Смолян

Смолян (10443)

Смолян

В Международния ден на авиацията и космонавтиката, ученици от |Смолян гостуваха в Президентството
 
 
В Международния ден на авиацията и космонавтиката, ученици от Основно училище "Юрий Гагарин"-Смолян гостуваха в Президентството.
 
"За устрема на човек да опознае и достигне космоса говорихме с учениците от Основно училище "Юрий Гагарин"-Смолян. Пътят към неизвестните космически пространства, също както и сбъдването на мечтите ни, изисква смелост и знания. Всяко дете трябва да получи възможност да ги покаже и да сбъдне своите мечти", каза президентът Румен Радев. 
"В днешния ден отдаваме почит към устрема и усилията на човечеството да изучи и покори въздушното пространство и космоса, а България има достоен принос за това. В основата на успехите на българската авиация стоят родолюбието, куража и всеотдайността на поколения наши летци. В Международния ден на авиацията и космонавтиката имах честта да удостоя четирима изявени български военни пилоти с Почетния знак на президента. Това са лейтенант (о.з.) Стефан Попов, генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, които с достойния си професионален и житейски път служат за пример на младите поколения и издигат престижа на авиацията ни", каза още президентът.
Пускат в движение два основни лифта в Пампорово на 1 май
 
Два основни лифта в Пампорово – „Студенец – Снежанка“ и „Студенец – Ски център 1“, ще бъдат пуснати в движение от 1 до 6 май, съобщиха от „Пампорово“ АД. След края на зимния сезон хотелите в курорта отварят врати за туристи около майските празници. Ски сезонът в Пампорово беше успешен, отчита се ръст на български, румънски, турски и гръцки туристи, посочиха още от „Пампорово“ АД.
Приключенският парк „Язовира“ също ще бъде отворен от 1 май. За ваканционните групи около Великден хотел „Перелик“ пуска програма олинклузив с включени пешеходни и велотурове, екскурзии, спортни занимания, горска педагогика и др.
Лифтовете ще работят и в дните от 24 до 26 май, когато в курорта се очакват туристи и абитуриентски групи, съобши БТА.
Мира Добрева представя в Смолян първия си роман „Светулки зад решетките“
 
Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян представя Мира Добрева и първият й роман „Светулки зад решетките“ на 18 април  от 17:30 ч.
Суров и нежен. Действителен и измислен. Книга – предупреждение. Изпитание. Роман като болка, като рана, като белег. Като спасение.
„Светулки зад решетките“ разглежда съдбите на две жени, белязани от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост.
Сюжетът обхожда пътищата, през които ги води заболяването им.
Без остатък и пределно болезнено книгата назовава упадъка на
ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които
пристрастяването предизвиква.
Преплетени като в гнездо на птица, между страниците ще откриете
дълбоките бездни на човешкото страдание и възвишеното чувство на
любовта и прошката. Това е роман за отчуждението и великодушието. За
болестта като начин на духовно израстване. За болестта като равносметка
и форма на лечение. За проявлението на най-жестоката тъга – вечния
страх, че смисълът е загубен. За безсмислието на живота и неговия висш
смисъл. За смъртта и бесмъртието. За просветлението.
***
Мира Добрева е телевизионен журналист. Творческият ѝ път започва в
„Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ. Носител е на
множество награди, сред които: „Жена на годината“ в категория
„Телевизионна журналистика“, „Най-чаровна телевизионна водеща“, „Най-
обичана българка“, „Най-стилна дама на България“. През 2015 г. получава
специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за
рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория
„Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на
българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с
Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските
журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За
научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната
награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг
на Европа“. Автор е и на книгата „Столетниците – благословия или
ДОБРОВОЛЦИТЕ ОТ ‘CLOSE TO THE NATURE’ ПРОДЪЛЖАВАТ СВОЯТА ДЕЙНОСТ ЗА ТЪРСЕНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЧИНИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА
 
