Туризъм

Туризъм (566)

Вторник, 02 Юли 2024 20:25

Пампорово откри летния сезон

Написана от
Пампорово откри летния сезон
 
Пампорово посрещна днес първите за летния сезон туристи, информира за БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. Курортът откри сезона, пускайки в движение двата основни лифта – от „Студенец“ до вр. Снежанка и от „Студенец“ до Туристическия център.
Отворени са Велопаркът, приключенски парк „Язовира“, Туристическият център и петзвездният хотел „Перелик“. Наред с маршрутите за пешеходен и вело туризъм, Пампорово акцентира през летния период върху климатолечебни и възстановителни програми.
Предимно български туристи се очакват в курорта през лятото, според прогнози на "Пампорово" АД.
За маршрутите от летните програми са осигурени специализирани планински водачи, вело инструктори, екскурзоводи. Разработените през последните години пакети за релакс, СПА и възстановителни процедури ще бъдат допълнени с програми за белодробна профилактика, за антистрес и детокс, за възстановяване след травми, за борба със затлъстяването и диабета.
Горски преходи, дихателни упражнения, йога, стречинг, водна гимнастика, танци, забавни игри за деца са включени в летните програми в Пампорово.
От 4 до 7 юли курортът ще бъде домакин на научна конференция на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе” с участието на лектори от български и чуждестранни университети.
Община Чепеларе предприе належащ текущ ремонт на трасето към скалния феномен Чудните мостове

Започна текущ ремонт на отсечката от хижа "Скални мостове" до главния път за с. Забърдо. Ще бъдат "закърпени" дупките на отсечката от приблизително 16 км, водеща към една от най-впечатляващите природни забележителности в община Чепеларе - Чудните мостове. Средствата са подсигурени със съдействието на ВРИД кмет на Кметство Забърдо Николай Генчев. Община Чепеларе е възложила геодезическо заснемане и проектиране за ОСНОВЕН ремонт на същата отсечка.
Строително-ремонтните дейности на територията на община Чепеларе се изпълняват по план. Към момента основно се ремонтират ул. "Васил Левски" в с. Хвойна, ул. „Васил Дечев“ /главната улица/, подпорна „Стена 1“ по десния бряг на р. Сивковска (пред ресторант „Чепеларе“) и продължава работата по текущия ремонт на ул. „Марчовска“ в гр. Чепеларе.
Завършени са:
-Текущ ремонт на ул. „Орфей“, гр. Чепеларе;
-Текущ ремонт на общински път SML 3320 (Богутево - Острица) Лилеково, Община Чепеларе;
-Подпорна „Стена 6“ по десния бряг на р. Сивковска, гр. Чепеларе (пред Ветеринарната лечебница);
-Ремонт на стълбищен подход между ул. „Васил Дечев“ и ул. „Калин Кехая“ в гр. Чепеларе;
-Ремонт на стълбищен подход между ул. „Васил Дечев“ и ул. „Петър Кузманов“ в гр. Чепеларе.
Община Чепеларе посреща туристите си с нова екопътека
 

Туристическа пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от Марин Господинов - директор на Музея на Родопския карст, гр. Чепеларе.
Пътеката е финансирана по Програмата за развитие на туризма на Община Чепеларе за 2024 г. Основната цел е развитието на летния туризъм на територията на Община Чепеларе и к.к. Пампорово.
 Маршрутът започва от разклона за стария път за с. Левочево, кръгов е и е с обща дължина около 9 км. Лек и приятен за разходки, както пеша, така и с колела или джип сафари. Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопа планина.
Първата спирка е пещера „Сбирковата“, красива пещера със синтрови езера използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в гр. Чепеларе. Известна отдавна през 50-те години е била любимо място за екскурзии на летуващите в к.к. Пампорово.
След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места.
Продължавайки по маркираната пътека се стига до пещера „Топчето“ известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаражение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче.
Излизайки на местността „Рожен“, посетителите на пътеката ще видят добилия популярност пилон Рожен. ✅️Продължавайки от ляво на постройката с кръглите прозорци по черния път, ще стигнат изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 мин. маршрутът завършва на изходна точка.
Маркировката е с червен цвят, тип стрелка. Поставени са информационни табла на обектите по маршрута.
Община Чепеларе пожелава на туристите, които ще обходят маршрута приятна разходка и много положителни емоции!
През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата
 
Екипът на Пампорово „АД“ се включи в международното туристическо изложение Arabian Travel Market (ATM), което се провежда в Дубай, в периода 06-09 май 2024 г.
Основната цел на посещението е постигането на целогодишност и налагането на България като предпочитана туристическа дестинация на различните пазари. През тази година Пампорово "АД" ще заложи на нови медицински програми, летни атракции и ски услугата, с която вече курортът се наложи като подходяща дестинация за семейства, начинаещи и опитни скиори.
Дигитална туристическа карта ще представя Чепеларе като туристическа дестинация
 
