Смолян

Смолян (10431)

Смолян

С редица инициативи ЮЦДП отбелязва Седмицата на гората 2024г.
 
 
С редица инициативи Централното управление на ЮЦДП-гр. Смолян ще
отбележи Седмицата на гората 2024г. Тази година честването ще премине
под мотото „Гората е живот … и обща отговорност!“.
Южноцентралното държавно предприятие, съвместно с Регионална библиотека
„Николай Вранчев“ - гр. Смолян, обявиха конкурс за къс разказ и
стихотворение на тема „Гората е живот и споделена отговорност“.
Награждаването на отличените участници в конкурса ще се проведе на 5
април от 14.00 ч. в РБ „Николай Вранчев“- гр. Смолян. Заедно с това, ще
бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2023г. и „За цялостен
лесовъдски принос“ за 2023г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.
На 2 април ЮЦДП-Смолян, ДГС Смилян и ДГС Борино, ще раздадат на
гражданите фиданки птиче грозде, смърч, арония, киселица и конски
кестен. Желаещите могат да ги получат от 11.30 до 13.00 часа на
локалното платно пред Областна администрация Смолян /под моста/.
На 9 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Доспат“ организират мащабна акция по
залесяване с участието на представители на териториалните поделения,
държавни и общински институции, ученици и доброволци. Предвижда се да
бъде залесена площ от 6 дка в местността „Омана“, землище на Доспат,
която пострада от ветровал през 2022г.
На 28 март от 14.00 ч. служителите на ЦУ на ЮЦДП ще почистят района
около административната сграда в Смолян. На 29 март от 13.00 ч. ще се
проведе състезание по залесяване в разсадника на ДГС Смилян, с участие
на ученици местното училище СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Инициативата е
съвместна на ЮЦДП и ДГС Смилян.
На 17 и 18 април в Спортната зала на гр. Ардино ще се проведе турнир по
тенис на маса за служители на ЮЦДП от областите Смолян, Кърджали,
Пловдив и Пазарджик. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС Ардино. В
проявите за отбелязването на Седмица на гората 2024г. е планирана и още
една обща инициатива на ЮЦДП и ДГС Ардино- пленер по рисуване на открито
на тема „Красотата на моя роден край“. Той ще се проведе на 17-18 май в
района на „Дяволски мост“ -гр. Ардино. В проявата ще се включат ученици
от Ардино и Школата по рисуване към ОДК - гр. Ардино.
По повод честването на Седмицата на гората, във всички държавни горски и
ловни стопанства в териториалния обхват на ЮЦДП, има организирани
прояви, които включват залесяване, почистване на горски територии и
природни забележителности, занимания с деца по Горска педагогика,
конкурси за рисунки, стихотворения и разкази, за изработване на пана от
природни материали и др.
ЮЦДП ще вземе активно участие и в Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ,
РИБОЛОВ, което се открива на 3 април в Пловдив. Програмата на събитията
на териториалните поделения на ЮЦДП, посветени на „Седмица на гората“-
2024г., може да видите тук:
https://ucdp-smolian.com/bg/1710940702.html
На 1 април е планирано провеждане на функционални тестове с реално задействане на система за ранно предупреждение и оповестяване
 
На 1 април 2024 г. за времето от 11:00 ч. е планирано провеждането на функционални тестове с реално задействане на система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, като ще бъдат излъчени акустични сигнали за техническа проверка.
Предвид гореизложеното, Ви уведомяваме звука от сирените да не се възприема като предупреждение за опасно, съобщават от Община Девин.
Днес отбелязваме Международния ден на театъра

Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.
Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.
Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.
Международният ден на театъра ще бъде отбелязан в РДТ „Никола Хайтов“ с постановката “Обичай ме“ от Себастиен Тиери от 19:00 часа.
Светът е пълен с тайнства и мистерии. Но когато те са свързани със семейството, когато една жена осъществява майчиния си копнеж след десетки години, когато от изневиделица в къщата ви се настанят едновременно щастието и тревогата – това вече е изключително събитие.
Аптекарят Андре и чиновничката Лоранс са сполетени от неочаквани гости. Кръвни роднини ли са те или мошеници? Със себе си носят мечтано щастие или измама?
Най- поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е нанизал в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени събития, ситуации наситени със смях и ирония и всичко това последвано от дълбока човешка емоция, топла и лирична, като целия живот.
Ролите изпълняват- Атанас Найденов, Радина Алексиева, Пламен Иванов.
Със специалното участие на Йоана Буковска
Постановка – Андрей Калудов
Снимки – Михаил Хубчев
 
Успешно проведена операция по търсене и спасявена от военнослужещи от Сухопътните войски
 
