каменните  стражеви кули в близост до моста и последяващо популяризиране на и и популяризиране на обектите  Малкото и Голямо кале.

В момента, съвместно с горски и ловни стопанства, се полагат усилия за подобряване на инфраструктурата до обекта  по  различни допустими оперативни програми.

Последно променена в Петък, 17 Ноември 2017 20:56
rodopinews

Сайт за Новините в Родопите, такива каквито са !

www.rodopinews.com

Последните от rodopinews

Влезте, за да коментирате