Дигитална карта ще представя община Чепеларе като дестинация с многообразие от туристически обекти, продукти и забележителности, съобщи за БТА Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в родопския град.
Във виртуалния пътеводител ще се включат всички еко пътеки, маршрути за пешеходен, пещерен и религиозен туризъм, забележителности в Чепеларе и околностите. Разработването на дигиталната карта е част от плановете за динамично рекламиране на Чепеларе в социалните мрежи и интернет пространството, според Даниела Сивенова, експерт в Туристическия информационен център в града.
Предвижда се дигиталната карта да бъде готова преди началото на летния туристически сезон, представяйки обща визия за дестинацията. В навечерието на летния сезон, представители на хотелиерския бизнес и Община Чепеларе се обединиха в своеобразен обществен форум, който ще работи по формирането и рекламирането на комплексен туристически продукт в региона, уточниха от общинския пресцентър. Основен акцент в маркетинговата програма ще бъде именно налагането на Чепеларе като разпознаваема дестинация сред аудиторията в социалните мрежи. Наред с пешеходните маршрути и новите забележителности, в рекламната стратегия ще бъдат представени и възможностите за религиозен туризъм. В околностите на Чепеларе са издигнати множество параклиси, а през последната година в града пристигат ученически групи за поклонение пред гроба на отец Евстати Янков.
Новата рекламна стратегия ще обобщи в единна платформа потенциала за разгръщане на комплексен туристически продукт. Общинари и хотелиери ще обединят усилия и в разгръщане на събитиен туризъм с богата програма от фестивали и културни дейности. Туристическата пътека „Старата воденица“ получава все повече популярност, според отзиви от летовници, почивали в Чепеларе. Дигиталното рекламиране на района ще заложи на представяне и на местата с традиционна родопска кухня.
Местната туристическа общност ще работи и по утвърждаване на марката „Чепеларе – зеленото сърце на България“. През юли в Чепеларе предстои конференция, на която ще се дискутират възможностите за климатолечение в района.
Четвъртък, 18 Април 2024 23:08

Хоро в пет кръга ще се извие в Чепеларе на 11 май

Написана от
Хоро в пет кръга ще се извие в Чепеларе на 11 май
 
Българско хоро в пет кръга ще се извие на пл. „Олимпийски“ в Чепеларе на 11 май, съобщиха от местния клуб „Веселие“.
Олимпийските кръгове в неравноделни ритми ще се образуват при откриването на традиционния празник „Веселие в Чепеларе – празник на хората“. Над 350 танцьори на български хора от различни фолклорни области на страната ще участват в 13-ото издание на празника.
„Весели в Чепеларе“ ще започне с дефиле на всички участници в народни носии, предвождани от гайдари.
Домакините от клуб „Веселие“ ще открият танцовата програма с тежкото родопско „сворнато хоро“, обясни Весела Хаджиева от организаторите. Клубът ще празнува и 15-и рожден ден на празника, събиращ последователи на българските народни танци от цялата страна.
В програмата на „Веселие в Чепеларе“ е включена дневна хоротека в центъра на града. Всеки от участващите танцови клубове ще се представи с по едно хоро. На площада в Чепеларе ще играят клубове от Чепеларе, Рудозем, Стара Загора, Симитли, Пловдив, Белащица и др. Всяко следващо издание на "Веселие в Чепеларе" показва разрастващата се общност в страната на клубовете на танцьори на хора и български народни танци, обясняват организаторите.

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”. Второто издание на празника ще се проведе на 17-и и 18-и май  2024г.

Организаторите отново предвиждат  богата и пъстра програма, като в рамките на два дни, в центъра на града ще бъдат разположени шатри с колекции на кристали от местни и външни колекционери, както и предмети, изработени от кристали.

Всички посетители, освен че ще могат да разгледат експозицията от подземните шедьоври, ще могат и да си закупят от тях.


Ако сте колекционери от страната или чужбина може да заявите своето участие на:


Записване за участие:

Register of participation -tel: +359/30898060/98220

 

https://www.madan.bg/home.html

Пускат в движение два основни лифта в Пампорово на 1 май
 
Два основни лифта в Пампорово – „Студенец – Снежанка“ и „Студенец – Ски център 1“, ще бъдат пуснати в движение от 1 до 6 май, съобщиха от „Пампорово“ АД. След края на зимния сезон хотелите в курорта отварят врати за туристи около майските празници. Ски сезонът в Пампорово беше успешен, отчита се ръст на български, румънски, турски и гръцки туристи, посочиха още от „Пампорово“ АД.
Приключенският парк „Язовира“ също ще бъде отворен от 1 май. За ваканционните групи около Великден хотел „Перелик“ пуска програма олинклузив с включени пешеходни и велотурове, екскурзии, спортни занимания, горска педагогика и др.
Лифтовете ще работят и в дните от 24 до 26 май, когато в курорта се очакват туристи и абитуриентски групи, съобши БТА.
Неделя, 03 Март 2024 13:48

Стотици се спуснаха в носии на Пампорово

Написана от
Стотици се спуснаха в носии на Пампорово
 
IMG 6804
сн.Виктор Пашов
 
Стотици скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха от връх "Снежанка" в Пампорово. Курортът за осма година отбелязва 3-ти март с инициативата „Голямото ски спускане с носии“. В нея  се включиха участници от всички възрастови групи. По време на празничното скиорско шествие, участниците развяха българския трибагреник, под звуците на родопски гайди и тъпани.
Участниците създадоха красива и патриотична атмосфера, която от пистата се пренесе на хоро на ски плац „Студенец“. Тази година домакините от „Пампорово“ АД подготвиха богата музикална програма. Военният духов оркестър създаде празнично настроение, а певицата Татяна изпълни любими народни песни. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.
Община Чепеларе с два обекта – част от 100-те национални туристически обекта на България
 
 
Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България.
Решението е било взето на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).
Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев - председателя на БТС.
При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.
НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.
Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.
След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти: 1. Белене - Антична митница „Димум” и лагер „Белене” 2. Пловдив - Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини” 3. Попово – Исторически музей 4. Севлиево - Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище 5. Стрелча – Исторически музей 6. Рожен - Национална обсерватория и Чепеларе - Музей на родопския карст 7. София - Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.
Музей на родопския карст
НАО БАН Рожен
Страница 1 от 41

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 143  гости и няма потребители и в сайта