 
След получаване на сигнал за помощ от бедстващи цивилни в подножието (югоизточно) на връх Кузуятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик, Родопите) военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участващи в международна съвместна подготовка „Родопи-24“, провеждат реална операция по търсене и спасяване.
Сигналът за бедствие е получен в 15.35 часа. В рамките на 15 минути провеждащите в подножието на връх Голям Перелик занятия по оцеляване в зимни условия в планинско-гориста местност военнослужещи майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, изготвят план, включващ избиране на маршрут за придвижване, избор на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.), както за тях, така и за бедстващите, както и организират операция по търсене и спасяване.
Операцията започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 часа. В 19.04 часа, благодарение на светкавичната и изключително професионална реакция на отлично подготвените военнослужещи, операцията е проведена успешно.
Спасените граждани са прегледани от дежурното медицинско лице от полка старшина Борислав Костадинов за измръзвания, след което са транспортирани до град Смолян.
Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк с командир полковник Стефан Димов за пореден път демонстрират воински и граждански дълг, отговорност и професионализъм на най-високо ниво.
ВЪЛНУВАЩ И ЕМОЦИОНАЛЕН ТОДОРОВ ДЕН ОТБЕЛЯЗА ЧЕПЕЛАРЕ
 
IMG 7259
Богата програма посрещна жителите и гостите на града на три локации
За първи път в Чепеларе в такъв мащаб и с толкова много настроение,весели игри, състезания, възможност за езда и кръшни хора се отбеляза Тодоров ден. Програмата започна с вълнуващо шествие по главната улица на града, начело с иконата на Св. Теодор Тирон и трибагреници, носени от деца в родопски носии. То бе предвождано от гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР ОДК - гр. Чепеларе, Фолклорен Ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков и самодейци от село Орехово, общ. Чепеларе. След гайдарите, които докосват сърцата с изпълненията си, като ходеща изложба преминаха множество коне. Шествието завърши пред НЧ „Родопска искра 1880“, където енорийския свещеник отец Димитър изчете молитви за здраве и благополучие, благослови присъстващите на празника и захрани първия кон в шествието.
Неповторимата майсторка на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова бе водещ на богатата празничната програма за Тодоров ден в Чепеларе, която се проведе на три близки локации. Нейното участие, направи слънчевия Конски Великден още по-усмихнат.
На площад „Олимпийски“ продължиха да ни радват гайдарите и самодейците от община Чепеларе. Конна база „Аспарух“ проведоха забавни игри, от които деца и възрастни спечелиха награди за безплатни уроци по езда.
Народното веселие на площада продължи с неуморните изпълнители от Виевската фолк група и кръшни хора до късния следобед.
На площада и около него имаше скара, захарни памуци, понички, продаваха се тениски с бродирани шевици, разхождаха се хора с екзотични животни, а присъстващите се радваха на възможността да избират между три близки локации с различни мероприятия.
На ул. „Йордан Данчев“, намираща се зад НЧ „Родопска искра 1880“ бе определено мястото за близка среща с коне за езда от Конна база „Аспарух“. С много внимание от тяхна страна децата се радваха да се качат на конете, да се разходят с тях, да ги погалят или само да се снимат с тях.
До старата Автогара (ул. „Чая“) се проведоха зрелищни състезания по надтегляне с тежковозни породи коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. Освен местни коневъди в състезанията участваха и гости от с. Костандово и гр. Смолян.
Там бе раздаден постен и месен курбан за здраве и спасение от инциденти в горите, осигурен от хората, занимаващи се с дърводобив на територията на община Чепеларе и граждани, дарили средства в кутии, оставени по магазините в града. Остатъкът от средствата бе добавен към паричния фонд за наградите на победителите в трите места от трите категории на килограми коне, осигурен от Община Чепеларе.
Поради големия интерес към състезанията и множеството допълнителни участници в тях официалното награждаване на площад „Олимпийски“ започна в 15:00 часа с награждаване на „най-малък участник в народна носия“ и „най-красив кон“, които спечелиха съответно Георги Михаилов Георгиев на 1 г. и З м. и конят Тайсан на Кристина Калинова.
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и зам. –кметът Стоян Кузмов поздравиха и наградиха победителите в състезанията за тежковозни породи коне по категории килограми, които са както следва:
Категория до 500 кг:
1. Боян Митев с кон Чильо
2. Ахил Чавдаров с кон Арап
3. Алекс Баргански с кон Виктор
Категория до 600 кг:
1. Кристина Калинова с кон Тайсан
2. Михаил Георгиев с кон Любо
3. Георги Росенов с кон Силвър
Категория до 700 кг:
1. Георги Ковачев с кон Зоро
2. Ради Делиев от гр. Смолян с кон Мечо
3. Александър Калинов с кон Шарко
За стопаните на най- силните тежковозни коне по категориите от състезанията, освен паричния фонд и специалните грамоти от Община Чепеларе имаше и много подаръци от спонсори.
Община Чепеларе като основен организатор на празника изказва искрена благодарност към съорганизаторите си в лицето на Конна база „Аспарух“ и местните коневъди. Благодарности и към отец Димитър и всичи спонсори, които зарадваха първенците със специално изработени дървени купи от „Веселино гифтс“, гравирани дъски за мезе от „Дюкянчето на Криси“, фуражи „Геби“, „Марпет макс“ и торти от „Мери кейкс“.
Вълнуващ и незабравим беше Тодоров ден в Чепеларе тази 2024-та година. Насладихме се на разнообразна програма, пълна с емоции! Ръководството на Община Чепеларе благодари на всички, които станаха част от празника и го направиха още по-красив, облечени в народни носии или облекло с български фолклорни елементи, като се надява за в бъдеще тази традиция да бъде надграждана, а Тодоров ден все по-емоционален и запомнящ се!
Приятелски футболен мач под надслов „Спорт за здраве“ в Мадан
 