 
Доброволците по проект ‘Close to the Nature’ продължават своята дейност за търсене и разпространение на информация относно начините за опазване на природата и околната среда, подобряване условията на живот, както в градовете, така и в малките населени места. Чрез достъпна и разнообразна информация, доброволците се опитват да въздействат върху обществото за по-екологичен начин на живот: а именно
Как да бъдем екологични?
В ежедневието си често чуваме за нивата на замърсяване и как това се отразява на природата, въздуха и екосистемите. Действително, множество проучвания сочат, че през последните години нивата на замърсяване са опасно високи и рефлектират върху планетата ни по негативен начин. Опазването на природата е лична отговорност на всеки един от нас и не е толкова трудно постижимо, ако повече хора приемат тази кауза. Планетата е нашият голям общ дом и всички ние носим отговорност за това да опазим природата чиста и да оставим един по-здрав и щастлив дом на бъдещите поколения. Чистотата и опазването на природата е не просто отговорна задача, в която всички трябва да се включим и всеки трябва да допринесе със съзнателни действия, така че да живеем на едно много по-хубаво място. Ако успеем да опазим природата чиста, ние ще оставим един положителен пример на бъдещите поколения, които от своя страна ще последват примера ни. Земята е наш дом, за който трябва да се грижим и хармонично да живеем с природата.
Необходимо е да спазваме, като начало няколко лесни правила:
Направете пътуването си максимално щадящо
Превозните средства са едни от най-големите замърсители на въздуха в градска среда. Почти на всеки от нас се налага да използва някакъв вид транспорт, за да стигне от точка А, до точка Б. Знаем, че понякога вървенето пеша до работа или училище просто не е възможно, но има отговорни начини, по които да се случи. Такива са използването на градски транспорт, да споделите пътуването с колега или да изберете електрически превозни средства.
 
Бъдете разумни с пластмасата
Днес почти всичко идва в пластмасова опаковка - храна, козметика, вода, подаръци и какво ли още не. Наистина е почти невъзможно да елиминираме пластмасата от ежедневието си, но можем силно да я ограничим. Добри практики са: носенето на бутилка или чаша за многократна употреба, следене дали продуктите, които купуваме са в опаковка от рециклирани материали, носене на храна от вкъщи и др.
Рециклирайте
Звучи повече от ясно и може би всеки го е чувал, но наистина е важно. Много от материалите, които изхвърляме подлежат на обработка и посредством рециклиране, те могат да бъдат преизползвани отново и отново. Разделното събиране на отпадъци е един от полезните навици, с които може значително да допринесете за опазването на околната среда.
Няма нужда от торбички
Найлоновите торбички са навсякъде. Най-вече където не трябва да бъдат - по клоните на дърветата, горските поляни, водите и коритата на реките. Гледката е не само неприятна, но и вредна за околната среда и живите организми. Най-добрият вариант е да взимате със себе си торбичка от плат преди пазаруване или да закупите хартиена такава в магазина.
Пестете вода
Достатъчно е да спрете кранчето, когато не ви е нужна вода, докато миете зъбите си. Друга добра практика е да инвестирате в кана за пречистване на вода. По този начин, ще намалите употребата на пластмаса в ежедневието си и това ще се отрази благоприятно и върху бюджета ви.
Това бяха няколко съвсем лесно приложими съвета, които с постоянство и желание, всеки може да въведе в своето ежедневие, за да води един по-екологичен начин на живот.
 
 

Талантлив участник от родопското село Барутин е сред финалистите на фондация “Енчо Керязов”

 

Най-успелите деца за 2023г. ще се качат на звездната сцена на „НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ“ на 1ви юни зала Арена София

 

За 13-та поредна година фондация „Енчо Керязов“, ще отличи най-добрите постижения на деца-таланти в три основни категории: спорт,изкуство и образование. Над 1 000 кандидтури са изпратени към фондацията на световноизвестния цирков артист, Енчо Керязов.

„Изключително съм горд да видя, че българските деца, завоюват все повече победи и все по-ярко светят в своите области на развитие. „- споделя Енчо Керязов

Тази година на 1ви юни в „зала Арена София“, на грандиозното 13-издание на спектакъла „Нощ на звездите“, ще се проведе и Церемонията по награждаване на децата таланти. Най-големите и обичани световни артисти ще се качат на звездната сцена в името на българския талант.