Приятелски футболен мач под надслов „Спорт за здраве“ се проведе между децата от Футболен клуб – Мадан и учениците от ОУ „П.Р.Славейков“ с. Средногорци. Инициативата е включена в Спортния календар на общината и има за цел да насърчи младите хора към здравословен начин на живот, към физическа активност и занимания със спорт.
Двата отбора получиха предметни награди и грамоти от името на кмета на община Мадан, които им бяха връчени от зам.-кмета Явор Орлов с пожелания за здраве и спортни постижения.
Сноубордистите ни със страхотен успех на световното за младежи
 
 
Поредно силно представяне на световно по сноуборд за младежи записаха днес българските таланти. В Лахтал (Ав) Тервел Замфиров спечели квалификацията в паралелния гигантски слалом и даде заявка да повтори титлата си от Банско 2023. Александър Кръшняк бе втори, Кристиан Георгиев – четвърти и Петър Гергьовски - седми. На финалите звездите ни спечелиха два медала. Тервел Замфиров отстъпи първото място на Самуел Вьоташек (Гер). Петър Гергьовски спечели малкия финал и бронза срещу Кристиан Георгиев, а Александър Кръшняк взе петото място. При девойките Андреа Коцинова е 21-ва, а Аглика Георгиева е 28-ма. Утре е паралелният слалом в който Гергьовски взе титлата в Банско, Кръшняк бе втори, а Георгиев е четвърти.
Първа инвестиционна банка А1 България Audi Bulgaria Generali Bulgaria Official Bansko Winter Resort VIST
Военнослужещите от България, Австрия и Хърватия демонстрираха способности по време на международна подготовка „Родопи – 24” в района на връх Перелик
 
IMG 7247
 
Военнослужещите от трите нации, участващи в съвместната подготовка в тясно сътрудничество, отлична координация и взаимодействие изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.
По време на статичния показ беше демонстрирано оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше официално посрещнат в 101-ви алпийски полк. На последващият брифинг командирът на полка полковник Стефан Димов запозна официалните лица с темата, целите, задачите и организацията за провеждане на съвместната подготовка.
На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, областният управител на град Смолян Захари Сираков, представители на общинската и местната власт.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев даде висока оценка за военнослужeщите: „Днес те ни показват какво са научили, а следващата седмица ще имат нещо по-реално, по-мащабно, да им пожелаем времето отново да е хубаво, но те са длъжни да изпълняват своите задачи независимо дали вали сняг или дъжд, колко е студено. Те трябва винаги да изпълняват своите задачи и това е един елемент от тяхната подготовка”.
Съвместната подготовка „Родопи – 24” ще продължи до 28 март като в нея участват около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-та Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения.
Снимки Иван Иванов и 101 - ви алпийски полк
Състезание по сноуборд за купа "Радо Янков" ще се проведе на 24 март в Пампорово
 
Състезание по сноуборд за купа "Радо Янков" ще се проведе на 24 март 2024 г. (неделя) на писта "Стената", Пампорово
Дисциплина: Паралелен слалом

Възрастови групи:
✅момичета и момчета до 8 г. (U8)
✅момичета и момчета до 11 г. (U11)
✅момичета и момчета младша възраст до 13 г. (U13)
✅момичета и момчета старша възраст (U15)
✅девойки и юноши (U19)
Това е 5-тото издание на купата, два пъти се е провеждало на местно ниво и това ще бъде третото издание от календара на БФ Ски.
Община Чепеларе пожелава успех и много приятни емоции на състезатели, треньори, родители, организатори и всички, които ще подкрепят състезанието.
Организатори: Радослав Янков Radoslav Yankov, БФ СКИ Bulgarian SKI Federation

Започна издаването на карти за безплатен достъп на деца от Смолян  до ски пистите в Пампорово
 
За десета поредна година Обшина Смолян и Пампорово-АД ч, ще зарадват децата-скиори. От днес  . Безвъзмездно могат да се ползват всички лифтове и съоръжения в ски зоната на курорта от 20 март т.г. до края на зимния сезон. Родителите, които желаят тяхното дете да ползва въжените линии, трябва да отидат до касите на Центъра за информация и услуги на гражданите в Община Смолян, за да бъдат оформени документите и да им бъде предоставена безплатна поименна карта.
Страница 1 от 746

Pamporovo

V1 250x250 BG 2018

rodopinews 640pxX640px

 

Интернет страницата  не използва бисквитки (cookies).

Скъпи потребители,

От  25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това Родопи нюз ЕООД  приема нова "Политика за поверителност", съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.

 собственик -Родопи нюз ЕООД-Смолян

 

В момента има 87  гости и няма потребители и в сайта