„Основната ни мисия е да насърчаваме, стимулираме и вдъхновяваме млади таланти в развитието на техния потенциал.“ – казва още Енчо.

Всички кандидатури са внимателно разгледани и обработени от отделните комисии, които се занимават с отличаване първо на финалните десет, след това на тримата най-добри, които ще видим на 1 юни в зала "Арена София“ и естествено победителя.

Десетте най-добри млади спортисти, които ще се борят за голямата награда в категория СПОРТ са

1.Ангел Димитров от София –бокс

2.Ванеса Емилова от Пловдив – ходожествена гимнастика

3.Елвира Краснобаева от Варна – художествена гимнастика

4.Калина Бояджиева от София – таекуондо/кикбокс

5.Максимилиан Кошерников от Плевен – шотокан карате

6.Радослв Петров от Перник – шотокан карате

7.Никола Цолов от София - автомобилизъм Формула3

8.Пламена Георгиева от Бургас – брейкденс

9.Теодора Цанева от София – шотокан карате

10.Цветин Стоянов от Габрово – скокове на батут

В десетте най- добри постижения в областта на ОБРАЗОВАНИЕТО, по традиция има изключително присъствие на математици. Ето и финалните ТОП 10:

1.Александър Пендов от Пловдив - математика

2.Веселин Маркович от Варна - математика/информатика

3.Даниел Койнов от Шумен - информатика

4.Добромир Ангелов от Добрич - математика/информатика

5.Калина Досева от Велико Търново -физика

6.Калоян Гешев от София с феноменални способности , номер 1 в света калкулатор

7.Марин Христов от София - математика

8.Никола Манолов от Хасково - информатика

9.Радостин Чолаков от родопското село Барутин -информационн техниологии

10.Ясен Пенчев от Габрово - информатика

След внимателната оценка на Комисията към фондацията, ето и селекция с Топ 10 най-впечатляващи млади творци:

1.Аглея и Александър   от Пловдив -перкусион

2.Виктор Вичев от Пловдив -пиано

3.Виктор Петков от Шумен - илюзионист

4.Дария Русева от Пловдив- виолончело

5.Диана Чаушева от София - цигулка

6.Кристиан Цоклинов - гайда

7.Марина Кацарска от Плевен -изобразително изкуство

8.Мартин Йорданов от София -тромпет

9.Олга Дойкова от Бургас - цигулка

10.Стефания Горначка от Русе- вокал

Тази година, за първи път има нова категория и това е „Млад иноватор“, която е предназначена да отличи и подкрепи ученици, които демонстрират умения в практическото приложение на природни науки, математика и информационни технологии и въплащават духа на иновацията, като прилагат своите знания в области като роботика, разработване на софтуер, химия и физика за решаване на реални проблеми.

На сцената на „Нощ на звездите“ традиционно ще бъде връчена и специалната наградата „Смело сърце“

БЧК подпомага най-уязвимите граждани с хранителни продукти
 
На 3 април 2024 г. Българският Червен кръст - Смолян започва поетапно зареждане на пунктовете за раздаване на хранителни пакети за уязвими български граждани отговарящи на критерии определени от Агенцията за „Социално подпомагане“, в изпълнение на „Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс“,
Пакетите съдържат 15 вида продукти от които седем вида консерви. Едночленните и двучленните семейства ще получат един пакет от продуктите с тегло над 10 кг., а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло от над 38 кг.
Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 12 временни пункта в областта. Продължителността на работа на всеки от пунктовете е по график и ще продължи до 7 юни 2024 г.
Храните ще се раздават срещу документ за самоличност и подпис на правоимащите.
Подробна информация, гражданите могат да получат от секретариата на БЧК – Смолян, телефон 0301/63297 в териториалните структури на Агенция „Социално подпомагане“.
Допълнителна информация относно правоимащите за град Чепеларе можете да получите на телефон 0885 32 30 05, а за останалите населени места от община Чепеларе при кметовете и кметските наместници.
ГРАФИК ЗА РАЗДАВАНЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ:
За гр. Чепеларе раздаването започва от 11.4.2024 г. от 9:00-12:30 и от 14:00- 17:00 часа в сградата на бившия "Дом за юноши", ул. „Беломорска“ 46, ет. 1, стая 1.
ПРОДУКТИТЕ В ОСТАНАЛИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ЩЕ БЪДАТ РАЗДАВАНИ В СГРАДИТЕ НА КМЕТСТВАТА НА СЛЕДНИТЕ ДАТИ:
с. Зорница - 11.4.2024 г.
с. Острица - 11.4.2024 г.
с. Проглед – 12.04.2024 г.
с. Забърдо – 15.04.2024 г.
с. Павелско – 16.04. 2024 г.
с. Орехово – 17.04.2024 г.
с. Малево - 17.04.2024 г.
с. Хвойна - 18.04.2024 г.
с. Богутево - 19.04.2024 г.
с. Лилеково - 19.04.2024 г.

Ректорът на ЛТУ доц. д-р Христо Михайлов представи пред ученици от Девин възможностите за кандидатстване в университета

IMG 8523
 представи пред ученици от 10 и 11 клас на СУ „Хр. Ботев“-гр. Девин, възможностите за кандидатстване и специалностите, по които  университетът обучава в бакалавърска и магистърска степен. Инициативата е на ЛТУ, като идеята е да бъдат привлечени все повече млади хора към професионалните направления, свързани с управлението и стопанисването на гората и с грижите за нейните обитатели. По този начин ще се утвърди доверието в професията, което пък ще даде стабилност за кадровата обезпеченост в горската система. 

ЛТУ предлага комплекс от специалности, свързани с управлението, стопанисването и технологичното осигуряване при ползването на природните ресурси, продукти и услуги. ЛТУ е национално утвърден образователно-научен център, призван да осигурява висококвалифицирани специалисти с висше образование, както и да развива научно-изследователска дейност в областите на професионалните направления -Горско стопанство, Общо инженерство, Науки за земята, Ветеринарна медицина, Растениевъдство, Растителна защита, Туризъм, Администрация и управление. Със своя колектив от национално изявени и международно признати преподаватели и учени, ЛТУ осъществява кадровото обновяване и научното обслужване на основни отрасли за страната и техните сектори – горско стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост, инженерния дизайн, екологията и опазването на околната среда, ландшафтната архитектура, земеделието, ветеринарната медицина, алтернативния туризъм и др. По този начин се покриват основните аспекти от мисията на университетската институция – създаването, разпространението и използването на знания и умения в полза на обществото. 

Младите хора от Девин имаха възможност да зададат своите въпроси, на които проф.    отговори изчерпателно. Директорът на училището Капка Бешева  благодари на ректора на ЛТУ т доц. д-р Христо Михайлов за визитата и за полезната информация, която учениците имаха възможност да научат лично от него и изрази надеждата, че ученици от Девин ще са едни от бъдещите студенти на Лесотехническия университет.

IMG 8524

Ремонтират учебен корпус към най-голямото училище в общината СУ „Отец Паисий“ в Мадан
 
Сградата представлява допълнителен учебен корпус към най-голямото училище в общината СУ „Отец Паисий“, където учат близо 600 ученици. Корпусът е построен през 1967, като през годините до сега са извършвани само частични поддържащи ремонти.
Одобреният проект на община Мадан включва реализиране на дейности по ремонт и реконструкция, свързани с основно обновяване на училищната образователна среда и подобряване цялостния облик на образователната институция, разположена в пететажна масивна сграда.
Целта на проекта е свързана със създаване на условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща, мотивираща и достъпна образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка и подобряване на образователните резултатите на учениците.
Дейностите, който се планира да бъдат изпълнени включват цялостно обновление на сградата, ремонт на покривната конструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на стара дървена дограма с нова РVС, топлоизолиране на външни фасади, обновяване на отоплителната инсталация, ремонт на учебните помещения и коридорите. Предвидено е изграждане на фотоволтаична инсталация, която ще е на покрива на сградата.
Ще бъдат изградени още рампа и асансьор за деца със специални образователни потребности.
Предвижда се и цялостна реорганизация на помещенията по всички етажи:
- Партер /I етаж/ - предвижда се изграждането на зала за спортни занимания, съблекални, нови санитарни възли, техническо помещение
- Първи надземен етаж /II етаж/ - предвижда се обособяването на 4 бр. класни стаи, учителска стая, гардеробни за учениците, нови санитарни възли, конферентна зала, ресурсни кабинети и архивни помещения
- Втори надземен етаж /III етаж/ - предвижда се обособяването на 3 бр. класни стаи, библиотека с читалня, игротека, нови санитарни възли, конферентна зала, ресурсни кабинети и санитарно помещение За хора в неравностойно положение, кабинет за логопед, канцелария и хранилище
- Трети надземен етаж /IV етаж/ - предвижда се обособяването на 4 бр. класни стаи, кабинет по безопасност на движението, нови санитарни възли, игротека, психологически кабинет, хранилище, кабинет за помощник-учителя.
- Четвърти надземен етаж /V етаж/ - предвижда се обособяването на 4 бр. компютърни кабинети, етнографски кабинет, нови санитарни възли, канцелария, офиси, склад и игротека.
Очаква се ремонтът да приключи преди новата учебна година.
 Художничката Ифигения Васдари от Солун се представя със самостоятелна изложба живопис в КДК 
 
Художничката Ифигения Васдари от Солун се представя за първи път със своя самостоятелна изложба живопис в зала „Петър Стайков” на КДК, която ще бъде открита днес от 18 часа. Колекцията съдържа 41 платна, създадени в стил типичен за съвременното гръцко изобразително изкуство. Чрез майсторското владеене на разнообразни живописни и графични техники, на интересни теми и сюжети, потвърждава нашата информация, че е сред водещите артисти в Солун. Васдари черпи вдъхновение от древната гръцка традиция и го съединява с тенденциите на днешната революционна епоха, обхваната от възможностите на изкуствения интелект, съобщи председателят на КДК –Смолян Светозар Казанджиев.
Ифигения Васдари се противопоставя на реализма, рисува в ярки цветове. Предмет на нейните изображения са обикновени хора, не богове и царе. В платната си използва визуалния език на формата, цвета и линията, създава образи, които съществуват независимо от визуалните референции на абстракционизма.
Изложбата на Васдари ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 29 април т.г.
Кметът Здравко Иванов подписа споразумения с МРРБ за над 10 млн лв.
 
 
Средствата ще се използват за нови водопроводи в селата Беден, Михалково и Осиково, както и за ремонти на улици и реконструкция на спортно съоръжение
 
С 10 059 199 лв. ще бъдат финансирани седем проекта на Община Девин, след като градоначалникът Здравко Иванов подписа споразумения за отпускането на средствата от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Предстои изграждане и ремонтиране на външни и вътрешни водоснабдителни системи и съоръжения в селата Беден, Михалково и Осиково.
Освен това ще се извърши рехабилитация на централна градска част в кв. „Настан“, Етап – 2 на ул.“Лиляна Димитрова“, от кръстовището и мостовото съоръжение в долния участък до новото преминаване през дерето до жилищния блок.
Ще се извърши ремонт на една улица в с. Гьоврен, както и реконструкция на част от улиците „Шина Андреева“ , „Равня“, „Шипка“ , „Слави Кацаров“ и прилежащата им инфраструктура в гр. Девин.
Финансиран е и проект за ремонт и реконструкция на съществуваща спортна площадка, с изграждане на нова обслужваща сграда към нея в Девин.
„Благодарение на добрата проектна готовност на моя екип, ще бъдат решени редица наболели проблеми на територията на общината.
Продължаваме с усилията за търсене на финансиране и подобряване начина на живот и на жителите в другите населени места в Девинско“, коментира кметът Здравко Иванов.
Подписаните споразумения пристигнаха днес в Общинска администрация
Страница 1 от 746

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 95  гости и няма потребители и в сайта